Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden bez druhého nedají ani ránu. Spolu jich ale umějí dávat fůru! Americká dobrodružná komedie, inspirovaná básní Rudyarda Kiplinga. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Dobrý scénář kombinující dobrodružství s akcí a vtipně odlehčenými epizodkami (nejlepší jsou vždy ty se slonicí Annie), krásnou kamerou, skvělými herci a nádhernou hudbou. Na svou dobu vzniku zaujmou také velmi dobře natočené akční scény. Jen škoda, že ke konci začne snímku trošku docházet dech. To mu však přes jeho neoddiskutovatelné hrdinství, oddanost a správnou hrdost rádi odpustíte. "Now you're all under arrest." :-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Westernová fabule byla nenápaditě přenesená do exotického prostředí. Indiány nahradili jiní „cizáci“, kovboje neohrožení britští vojáci, kteří samozřejmě vůbec nepochybují o svých nárocích na indickou půdu. Akční scény nejsou zábavné, vtipy vtipné, dokonce i Cary Grant kdesi ztratil své charisma. Jediné, co mohu této tendenční a notně zestárlé podívané připsat k dobru, je inspirace, kterou přinesla tvůrcům nesrovnatelně zdařilejšího Chrámu zkázy. 45% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Staré dobré časy britského impéria v Indii 19. století a válka v podání tří seržantů (Cary Grant, Douglas Fairbanks a Victor McLaglen) je samá legrace. Gunga Din je pak jméno podceňovaného věrného indického sluhy a nosiče vody, který britskou armádu zachránil svým hrdinstvím před hořkou porážkou v pasti povstalců. Gunga Din je zároveň známá báseň slavného britského spisovatele Rudyarda Kiplinga, která inspirovala vznik tohoto filmu. Spielberg přiznává, že Gunga Din byl inspirací pro jeho Indianu Jonese a Chrám zkázy. Gunga Din je zábavný klasický snímek, na tu dobu s mohutnými bitevními scénami, vše s pěknou černobílou kamerou. Trailer je zde (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=_C1NzuDzyYI ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Z nějakých důvodů pro mě zcela nekoukatelný film. Zírala jsem na něj po dobu, která se zdála být několika hodinami, a stejně si kromě krmení slona nepamatuju vůbec nic. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Cutter, MacChesney a Ballantine jsou nažehlení seržanti britské armády v Indii 19. století. Spolu tvoří neporazitelné trio, direkty skládají domorodce boxující v různých gardech a tím uspokojují své chlapské duše toužící po zábavě a dobrodružství. Cutter však začíná snít o domorodém zlatě a tento sen ho neomylně přivede do zlatého chrámu, ve kterém zrovna militantní thugové hledají kolonizátorský krk vhodný ke škrcení. V takové chvíli nemohou hrdinové váhat a musí přijít na řadu velkolepá bitva favorizovaných domácích s třemi mušketýry, dudavými Skoty a jedním tmavým trubadúrem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slonica Annie si ukradla prvú polovicu filmu celú pre seba, rovnako ako si ukradol celých Pirátov Karibiku Johnny Depp. Nehovorím to len tak, je to rovnaká blbosť. Ale zábavná blbosť. Ak by to nebolo tak staré, ak by som pri tom nepociťoval tú nostalgiu starých časov hollywoodskych dobrodružstiev, ktoré sa zaobišli bez CGI a hercov s metrosexuálnym oparom a hodnotil objektívne, čo sa vo filme deje, asy by som bol sklamaný ako značná časť divákov, ktorí tento film poctili svojim komentárom na čsfd. Lenže mne film ubehol ako voda, dostal som návod, ako čo najrýchlejšie utiecť z väzenia a dozvedel som sa, z ktorého filmu čerpali inšpiráciu Spielberg s Lucasom pre Chrám skazy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že veškeré diváctvo přivedla k tomuto snímku účast Caryho Granta, který se zde nachází ve své vrcholné sexy formě. Dokonce i moje heterosexualita si zde prošla tvrdou zkouškou, a to takřka doslova tvrdou. Před zhlédnutím jsem očekával enormní sračku, při jejímž sledování budu trpět. Nakonec to nebylo vyloženě zlé. Humor celkem ušel. Několikrát jsem se usmál. Akce je samozřejmě úměrná době vzniku filmu, tudíž se ze zbraní střílí kouř a po zásahu se seskakuje z koní. Celkem mě zaskočila míra rasismu v době vzniku filmu. Obsadit do role černouška bylo tak strašně nepředstavitelné, že raději natřeli bělouška černou barvou. Prostředí, kde se celý děj odehrává mě příliš nezaujalo. Stopáž je vzhledem k plytkému ději totálně šílená, takže jsem se většinu filmu extrémně nudil. Celkově tedy maximálně dva kusy. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Tento dobrodružný počin by sa dal vnímať viacerými smermi,jednak prichádzajúca agresia z Európy,kde diktátor Adolf Hitler sa chystal ovládnuť a zotročiť celý svet,čo sa mu aj z časti podarilo,a tak sa dá ľahko pochopiť motivácia jedného indického kmeňa,ktorý by rád zničil britské vojenské jednotky,len k naplnenie tejto vízie sa postavia do cesty traja udatní vojaci: Cary Grant,Victor McLaglen a Douglas Fairbanks jr,.ale najmä Sam Jaffe,ktorého Gunga Din má viac odvahy ako všetci títo traja páni dokopy,ale bez nich by možno ani Gunga toho toľko neurobil ako keď by sa púšťal do nebezpečenstiev úplne sám. Pre zaujímavosť sa postava vo filme,ktorú hrá Cary Grant volá Archibald Cutter,to aby len tak nezabudol na domovinu,okiaľ pochádza alebo ako sa volá pôvodne.No nie je to tak MATE? Režisér Stevens,od ktorého som už niekoľko kvalitných snímkov videl namixoval solidnú dávku akcie,humoru,adventure prostredníctvom vynikajúcich hercov aj na čele so Samom v dobe,ktorá prinášala kopec dobrých filmov,ale politika,ktorú prinášali mocní z opačnej strany sveta vzbudzovala obavy a rozpaky,čo sa bude diať?A čo nastalo,každý to vie... Počas týchto krutých časoch nelenili ani v mekke filmu,aby prinášali snímky aj na morálnu podporu obyvateľstva,len nie všade mohli chodiť ľudia do kina...Odporúčam pre každého,pre koho nie je classic hollywood DEAD. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Spíš průměrný dobrodružný film. Místy docela zábavné, ale bez Granta nevím, nevím, Příběh je docela obyčejný a zbytečně natažený na dvě hodiny. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

To, čo mi dala sága o Indianovi Jonesovi vo farbe a v širokoúhlom prevedení, mi dal GUNGA DIN čiernobielo a vo formáte 4:3. Film, v ktorom hlavne znalci uvidia viac než podobné znaky s dobrodružstvami profesora archeológie ( hlavne to jedno v Chráme Skazy ), je takmer dokonalou ukážkou hrdinského žánru zlatého veku Hollywoodu, s obrovskou dávkou humoru, neštítiacu sa ale aj vážnych scén. K tej takmer dokonalosti, mu cestu skrížili viaceré aspekty. Prečo, sa všetky akčné sekvencie točili pre výsledný ( a dosť viditeľný ) zrýchlený pohyb ( zámer ? ). Prečo, zostali niektoré postavy ( slonica Annie, snúbenica Emmy ), z ktorých sa dali vyťažiť tony zábavných ( ale aj vážnych ) situácií v podstate iba komparzom. A v neposlednom rade, záverečná polhodina stráca dych a nestačí na strhujúci rozjazd. I tak, ale skvelá ukážka dobrodružného žánru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to takové trochu nevyvážené, člověk neví, jestli to chce být spíš komedie nebo spíš drama. Jsou zde obě polohy, ale dohromady prostě nefungují dokonale, což je škoda, protože Cary Grant je opět neodolatelný. Ten by mohl zahrát kohokoli a kdykoli. Film je zajímavý spíše v komické rovině, ale jsou zde momenty, kterého dostanou asi každého. Hlavně v té rovině osobního humoru. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Sem tam naivně vyznívající, dobrodružný film s prvky komedie, který z nepříliš zajímavého děje, který navíc postupem času čím dál tím víc vadne, zachraňuje komediální stránka ústřední trojice. 65% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkový dobrodružný koktejl namíchaný ze sympatické ústřední trojice, charizmatického padoucha se znalostmi evropské historie (podobně jako další dobrodružné historické filmy té doby je i Gunga Din alegorií na Hitlerovy snahy ovládnout svět) a přesného poměru mezi chlapským žertováním a bravurně inscenovanou akcí. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Klasicky strizeny dobrodruzny film z dob, kdy britske imperium vladlo svetu. Bez tohoto filmu by patrne nebyl druhy Indiana Jones, nebo by byl diametralne odlisny. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Vynikající dobrodružný film, skvěle obsazení herci, Cary Grant je ve své roli výtečný, Douglas Fairbanks Jr. je skvělý (navíc výborně nadabovaný Luďkem Čtvrtlíkem), Victor McLagen je také dostatečně dobrý, perfektní je ustřední Gunga Din v podání Sama Jaffeho a za zmínku stojí i krásná Joan Fontaine (která tu má ovšem velmi malou roli). Film je je zajímavým a dobrým mixem mezi komedií a vážným válečným filmem, s překvapivě výbornými akčními scénami. ()

Reklama

Reklama