Reklama

Reklama

Stíny v mlze

(seriál)
Česko, (2022–2024), 28 h 5 min (Minutáž: 63–78 min)

Režie:

Radim Špaček

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

Petra Špalková, Jiří Vyorálek, Jaroslav Plesl, Regina Rázlová, Anděla Tichá, Tomáš Mrvík, Miroslav Hanuš, Petr Panzenberger, David Viktora, Ondřej Brett (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Dvanáctidílná krimi série odehrávající se v Ostravě a okolí představí kriminalistku Magdu Malou a jejího nového parťáka Martina Černého. Společně vyšetřují kriminální případy z nevšedních míst, silné příběhové linky budou zároveň sledovat osobní životy vyšetřovatelů. Magda musí skloubit časově i psychicky náročnou práci policistky se starostí o rodinu a malou dceru. Martin přišel do Ostravy, aby neztratil kontakt se svým dospívajícím synem, který se do nového bydliště přestěhoval se svou matkou, Martinovou dnes už bývalou ženou. Počáteční drobná rivalita mezi Magdou a Martinem pozvolna přeroste ve vzájemné sympatie a respekt. Oba ale netuší, že Magdu už nějakou dobu sleduje nedávno propuštěný vězeň Hrbek, který realizuje důmyslný plán, aby se jí pomstil za své dřívější dopadení (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Tosim 

všechny recenze uživatele

MUSÍŠ JÍT DOMŮ, ZKAZÍ SE TI PRSA. TA KUŘECÍ, CO MÁŠ V KUFRU. Scénárista Zdeněk Zapletal má za sebou jak výborné (Soudce AK), tak příšerné seriály (Policajti z centra), tohle je takový střed. Herci jsou záruka, režie je pevná, příběhově to kolísá a Miroslav Hanuš má tento rok další zářez na pažbě, co se týče výborných rolí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že musím na novinky České televize být trošku shovívavější. Hlavně jsem si to připomněl cirka v půlce tohoto seriálu. To jsem si myslel, že ho vypnu a už se na něj nechci nikdy podívat. Stíny v mlze totiž není úplně nejlepší kriminálka. Ale ono to dost možná bude i tím, že u nás obecně má obrovskou konkurenci. Začnu u herců. Jirka Vyorálek a Petra Špalková, coby vyšetřovatelé určitě super. Horší je to s jednotlivými příběhy, kde sice kvituji, že ne vždycky je vražda, ale naopak ve většině případů je hromada nelogičností, nesrovnalostí a nesmyslů. O kvalitě natočené akce snad ani netřeba mluvit. Doteď třeba nechápu, co tam ti kluci na té vyhlídce čichali za výpary. Ropáci hadr. Naopak se mi ale neskutečně líbila dcera Petry Špalkový Anděla Tichá, která tu, prý za zmrzku, působila hrozně šikovně a autenticky. V půlce seriálu jsem si navíc uvědomil, že mě vlastně vůbec nezajímá to vyšetřování, ale spíš vztahy hlavních postav mezi sebou a hlavně nosná linka táhnoucí se celým dějem s Mirkem Hanušem. Třeba zrovna Jarda Plesl hrál takového pitomce, že jinému nebylo rovno. Závěrečným dílem mě ale seriál nakonec přesvědčil, že ztráta času úplně nebyl, ale znova bych ho už vidět nechtěl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

 „TUHLE FÁZI VYŠETŘOVÁNÍ NESNÁŠÍM. NIC NEMÁME, NIC NEVÍME, NETUŠÍME, KTERÝM SMĚREM SE VYDAT. JE TO JAKO LOVIT STÍNY V MLZE...“   Dvanáct solidních krimipříběhů. Nejvíc mě oslovil ten o kriminalitě mladistvých (by ses kurva státe měl zamyslet…). Na hovno je, že když se objeví někdo známější – je to většinou padouch. Dobře je udělaná linka s „ústředním sráčem“. Objeví se v epizodě třeba jen na pár minut a přesto zaujme. Líbilo se mi i konečný vyústění. Rozhodně nic, na co bych vzpomínal, ale ….     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se unýst malou holku. 2.) Jsem policajtka s rodinou.   ///                    PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslím, že Putin a opice nemají s vraždou nic společného." Začnu optimisticky - líbila se mi znělka a bavil mě kriminalista Černý. Tím pozitiva končí. Kriminalistka Malá v sobě totiž neměla policejního vůbec nic, kvalita případů marně doufala v průměrnost a policejní práce představovala čirý zoufalství. Mě prostě rozčiluje, když se policajt neumí správně zeptat, chovat ani vyhodnotit situaci. To pak musí na rušný ulici identifikovat správnej vajgl, kterej tam před dávnými časy odhodil někdo, kdo možná mluvil se sprostým podezřelým. Ach jo. Nicméně jsem to celý dokoukal, takže mě na tom asi něco bavilo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál má několik podob, skvěle udělanou znělku, hudebně i vizuálně, zajímavou linku s bývalým vězněm, která je napínavá od prvního do posledního dílu, scenáristicky naprosto nezvládnuté příběhy, těch náhod je skutečně převelice, naprosto odpudivou hudbu a něco příšerného v roli mladého Černého. K Mrvíkovi bych dodala snad jen to, že roli řádně zmrvil. Neustále se stupidně tlemí a poslouchat jeho nechutné ráčkování je za trest. Kudláč složil něco, co mi v první chvíli připomnělo sekající se přehrávání při plné paměti počítače, škubající se hudba fakt není mým šálkem kávy. Jedinou náplastí na tato sluchová příkoří je slušně napsaný a výborně zahraný Hrbek. Kdyby byl seriál sestříhán se stejnou invencí jako znělka pouze z příběhu Hrbka a k tomu se dodala nejstarší Malá v podání velmi dobré Rázlové, byla bych nadmíru spokojená. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Strida se tu atraktivni prostredi jako paintbal, youtuberi, nelegalni zapasy apod. K tomu spolecny motiv, ktery se tahne celou serii. A opet melodramaticke soukromi vysetrovatelu je na ukor reseni zlocinu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Krimi seriálů se u nás točí hrozně moc a kvalit Případů 1. oddělení jen tak něco nedosáhne. Takže v případě Stínů v mlze jsem nakoukal jedenáct poměrně průměrných kriminálek. Navíc jsem měl problém s castingem Petry Špalkové do podobné role, ale zvykl jsem si. Naštěstí to má zajímavou vedlejší linku s Miroslavem Hanušem, která v posledním díle vyústí v luxusní finále. Skvostná je tady i Regina Rázlová, která v předposledním díle praví: "Hele, von ten socialismus nebyl úplně špatnej." Což z úst dcery komunistického místopředsedy vlády a bývalé prominentní členky souboru Národního divadla zní neskutečně půvabně. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Teda. Asi budu mít chvilku problém s Miroslavem Hanušem. Tenhle herec se umí neskutečně převtělovat do svých rolí. Petra Špalková byla sympatická. Škoda, že z toho vyšel ale jen průměr. Kriminálky tu jsou přece dost populární. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný duchaplný krimi seriál s odbytým koncem. 1)  Jsou tu 48letý mile ironický Jiří Vyorálek (kriminalista Černý), 47letá uvěřitelná Petra Špalková (kriminalistka Malá), 48letý nijaký Jaroslav Plesl (manžel Malé), 75letá šaramantní Regina Rázlová (matka Malého), 21letý nepřesvědčivý Tomáš Mrvík (syn Černého), 59letý vynikající Miroslav Hanuš (mstivý propuštěný vězeň) a 37letý přitažlivý Petr Panzenberger (vyšetřovatel Kucharčík)._____ 2)  Spoiler. Škoda přeškoda, že tvůrci si nedali práci s věrohodnějším závěrem. Poslední díl se logicky zabýval soubojem propuštěného vězně s kriminalistkou. Bohužel však na rozdíl od invenčních a vtipných předchozích částí se 12. pokračování stalo přehlídkou zmatečné nudy._____ 3)  Tak si počkáme na další řadu, bude-li. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zábavné to bylo. Špaček řemeslo umí, obsazení luxusní. Mnohé případy sice drhly scenáristicky, postupně rozvíjená a v posledním díle vrcholící linie pomsty se nakonec ukázala jako dost nesmyslná, linie se synem Černého zase nadbytečná, ale tyhle nedostatky přebily společné scény Vyorálka se Špalkovou, případně Plesla s malou "Špalkovou". Vzhledem ke zdejšímu (pod)průměrnému hodnocení a odvaze tvůrců k otevřeným koncům klidně o hvězdičku nadsadím. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jestli mam pro neco slabost, tak jsou to ceske kriminalky. I kdyz za zahranicni konkurenci zaostavaji, me proste u toho domaciho valeni bavi. Tohle je takovy ten nas prumer. Celkem uveritelne pripady, zajimava ustredni dvojice kriminalistu. Urcite nijak neurazi ani postava propusteneho vezne a jeho dejova linie. A jako Ostravak, jsem mel o duvod vice byt spokojeny.-). ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dramatický seriál Stíny v mlze má sice svoje mouchy, přesto jsem si k němu našla cestu a svým způsobem jsem si ho i oblíbila. Neskutečně mi sedla ústřední dvojice vyšetřovatelů v přesvědčivém podání Jiřího Vyorálka a Petry Špalkové. Od samotného začátku jsem s jistým napětím sledovala temnou dějovou linku táhnoucí se napříč celou sérií související s propuštěným vězněm Hrbkem, jehož skvěle ztělesnil démonický Miroslav Hanuš. Potěšila mě také Regina Rázlová, která si s bravurou sobě vlastní zahrála starostlivou babičku trpící prvotními příznaky Alzheimerovy choroby. Horší už to bylo s řešením jednotlivých případů. Nejvíc mě štvalo, že se kvůli každé blbosti volala zásahovka a když to skutečně zavánělo nebezpečím, tak si na ni nikdo ani nevzpomněl. Nicméně životní peripetie hlavních postav mě zaujaly natolik, že se ráda podívám na nějaké další pokračování. (70%) ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvě dějové linky bych vyloučil jednak syna Černého s jeho kamarádem a nechtěně parodického Miroslava Hanuše, který na co sáhne to mu vychází a jako by vypadl z nějakého amerického thrilleru... ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si myslela, že to bude úplný propadák a ona se z toho nakonec vyloupla docela slušná kriminálka... Určitá křečovitost, mnohdy umělé, šroubované nebo zbytečné dialogy (příklad za všechny - "smoothie" kecy :D) či některé nelogičnosti při vyšetřování případů úplně nevymizely ani po pár prvních dílech, docela mě tam taky většinou štvaly různé drobné vsuvky ze soukromí detektivů, které často působily vyloženě jako vata tím, jak byly nepodstatné pro další děj nebo zůstaly nedořešené. Jak mám docela ráda Petru Špalkovou, tak do téhle role mi moc neseděla. A nešla mi vůbec dohromady ani se slizounem Pleslem, kterého jsem zde taky nějak nemohla vystát, ač jinak patří mezi moje oblíbenější herce. Ale... přes určitá zmíněná negativa jsem se s postupujícími díly docela začala na pátrání Malé a Černého těšit. Nějak jsem si na ně asi zvykla, případy, které řešili, byly docela zajímavé, do toho oživení v podobě zasazení děje na Ostravsko, které je pro mě zatím spíše neznámé a ráda jsem ho trochu omrkla alespoň prostřednictvím tohoto seriálu. Příjemně překvapil v typově hodně odlišné roli od všech, které dosud měl, Jiří Vyorálek. Výborná byla také např. Regina Rázlová, i Pavel Panzenberger se mi jako detektiv líbil. O Miroslavu Hanušovi ani nemluvě, ten si svou zápornou roli musel vysloveně užívat, bylo to vidět a dokázal Hrbka ztvárnit tak, že z něj šel opravdu děs a tísnivá atmosféra prakticky vždy, když se objevil. Jak mi většinou vadily ty soukromé linky příběhu, užívala jsem si příjemně přirozené scény Malé s dcerou Amálkou, tam tvůrci trefili do černého (s malým "č" tedy :D), když se rozhodli obsadit skutečnou dceru Petry Špalkové, jejich symbióza a dynamika vztahu matka-dcera se sem krásně propsala. Také bych Petru Špalkovou pochválila za sehrání posledního dílu, to zvládla opravdu skvěle, uvěřitelně, asi proto, že zde byla více matka než policajtka, na kterou se mi v této sérii, jak už jsem psala výše, příliš nehodila. Docela mě naštvala přílišná neuzavřenost celé krimi. Možná ale jen vytvořená půda pro další řadu..? Jestli bude, asi si ji celkem ráda zase pustím. A kdyby se podařilo odbourat některé popsané menší či větší nedostatky, možná i přihodím hvězdu navíc. V tuto chvíli lehčí nadprůměr v rámci svého žánru a 60 %. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Jedna zo slabších krimináliek ČT. Začiatok sľubný, ale ďalej je linka s Hanušom naťahovaná ako turecký seriál a kvalita detektívky klesá niekde ku hranici Kriminálky Anděl, Modrava a.i. ,,skvosty,, Novy. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale fakt mě to (hodně) baví. Kdysi jsem k tomu byl až nepochopitelně příkrej. Moc jsem se soustředil na formu, na ty málo otrkaný ostravský a brněnský herce ve vedlejších a epizodních rolích a uniklo mi, že to má vážně solidní obsah- tím mám na mysli hlavně nadstandardně zvládnutej scénář. A jak mě žádná z těch méně známých tváří nepřesvědčila o tom, že je jí na oblasti škoda, Praha může být spokojená, protože teprve tady je jasně vidět, jak jsou Špalková, Vyorálek, Rázlová a Plesl výborní. ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama