Reklama

Reklama

Nebe

  • Česko Nebe - filmová zpověď Tomáše Etzlera (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebe je celovečerní dokumentární snímek novináře Tomáše Etzlera. Každodenní syrová realita, kterou Tomáš v Číně sedm let na vlastní kůži zažíval, ve filmu silně kontrastuje s mikrosvětem, který objevil v malé vesnici na severovýchodě Číny. (Pilot Film)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Možná je to filmařsky polovičatý a nedokonalý, Tomáš není filmař. Navíc si nejspíš nikdo z kritiků moc neuvědomuje, že natáčet v Číně cokoli, co by se podívalo za kulisy tý jejich Potěmkinovy bolševický lži, je dnes prakticky nemožný a vyžaduje to obrovskou dávku utajení a improvizace; to pak jaksi na řemeslo moc prostoru nezbejvá. Film sám je důležitej a mrazivej, další z nemnoha střípů poznání Číny nikoli takový, jak nám ji che prezentovat "strana a vláda", ale jaká navzdory proklamacím a propagandě skutečně je. Bohužel i mezi námi je spousta lidí, kteří tu komunistickou masírku sežrali i s navijákem, opírajíce se často o zkušenosti některých našich loajálních byznysmenů, již si na obchodu s Čínou postavili svoji ekonomickou existenci. Ti se pak snaží vyprávět příběh Číny, která je úžasná a který patří budoucnost, a nadávají na "západní propagandu". Bohužel si neuvědomují, že vidí z Činy jenom to, co jim bylo v pečlivý bolševický režii ukázáno. Připomínají mi západní umělce, intelektuály a byznysmeny, kteří po návratu z Moskvy v meziválečnejch letech pěli nadšený ódy na Sovětskej svaz. Však Tomáš na začátku taky popisuje svoje prvotní nadšení. Jenomže kdo se zajímá do hloubky, zjistí, jak lidsky odpornej ten čínskej model "konsolidace společnosti" (jak obdivně vykvikovalo naše  hradní čuně) je a že to poslední, co bysme si mohli přát, je svět budoucnosti, kterej našel v Číně inspiraci a ve kterým ona hraje první housle.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

MikeCool

Tak už se to chvíli povaluje na nejoblíbenějším zlodějským serveru :). Ale na to už jsi mezi tím asi taky přišel, v lednu to tam ještě určitě nebylo.

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama