Reklama

Reklama

Aalto: Architektura emocí

  • Finsko Aalto (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Podmanivá filmová výprava proniká do kreativních procesů slavného Fina, v jehož díle se prolíná funkcionalismus s organickým designem inspirovaným přírodou. Film poprvé odhaluje intimní milostný příběh Alvara a jeho ženy, architektky Ainy Aalto, která byla nepřehlédnutelnou součástí jejich tvůrčího dua. Spolu s tvůrci navštívíme jejich ikonické budovy rozmístěné po celém světě – od rodného Finska, přes Rusko, New York, Paříž nebo Benátky… (Artcam Films)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (8)

Othello 

všechny recenze uživatele

Pro někoho asi příliš akademický a odtažitý dokument, nicméně se obávám, že v případě Aalta - privilegovaného, stále uzavřenějšího a egocentrického architekta - by se těžko aplikovala tendenční metoda 'úspěchu navzdory'. Jakkoli se tam autorka snaží horko těžko vklínit role žen do jeho práce. Díky množství vynikajících dobových materiálů a útržků ze starých rozhovorů, které je doprovázejí, působí dokument překvapivě nenaplněně, melancholicky a fatálně. Pomáhá k tomu i vynikající (a veelmi povědomá, například znalcům Michaela Nymana) hudba Sanny Samlenkallio. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rukopis tohoto dokumentárního filmu je stejně strohý jako architektura tvůrce, jemuž je věnován. Světovost středních a menších národů a států je nejen v českém případě opomíjena. Ženský prvek je tu nazírán důsledně v kontextu architektova života a díla. Neřekl bych ale, že potlačován nebo že by finský architekt "své" ženy vědomě posílal do druhého plánu svého tvůrčího konání. I ženská emancipace má svůj historický vývoj, své zrání a svá stádia. Uměřenost a důraz na věcnost považuji za přednost tohoto filmu. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Ja osobne asi neviem tento dokumentárny počin až tak oceniť, keďže sa nejako výrazne nezaujímam o architektúru ako takú a v zásade ani meno Alvara Aalta mi nič nehovorilo. V tomto dokumente sa človek ale dozvie pomerne zaujímavé informácie a aj prehľad tých najzaujímavejších architektonických kúskov od tohto umelca. Natočené je to ale až príliš profesorsky a rozvláčne a miestami to výrazne nudí. Každopádne pre študentov architektúry je toto určite povinnosť. 60 % ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen poloviční televizní verzi, ale možná je to pro diváka architekturu moc nesledujícího lepší. Určitě mě to nestihlo začít nudit, i když je to opravdu věcně strohé. (70%) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre architektov, respektíve fanúšikov architektúry, absolútna povinnosť. Pre ostatných dosť možno neprekonateľná nuda. Životopisný dokument nie je nijak zvlášť záživne nakrútený, takže najmä preto ho ocenia najmä architekti, pre ktorých má obsah veľkú výpovednú hodnotu. Ja poznám prácu Aalta z vysokej školy, ale namiesto kresieb v skriptách som konečne všetky tie jeho nádherné stavby videl aspoň na veľkom plátne. Ďalším krokom by teda mala byť ich návšteva. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama