Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

villon17 

všechny recenze uživatele

Kdo nechce vědět, jak Shane dopadne, ať si tohle nečte:) Až moc to připomínalo Sedm statečnejch. Ale ani zdaleka to nedosáhlo takovejch kvalit. Shane představoval ztělesněný dobro bez jediný chybičky, ale Bronson to prostě neni:) Nejsilnějc na mě zapůsobila závěrečná scéna, kdy Shane odjíždí a malej Joey ho přemlouvá, ať zůstane, že ho má rád a máma ho chce:) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi koukatelný western, to mě překvapilo, z r. 53. První polovina je vyloženě skvělá, řeší se tu sociálně právní problém vlastnictví půdy. V druhé polovině děj spěje k melodramatu a Stevens tam fabuluje s pohádkou. Obdivovatel Shanea dovede se psem běžet stejně rychle jako jezdec na koni. Jen proto aby byl svědkem závěrečného souboje s Wilsonem. Nicméně jste-li vyčerpaní z práce jako já, mohu vám to doporučit na odpoledne všedních dnů. Poselství to nese-buď hrdým američanem a vlastníkem americké půdy a buď především čestným američanem. Já bych z toho vyvodil...neser se do Iráku, Afgánistánu a Vietnamu, stejně si tam nabiješ držku. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete" podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)
  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)

Reklama

Reklama