Reklama

Reklama

Unfit: The Psychology of Donald Trump

  • Slovensko Nespôsobilý: V mysli Donalda Trumpa (festivalový název)
všechny plakáty
Trailer
USA, 2020, 83 min

Režie:

Dan Partland

Kamera:

Guy Mossman

Hrají:

Donald Trump, Mike Pence (a.z.), Howard Stern (a.z.), Chuck Todd (a.z.), George Stephanopoulos (a.z.), Rodrigo Duterte (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Trpí Donald Trump duševnou chorobou? Hlava Ameriky je terčom mnohých vtipov. Dá sa však vedecky dokázať, že ako prezident najmocnejšej krajiny sveta je nielen nevhodný, ale priam nebezpečný? Dokument ponúka znepokojujúci (no zároveň neúmyselne humorný) pohľad do mysle jednej z najkontroverznejších postáv súčasných dejín. Dr. John Gartner je presvedčený, že Donald Trump nie je obyčajný narcista, ale trpí „zhubným narcizmom“. Gartner vytvoril skupinu lekárov a psychológov, ktorí zastávajú názor, že svet by mal poznať prezidentovu diagnózu. Upozornenie na ňu spracoval do konkrétnej podoby v spolupráci s režisérom Danom Partlandom. Niekoľko odborníkov na duševné zdravie otvorene diskutuje o syndróme extrémneho narcizmu a o tom, prečo podľa nich Donald Trump dokonale zodpovedá tejto diagnóze. Vysvetľujú aj riziká, dôsledky a príčiny prekvapivo veľkej skupiny priaznivcov. (Jeden svet)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jednostranná kritika psychopata, o kterém je už snad dnes každému jasné, že je pomatený, uvzatý, konfliktní, šovinistický, rasistický, egoistický jako děcko, že neváhá cokoli přetočit, nafouknout, bagatelizovat, urazit a hlavně burcovat k mobilizaci ve svůj prospěch, jen aby zůstalo v sedle houpacího koníka, na kterého vyhráli vstupenku jiní. Všechno, jen ne kultivovaný a zodpovědný státník, přičemž podobnost se způsobem veřejné prezentace á la Hitler není nikterak náhodná. Však Ivča správně u rozvodu napráskala, v čem si Donald rád četl. Na jednu stranu je celkem prča sledovat aktuální dění (a ano Biden je dědek, který zajisté neuspokojí každou rozumnou duši, ovšem je to dědek kultivovaný, diplomatický, jehož voliči na mě dělají mnohem sympatičtější dojem, můj hlas by měl tutově), ovšem, když vám zcela vážně letitý známý, čtvrt století žijící ve státech, lámanou češtinou řekne, že Biden je komunista nemlich stejný jako Gottwald a Trump je jediný zachránce ducha Ameriky, který vždycky říká pravdu, přičemž na klíně před web kamerou třímá flintu, přes ramena má přehozenou americkou vlajku, na stole je k vidění osm prázdných Heineken plechovek a na dně láhve ohnivé vody zbývá dorazit decka, škrabete se na hlavě. Jen škytnete argument, že pakliže tohle absolutně nepředvídatelné hovado, s proti přistěhovaleckou politikou a srbskou rajdou po boku, volí i přistěhovalci, které jsme viděli v devadesátkách v lavici ve Vítkovicach, něco tady kurevsky smrdí. Ve filmu nedostávají prostor oponenti, čili ho pokládám za neobjektivní, ačkoli s většinou názorů, které zazněly, do písmene souhlasím. Pochopitelně popcornová zábava u CNN tímto dokumentem zdaleka nekončí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trump prohrál volby na pokračování jeho úřadu a mizí s politiky. Mohu souhlasit jak je v dokumentu označen jako narcista, paranoidní člověk, antisociální osobnost (s průvodním jevem nedostatkem loajality)a sadismus. Nesouhlasím, že je rasista. Když řekl už jako prezident do médii výčitku, proč jeho země importuje jako náhradu za vymírající obyvatelstvo Afričany ( o které se Amerika přetahuje s německou kancléřkou Merkelovou) místo například vzdělanějších Irů, tak to má svou logiku. Jestli je sexista, to je problém americké zdegenerované společnosti. Určitě nemá empatii. Co v dokumentu nezaznělo je, že Trup je zadlužený mizerný podnikatel , který zdědil miliony až miliardy dolarů od úspěšného otce a některé firmy zkrachovaly. Jeho bývalí spolupracovníci jsou soudně stíhaní. Celkově je dokument jeho zdařillý psychologický portrét. ()

Reklama

fallanga 

všechny recenze uživatele

Unfit je velice jednostranný a neobjektivní apel na Americké voliče za účelem odradit je od volby Trumpa. V tomto ohledu naprosto nefunguje, protože, i přes relativně pěkné popsání Trumpova appealu, tento "dokument" nedokáže účinně zaútočit na pocity jižanů. Proč tedy 5 hvězd? Jednoduše proto, že všichni ostatní z tohoto dostanou řádnou depresi, a každý alespoň lehce kriticky přemýšlející člověk se začne ptát jak jsme se dostali do té šílené alternativní reality, ve které je sociopat zvolen presidentem nejmocnější demokracie světa. Za tento depresivní pocit pramenící z oné nechutné katastrofy, se kterou nikdo z nás nemůže nic udělat, přesto to velice negativně ovlivňuje naše životy a osud celého světa, si tento film těch 5 hvězd zaslouží. Ano, není to objektivní, a je to lehce manipulativní, Trumpovy podporovatele to stejně nepřesvědčí, ale jako film, kvůli kterému nebudu další týden spát to funguje excelentně. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama