Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

20. léta, New York. Mladá černoška narazí na kamarádku z dětství, která se vydává za bělošku, a tohle setkání převrátí její svět vzhůru nohama. (Netflix)

Recenze (30)

Aluminium 

všechny recenze uživatele

Takže, kde začať. Asi začnem s tým, že som očakávala viac ako sa mi dostalo. Filmári mali k dispozícii všetky prostriedky, aby natočili skvelý film. Príbeh, herečky, ale proste niečo mi na tom nesedelo. Ja som jednoduchá žena, nevyznám sa do filmových techník, nehľadám tam spojitosti a inšpirácie s inými režisérmi. Ale proste, keď mi to miestami pripomenulo film na kazete z Kruhu, tak niekde je chyba. Príliš dlhé zábery, napätá atmosféra ako z hororu, záber na prasknutý plafón? Akože to malo čo symbolizovať? Triedne rozdiely? Prečo sa hrať s niečím, čo neviem? Čo sa týka samotnej knihy Passing, tá nemá chybu, je to veľmi dobré nahliadnutie do vtedajšej doby. No s týmto filmom to nemalo nič spoločné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, nezajímavé zpracování. Tedy to, co je na Netflixu poměrně běžný jev a není úplně jednoduché na první dobrou to umět coby divák vyseparovat. Rebecca Hall nicméně coby režisérka má docela zajímavé nápady, které dokáží unylý děj ozvláštnit. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Apartní černobílé dramátko, které je v první polovině inscenačně tuhé, ve druhé polovině zase scenáristicky matné. Přitom příběh dvou žen, které mohou přebíhat mezi světy černých a bílých, v sobě má silný dramatický tón. Debutující Hall ho ale dokáže spíše elegantně obrazově opisovat, než skutečně působivě evokovat. Nakonec Přebíhání nevyzní přesvědčivě ani jako osobní příběh, ani jako metafora černých tváří a bílých masek. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Už mě unavuje, když normies z ČSFD bombardujou nějakej novej film odpady jen proto, že má černošskej casting - a pohlaváři z ČSFD by se měli chytnout za koule a tenhle problém konečně řešit. Ne proto, že češi jsou zkurvený hovada, ale proto, že Rebecca Hall si zaslouží alespoň špetku respektu za natočení tak formálně a stylisticky ambiciózního snímku. Rebecca Hall si samozřejmě za svůj režijní debut 'Passing' vzniklý pod hlavičkou Netflixu - a který netradičním způsobem akcentuje téma rasismu - zaslouží uznání, ale takhle příběhově sterilní kýč nemá sebemenší šanci mít velkej tah na branku...... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Režijní a scenáristický debut herečky Rebeccy Hall je založen na knize Nelly Larsen. Dle samotného názvu poté vypovídá, že Přebíhání pojednává o fenoménu Passingu, kdy někteří afroameričané měli tak světlou kůži, že se začali vydávat za bělochy. Silné téma, které navíc Hall obohatila dvě talentovanými herečkami Tessou Thompson a Ruth Neggou. Stačí ovšem silné téma a dvě povedené herečky ke skutečně dobrému filmu?   Rozhodnutí o tom, že bude film černobílý koresponduje s příběhem, kde jsou stěžejní černá a bílá barva kůže. Hlavními hrdinkami jsou poté dvě rozdílné ženy. Jedna očividně ráda žije svůj černé ženy, druhá se naopak rozhodla svůj původ zapřít. Z konfrontace těchto dvou žen poté ve finále dochází též ke konfrontaci dvou rozdílných světů. Kontrastní konfrontování dvou světů je ve finále rozhodně zajímavé, Přebíhání se ovšem celou dobu nezbaví dojmu, že k celému tématu mohlo jít ještě více osobněji.   Zajímavý vizuální nápad je rozhodně to, že se odstín kůže Clare mění v závislosti na tom, kdo se na ní zrovna kouká. Kamera Eduarda Graua je slušná, na film se poměrně hezky dívá. Jde o vizuálně skutečně krásný film, kterému křídla láme fakt, že ke klasickému tématu rasismu vlastně nepřináší úplně nic nového. Ze samotné zápletky poté může snadno nastat pocit, že je opak pravdou a skutečně se v tomhle ohledu dočkáme speciálního filmu. I přes potenciál je ovšem v průběhu definitivně jasné, že nás nic takového úplně nečeká. A že Hall nejde vyloženě pod kůži dvou hlavním hrdinkám i přesto, že se to snadno nabízí.   Kniha od Nelly Larsen pochází z roku 1929 a při sledování filmu je cítit lehká zastaralost. Prospělo by Přebíhání vlastně přesun do moderní doby a kdyby Hall do adaptace knihy Larsen přidala něco navíc? Jde o složitou otázku, která by se vlastně těžko dočkala srozumitelné odpovědi. Přebíhání je v součtu ovšem především dramatem o dialozích. Skutečně sází na konverzace postav, které možná můžou něco říct, ani těch vyloženě vtahujících dialogů tam ovšem není mnoho. A celé to působí jako záležitost, která by možná byla na divadelních prknech poměrně zajímavá, ve filmové podobě ovšem zaujme pouze tím, že se Hall snažila komornost příběhu vynahradit tím výrazným vizuálním zpracováním, skutečně si sehnala dvě schopné herečky a pořád v sobě nějaké poutavé myšlenky Přebíhání má. Jen jsou z dnešního pohledu možná až příliš zastaralé.   Přebíhání je tak v součtu minimálně zajímavým režijním debutem, který se jen možná v konkurenci všech těch filmů, které o rasismu aktuálně vznikají lehce ztratí. Čerpání z téměř 100 let starého románu má tudíž za následek v tom, že výpovědní hodnota Přebíhání nemůže být tak aktuální. Řemeslně se ovšem na film nedá stěžovat..... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Istým spôsobom sa dá povedať, že konverzačné filmy to vždy mali a vždy budú mať trošku náročnejšie. Pretože vtedy je potrebné, aby dialógy šlapali na 100%. Musíme ako diváci prejaviť záujem o to, čo postavy riešia, o čom sa rozprávajú a jedno s druhým. Inak dostaneme možno zaujímavý film, ktorý nás ale bude nudiť. A to je presne ten problém, ktorý má aj "Passing". Myslím si, že tú negatívnu odozvu síce dostal za niečo úplne iné, ale to nejdem rozoberať. Na druhú stranu ale je treba priznať, že keby nebol miestami film neskutočne monotónny a únavny na pozeranie, možno by dokázali niektorí diváci určité veci viac prekusnúť. Ja si myslím, že príbeh ako taký je celkom zaujímavý a rozhodne ponúka zaujímavý obraz Ameriky v 20-tych rokoch minulého storočia. Keď si vezmeme, odvtedy už ubehlo 100 rokov. A svet sa zmenil, no v istých ohľadoch zase nezmenil. Výkony sú skvelé, postavy zaujímavé a tie konflikty čo sem prídu celkom zaujímavé. No film je neskutočne monotónny, pôsobí viac ako divadelná hra a nie je schopná držať celú dobu našu pozornosť. Viac som dokázal prežívať dialógy napríklad z filmu "Malcolm & Marie", ktorý bol tiež postavený na podobných konverzáciach. Ale to spracovanie bolo o niečo zaujímavejšie. Tento film ma síce svojou témou zaujal, no svojim spracovaním unavoval. Takže vo výsledku je to proste čistý priemer. Hodnotenie: C ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takýto film bol aktuálny naozaj v roku 1929 a nie dnes, keď sa stáva len politickou propagandou. Celkovo mi prišiel až smiešny. Ešte aj v čiernobielom prevedení jasne vidíme, že sú tu dve černošky, ale oni nám budú tvrdiť, že jedna z nich je biela a ešte aj jej muž rasista to tak vidí. Pritom aj farboslepý vie odlíšiť od seba dve základné farby. Nudný deň s dobrou klavírnou hudbou osviežia dialógy o tom, kedy si už čierny, či tamten keď je viac čierny je už viac černochom a prídu aj názory, že čím tmavšia žena tým lepšie. Proste to, čo mohlo byť úprimné pred sto rokmi, je dnes využívané ako agitka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobove drama, ktere odhaluje zivoty dvou zen s tematy rasa, identita a touha nekam patrit. Hodne z Prebihani by mohla byt divadelni hra. Dialogy jsou take divadelni. Jde o adaptaci romanu Nelly Larsenove. zkoumá se zde, jaký psychologický efekt má hraní rolí. Postavy jsou osamělé v cizí společnosti. Plynutí času neboli passing of time je dalším z témat filmu. Na to, od jaké barvy je odvozována norma, upozorňují také záměrně přesvětlené záběry nebo prolínačky do bílé. Stejnou barvu má sníh snášející se na zem ve finále. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

předpokládám,že takhle nízké hodnocení je díky tomu,že Passing bude vnímáno jako další woke rasová agitka a místní fobové tak mají pré.Realita je ovšem trochu jinde a Passing je adaptací knihy,která vyšla v roce 1929 (tedy plus mínus v době ve které se odehrává) a v tom čase se o nějakém agitování mohlo všem jen zdát.Celý děj se pak motá okolo dvou kamarádek a rasové identity.První z dvojice (Tessa Thompson) je černoška,vnímá se tak a má za manžela černocha,druhá (Ruth Negga) je pak také černoška,ale je vnímáná jako běloška (odtud termín/fenomén passing.kdy je člen jedné rasy vnímán a akceptován jako člen jiné) a za manžela má bělocha,který je docela rasista.Jejich setkání po letech pak oběma změní život.Rebecca Hall si pro svojí režijní prvotinu vybrala sice aktuální téma,nicméně jednoduché to mít nebude a to primárně proto,že Passing není zas tak dobrým filmem.Sice se na něj poměrně hezky dívá a obsazení je solidní,nicméně tempo je pomalé a jelikož jde prakticky o čistou konverzačku,tak na ploše skoro sto minut nedokáže naplno zaujmout a je to velmi často nuda.Zkrácení o dobrých dvacet minut by to sice asi úpně nezachránilo,nicméně mohla z toho být alespoň slušná jednohubka se skoro allenovskou poetikou (bez humoru a jen skoro).To by ve finále bylo poměrně zajímavé vzhledem k tomu,že Rebecca Hall byla jedna z těch,která se od Allena distancovala a teď od něj solidně (minimálně stylisticky) opisuje...40% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Rebecca Hall nakrútila minimalistickú, konverzačnú dobovú drámu, ktorá má čo ponúknuť najmä pripravenému divákovi. Retro štýl nesadne každému, je potrebné sa nastaviť na scenár presýtený témou rasovej tolerancie, dialógy občas pôsobia šablónovite až otravne a mnohých odradí pomalšie tempo. Po technickej stránke však Passing predstavuje solídne remeslo a esteticky vkusný kúsok. ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Hej hej, bielymi by ste chceli byť. Zase raz skvelý film od Šitflixu, trafený do tých správnych farieb. A o čom bol? Netuším a snáď nikoho mimo USAA to ani nezaujíma. To ich vyplakávanie by už mohlo prestať. ODPAD! ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Co všechno spolu opravdu ty dvě prožily? Co se všechno stalo, když byly obě "černé". Ten film má takový zvláštní nádech, že vůbec nevím, kam až to všechno došlo - ať s manželem, tak s manželkou...A to je pro mě to zajímavé, protože to vlastně i vlivem závěru - nezjistíme... Je zajímavé, že je to černobílé, protože to "narušuje" ten pohled na barvu, o kterou v tomto filmu jde...Dost mě překvapilo, že to režírovala Rebecca Hall.. - přeju jí jen štěstí v dalších projektech! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená nuda. Film má nádhernou kameru, jenž využívá netradiční úhly a záběry, parádní hudbu, vizuál a hlavně přesné herce. Nicméně to téma mi nesedlo (neznám knižní předlohu, ale asi bude hodně významná a ceněná) a film mě moc nebavil. Přesto všechno oceňuji umělecké hodnoty a přesné herecké výkony. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení (38%) zde plyne hlavně z rasismus, protože znám Čechy a podobně nezáživné, pomalé, hůře stravitelné filmy tu často sahají až k 70% (viz. Ghost Story 68%). Já s oním nízkým hodnocením souhlasím, ale vadí mi, z jakým důvodů tu je. Sám si totiž myslím, že téma je zajímavé i výtvarně je to zpracované dobře. Bohužel je to obsahově plytké, roztahané a nudné. Mě to po celou dobu nechalo chladným. Přitom by z toho mohl být dobrý film. To ale nejdřív musí vzniknout dobrý scénář. Scénář, který bude mnohovrstevnatý a současně řízne hluboko. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Taková pomalá černobílá artovka, komorní vztahové drama, kde barvu kůže jsem vnímala jako vedlejší téma. Krásná kamera.. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu filmu nepoznám, ale Rebecca Hall pre svoj režisérsky debut nevybrala jednoduchú tému. Nedopadlo to zle, len pravdepodobne nebude mať takú odozvu, akú by si prijala. Problémami (medzi inými) je absencia hlbších a dôraznejších dialógov a scén. Záver šokujúci, ale jeho odozva, nelogicky, pomerne rýchlo odznie. Dvojica Tessa Thompson / Ruth Negga hrá uvoľnene. Osobné hodnotenie: 73% (***) ()

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Reklama

Reklama