Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1993, Oscar 1 : Kamera + 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Brandon De Wilde, Herec VR - Jack Palance, Scénář ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na tenhle western jsem se díval především díky názvu, protože jsem si hned vybavil písničku ze který tady cituje kolega sud. Ze začátku jsem si připadal jak když koukám na Krakonošovu pohádku, ale jak přijde Shane do baru, přituhne a pak už člověk cítí divoký západ i když pravda trošku naivní a kýčovitý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro daný žánr spíše netypický western zcela rozdílných paralel a protikladů..Sledovat tedy druh tohoto westernu pro mě byla chvílemi opravdu velká muka..Ať už to bylo jeho pomalým tempem, odstíněním charakterů jednotlivých postav, nulovým napětím a nebo infantilní a naivními dialogy. Všude se píše že je to jeden z nejlepších amerických westernů, film je srovnáván dokonce se Sedmi statečnými, Přepadením nebo s Pravým polednem, dále se o něm píše jako o komerčně nejvíce úspěšným a uznávaným titulem roku 53'. Já říkám ne, mě spíš připomínal pravou naleštěnou halywůdskou limonádu, ale amíci se svým smýšlením mají na celou věc zřejmě jiný názor..! Byly však opravdu daleko lepší..Westernová padesátá léta+John Wayne apod jdou i nadále bohužel mimo mě...2* za hudbu a kameru.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

CheGuevara odpad!

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, místním komentářům. Realistický western? Není to tak černobílé? Cože? To už rovnou můžete o rychlých šípech prohlásit, že jsou psychologickou sondou do duše mládeže. Přestože je tento film barevný, tak je jinak černobýlí až to praští. Na jedné straně máme dobráckého Mirka Dušína a proti němu stojí podlé bratrstvo kočičí pracky. Kdyby to mělo aspoň vtip, ale to nemá vůbec nic, kromě teda hodně a hodně tupých dialogů a přehrávajících herců, kteří jsou místy až hysteričtí. Tenhle western klasikou není a nikdy nebude, aspoň v mém srdci... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ne že bych si občas neužil hollywoodský kýč, ostatně Shanea jsem si pouštěl právě proto, že jsem na něj měl náladu. Ale ne... tohle je moc! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jedním okem dovnitř, druhým uchem ven. Nevím, jestli bych v padesátých letech představovala cílové publikum pro tento film, nicméně dnes můžu s jistotou říct, že pro mě nic neznamená. Nejvíc mě asi dráždila kombinace toho barevného optimismu a depresivního obsahu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru se tu jedná o špičkové dílo, v němž se snaha o věcnost překrývá s hollywoodským "snovým" konceptem westernového žánru sklonku třicátých a čtyřicátých let. Jádro příběhu - bezprávnost přechodného pásma mezi civilizovanou a "odindiánštěnou",prosté klasických hraničářů té doby zmýtizovaného typu např. Olda Shatterhanda nebo Billyho Kida, Amerikou "polodivokého" Západu zřejmě ještě v období tzv. rekonstrukce (cca 1865-1885) - je reálné a přesné. Více skřípe pojetí a záběr líčení postav; na druhé straně psychika lidí, žijících v tomto drsném prostředí, v němž šlo prakticky stále o život mj. proto, že státní a justiční správa a její lidé byli v nedosažitelnu, byla svým způsobem opravdu nekomplikovaná. Realitě se blíží i pojetí drsných scén, v nichž své dostávají nejen padouchové, ale i kladní hrdinové. V tomto ohledu lze konstatovat vnějškové asociace s Leoniho klasickou westernovou ságou TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Divácky vděčná zemitost ztvárnění tradičního kowboyského tématu a až dokumentárně věcná výprava zřejmě zajistila tomuto filmu trvalou pozornost významné části divácké - i české - veřejnosti. Poprávu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Shane dokonale ukazuje, proč je většina tradičních westernů mému srdci vzdálená. Černobíle nahozené postavy, kde na jedné straně spektra stojí Mirek Dušín divokého západu, a na té druhé esence veškerého zla mě zkrátka nebaví. A zvlášť to platí v případě, kdy je veškeré dění odhadnutelné už po půl hodině a kdy se příběh vleče tak, že se každou půl hodinu podíváte na hodinky. Nic na tom pak nezmění ani fakt, že si Stevens kvůli svým zkušenostem z druhé světové dal záležět na tom, aby přestřelky půsovily realisticky, a že jistá otevřenost (SPOILER Jak vážně je Shane na konci zraněný? Nemůže být on otcem chlapce, když se zdá, že ho chlapcova matka zdá z dřívějška, a když se za svého manžela provdala (teprve) před deseti lety? KONEC SPOILERU) tomu filmu sluší. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tam někde v dálce oheň kvet a tak jsem k němu jel / jen tak s chlapama posedět jsem zrovna tenkrát chtěl / ten stařík s tváří vrásčitou jak dubovej kmen / vyprávěl pověst letitou o střelci jménem Shane... zpíval kdysi Ladislav Vodička. Už od dětství mám hrozně moc rád knihu Jacka Schaffera Jezdec z neznáma a přečetl jsem ji nezčetněkrát. O existenci jejího zfilmování jsem se dozvěděl zhruba před pěti lety, kdy byl avizován v TV programu. Těšil jsem se, očekával jsem hodně a dočkal jsem se. Věrněji románové předloze to ani natočit nešlo. A ač je "Shane" westernem pro mládež (nebo alespoň původně byl - kniha i u nás vyšla v cyklu Knihy odvahy a dobrodružství) s černobílostí postav to není tak horké. Pouze Shane je vysněným prototypem ideálního pistolníka bez bázně a hany a Jack Wilson jeho pravým opakem, ale co ostatní? Joe Starett - nehrdinský farmář, starající se jen a pouze o svoji rodinu a úrodu, Rufus Ryker - bezohledný rančer, který nedělá ovšem nic, co tenkrát nebylo v mezích zákona běžné, Chris Calloway - frajírek a hajzlík, ovšem se svědomím. Film je vyprávěn z pohledu malého Joeyho, což odlišuje "Shanea" od jiných dobových kovbojek. Ale z daleka nejen to. Přestřelky, ač je jich málo a film na nich nestojí, jsou na svou dobu velice realistické. Psychologie postav je rovněž skvělá. A co se týče hereckého obsazení? Alana Ladda ani neznám, ale Shanea jsem si vždy představoval v jeho podobě. Žádná tvář drsňáka ala Eastwood, ale tuctovej chlápek ze sousedství. Jean Arturová s Vanem Heflinem jako farmářský manželský pár působí přesvědčivě, malý Brandon De Wilde nepůsobí na rozdíl od jiných dětských rolí z Amerických filmů odporně, pozdější westernové ikony Jack Palance a Ben Johnson se zde rozjíždí. Závěrečné loučení chlapce a pistolníka je přesvědčivě dojemné, nikoli vykalkulované. "Shane" je opravdová westernová klasika. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ešte v žiadnom filme som nezarigestroval takú hustú frekveciu oslovovania hlavného hrdinu. Je to samé Shane, Shane, Shane... a zasa len Shane. Tiež tie zbytočné poznámky pri bitkách (zlom mu väz, ukažmu mu, do neho...) mi prišli hlúpo smiešne. Nie som zrovna odborníkom na westernové filmy, ale v tomto snímku som ja veru toľko tu vyzdvihovanú realističnosť nevidel. Videl som nádherné panorámy hôr v pozadí nejednej scény a naivné starosvetské herectvo. Keď však zoberiem v potaz rok vzniku tohto filmu, tak dávam tri hviezdičky. *** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nepočul o tom, že by bol film Shane nejakým westernovým kultom. Ak aj bol, tak to muselo byť veľmi dávno. To ešte S. Leone ani nesníval o dobrých, zlých a škaredých pištoľníkoch a J. Wayne ešte nebol okonou westernu. Ako píše Sawy, Shane je príliš klasický, s takmer non-stop hudbou, ktorá z dnešného hľadiska pôsobí zastarane a trochu otravne. Westernov s podobnými príbehmi existujú stovky a aj keď tu Shane bol skôr než ostatný, nedokázal ma presvedčiť o tom, že je viac než priemerným dielom. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Western s luxusním záporákem, kterého hraje Jack Palance. Škoda že přestřelek moc není, zato je zde zastoupena poctivá hospodská rvačka. Závěrečné zúčtování dovedl k dokonalosti až Clint ve svých Nesmiřitelných. 60% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Alan Ladd byl zajímavým prototypem drsňáka ze Západu, ale docela sednul, zvláště opravdovou scénkou na konci trochu vleklého, však sdělujícího snímku. ()

Reklama

Reklama