Reklama

Reklama

Zmizím ve tmě

(seriál)
  • USA I'll Be Gone in the Dark
Trailer

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Nový dokumentární seriál z produkce HBO, inspirovaný bestsellerem Michelle McNamarové s názvem I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer. Novinářka McNamarová byla odhodlána vypátrat brutálního psychopata přezdívaného “zabiják ze zlatého státu," který v Kalifornii na sklonku 70. a počátkem 80. let minulého století zavraždil deset lidí a znásilnil 50 žen. Poté více než tři desítky let úspěšně unikal policejním složkám i nejlepším detektivům z této oblasti. V úterý 24. dubna roku 2018 sacramentský úřad šerifa zatkl bývalého policistu Josepha Jamese DeAngela před jeho domem na předměstí. K dopadení nechvalně proslulého sériového vraha jim pomohla analýza vzorků DNA, na jejímž základě byl muž následně obviněn z řady zločinů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak se mi to vlastně povedlo, ale k dalšímu skvělému dokumentu z produkce HBO jsem se dostal bez toho, aniž bych něco věděl o Michelle McNamara. Tuto vřele cestu doporučuji, zážitek totiž bude násobně větší. Kdekdo by čekal, že dokument bude především o vrahovi, ale právě ono obsesivní pátrání autorky knihy sehrálo významnou roli v jeho dopadení. Většina času je tedy věnována jejímu životu, práci na knize a také samotnému pátrání dalších spolupracovníků. Možná to zní zvláštně, ale skutečně to funguje. Výpovědi obětí jsou velmi silné, ovšem z osudu autorky přímo mrazí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“I ll be gone in The Dark” je poctou amatérskej detektívke Michelle McNamara, ktorá pátrala po identite sériového vraha, zvaného “Golden State Killer”. Ten by mal mať na svedomí viac ako 12 ľudských životov či 50 znásilnení. Spočiatku som mal obavy, a verím, že aj väčšina divákov mala po odsledovaní prvej epizódy, že sa samotný dokument bude točiť prevažne okolo Michelle McNamara, než samotného prípadu. Lenže ono sa to odstupom času upraví, pričom hlavnou myšlienkou nie je len pátranie po samotnom “sériovom vrahovi”, ale aj iná podstata, ktorú nechcem uvádzať, lebo by sa nebolo možné vyhnúť spoilerom. Skrátka, keď sa Vám podarí vcítiť a chápať o čo tvorcom ide, verím, že väčšina nebude sklamaná. Nenechajte sa odradiť, pokiaľ by ste mali v úvode rovnako skeptický pohľad, ako Ja. Myslím, že z viacerých dôvodov, a to najmä kvôli aspektom, ktoré si tvorcovia zaumienili, tento dokument stojí za vzhliadnutie. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

6 epizód I'll Be Gone in the Dark by mali tvorcovia poriadne prestrihať. Keby osobný život autorky McNamary rozoberali naozaj iba v skratke (predsa len, čo „zniesol papier“, nemusí byť vhodné aj pre seriálovú verziu), je možné, že by mal dokument iba 3 či 4 časti, ale stál by skutočne za to, a každému milovníkovi krimi by som ho mohol odporučiť. Takto však môžem s prižmúrením oka udeliť „iba“ sedem bodov z desiatich. A mrzí ma to. Dokument obsahuje toľko skvelých pasáží, pre ktoré sa ho oplatí pozrieť, a zároveň množstvo úplne nadbytočných scén. ()

L_A_D_A_S 

všechny recenze uživatele

V posledních letech se to na všech možných VOD platformách jako Netflix nebo HBO GO hemží True Crime dokumenty. Žádný z nich nedosahuje kvalit např. „The Jinx“ ale čas od času se objeví něco o případu, o kterém nic nevíte a je to zpracované dostatečně kvalitně. První dva díly „Zmizím ve tmě“ mají neuvěřitelnou atmosféru. Bohužel někdy od třetího dílu, kdy se seriál začne soustředit na závislou spisovatelku místo vraha, jde kvalita výrazně dolů. Podobně jako u Queens gambit, nesnáším když po mně seriál/film chce abych fandil a soucítil s někým kdo se dobrovolně ničí, fetuje, chlastá nebo dlabe prášky po stovkách. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Skoro dokonalý dokument o sériovom vrahovi a násilníkovi ktorý dlhé roky páchal najťažšie zločiny v Kalifornii. Má na svedomí viac ako 10 ľudí ktorých brutálne zavraždil a okolo 50 žien ktoré znásilnil a navždy im zmenil ich životy. Dokument sa ale venuje týmto veciam asi len na cca 40 % a zvyšok dokumentu je životopis autorky McNamary ktorá v súkromí pátrala po všetkých stopách a bola veľmi blízko a pomerne presne opísala kto bude vrahom.Neviem nakoľko je to na škodu ale názov je zavádzajúci ale verím,že takto predali dva produkty za cenu jedného.Nič to nemení na tom,že to bolo zaujímavé a miesta kedy sa dokument venoval vrahovi boli nesmierne napínavé a zaujímavé. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že existují lépe zpracované seriály (muder series). Avšak samotná osoba vraha, kterému tolik věcí prošlo, je fascinují. Pochopitelně v tom negativním slova smyslu. Vrah většinou dělá chyby tak dlouho, až nějaké vodítko dovede policii přímo k němu. East serial rapist napadl a zavraždil tolik lidí, přesto se mu podařilo nezanechat takovou stopu, která by byla klíčová. Spoustě lidí asi bude vadit, že seriál se zaměřuje na amatérskou vyšetřovatelku Michelle. Její život bohužel opravdu není až tak zajímavý. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

PAR EXCELLENCE !!! Tak jsem se opět dočkal. Tomuhle se říká honba za sériovým vrahem. Autorčína intezivní, vysilující a vyčerpávající snaha dopadnout takzvaného Golden State Killer nebo třeba taky East Area Rapist. Člověk, který znásilnil v Kalifornii téměř 50 žen a zavraždil 13 lidí. Konečně tu máme dokument, který se nejvíce podobá a může se měřit s Netflixovským Nightstalkerem a Rozparovačem, jelikož je to v podstatě na stejné brdo. Akorát s tím rozdílem, že tady se jej snaží dopadnout obyčejný civilista s amatérskými/soukromými detektivy a dalšími pomocníky, kteří nejsou přímo z profesí kriminalistiky. Ze začátku jsem byl trochu skeptický kvůli hodnocení a vlastně se moc nedivím, pokud to zrovna člověka nějak nechytne, jelikož se minisérie z velké části zaměřuje i na autorčin osobní život a někomu tak může připadat, že celý koncept odbočuje. Jenže autorka ( Michelle ) si dokument takového formátu prostě zaslouží a ten prostor je zcela na místě a po skončení taky pochopíte proč. Samozřejmě zde ale nechybí výpovědi přeživších, které jsou mnohdy opravdu hrůzostrašné, nějaké ty záběry z míst činu, rozhovory s bývalými policisty, kteří se snažili násilníka dopadnout a samozřejmě samotné vyšetřování, které povede možná ke zdárnému avšak i velice smutnému konci. Pro fanoušky true crime dokumentů je tohle naprostá povinnost. ()

AloisNeuman 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument. Bohužel zbytečně zdlouhavý. Chápu důležitost zpracování. Ale mohli to udělat jiným způsobem. Dvě třídílné série by byli lepší. Případ a Osobní rovina. Mnoho lidí ta délka odradí . Přitom to stojí za to. Tento případ není tolik známý a jeho důležitost a způsob je neuvěřitelný. A výpověď o tom jaká byla Amerika 70. let. ()

Modeman123 

všechny recenze uživatele

Nastavovaná kaše a nekonečná práce střihače tohoto true crimi dokumentu. Ten si zaslouží maximální respekt. Ostatní nikoliv. Vrah je dopaden po čtyřiceti letech na základě modernizovaných DNA testů, nikoliv detektivní práce kohokoliv zúčastněného. Osobní život spisovatelky zde úmistěn absolutně mimo mísu, snaha sloučit život autorky s hledáním zločince a ještě k tomu najít vzájemné paralely v rámci jednoho dokumentu je šílená myšlenka. ()

Motherlovebone 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně nastavovaná bída. Mít to 4 díly, tak je to skoro cajk. Příběh o Mišel, která našla walkman a byla posedlá myšlenkou, že dokáže řešit kriminální případy. Bohužel pro ni si vzala známýho komika, kterej jí umožnil věnovat se zájmům naplno. A tak Mišel (uznávaná v komunitě debilů, co onlajn odhalujou zločiny) píše knihu, která (pokud jste ji četli) rozhodně není bestseller a spíš je to slátanina až sračka.  A zároveň si asi myslí, že policejní vyšetřovatelé s ní spolupracujou,  páč je fakt dobrá. A ne proto, že má slavnýho manžela, kterej zřejmě umí zařídit různý věci. Jinak super dokument o nefunkční rodině, kde matka jede na opiátech zavřená ve svojí ložnici, ze který dlouhý dny a týdny nevychází, buď že tvoří nebo je sjetá. Běžný kontakt se zbytkem domácnosti tak zajistí sms. Von to Patton příležitostně vysvětlil v jednom svym vystoupení, to byly ty tvůrčí muka, co maj přednost i před dítětem, který ovšem Mišel ukrutně milovala. A taky, že jo. Dcerka si může zalistovat ve smajlíkách od mamá, dyž ji přepadne smutek. ()

avogrebnork 

všechny recenze uživatele

Uf. No tedy, je fakt že jsem si docela dlouho zvykala na formu a odbíhání k soukromému životu autorky. Párkrát jsem se musela přemlouvat abych to nevypnula ale druhým dílem mě to vtáhlo. A musím říct že jsem vůbec netušila, nečetla a neslyšela do této doby o této lidské zrůdě.  Určitě stojí za zhlédnutí i speciál. ()

claire0007 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí dokumentu mám v sobě mnoho pocitů. První 2 epizody byly moc fajn, že jsem z nich měla až těžké spaní. 3. a 4. díl poměrně nuda, 5. díl BUM trochu napětí SPOILER "Spencova" manželka umírá, trocha zajímavosti však opět upadá po 10 minutách a tak se to opět vleče... stejně tak díl 6., u kterého jste si asi měli smočit kapesníky, ale já se maximálně tak modlila ať už je konec. Dědka jsem z celého dokumentu viděla tak minutu a ještě k tomu byl úplně mimo. Závěrem, kdyby to bylo na 3 díly, dala bych tomu i 5*, ale jelikož se to vleklo jako poševní hlen, je to za 3*. ()

Reklama

Reklama