Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (397)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Režie, Střih + 6 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Tom Cruise, Kamera, Hudba, Zvuk, Scénář - A . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jakživ by mne nenapadlo, že nějaký film bude nejvíc znepokojující svým happy endem. Narozen 4. července takový má. Těžko si představit jízlivější zakončení příběhu „zrazeného“ válečného hrdiny – Stoneovou perspektivou nakonec pouze další oběti obrovského mlýnku na maso. Celkem by mě zajímalo, zda-li s takovou pointou souhlasil samotný Ron Kovic, hlavní hrdina filmu, autor knihy a spoluautor scénáře. Film mapuje jeho životní cestu od mladické naivity, touhy být nejlepší a dělat vše pro svou vlast, přes válečné zranění, které jej upoutá na lůžko a zprvu přiměje opovrhovat všemi „nevděčnými“ kritiky války ve Vietnamu, až k závěrečnému procitnutí, uvědomění si, co mu služba vlasti dala a co vzala a přidání se k zástupu tvrdou silou potlačovaných demonstrantů. Stone kritizuje Spojené státy způsobem drsným a nevybíravým, nicméně ne vulgárním. Jenom občas příliš tlačí na pilu, například v patetické scéně s mlácenými demonstranty, jinak si vystačí s méně podbízivými prostředky. Stačí záběr na pomočenou a pozvracenou podlahu, následný švenk na ochrnutého a bezmocného Kovice, který v tom sajrajtu málem leží, a zbytek už si každý domyslí. Jedním z důležitých motivů jsou hamburgery s „děravým“ masem uvnitř: lákavý zevnějšek a uvnitř něco, co jsme nečekali: velká prázdná díra a s tím související lež, přetvářka a vlastně i jakási lhostejnost a smířenost, protože tyhle burgry jdou dobře na odbyt. Samotné poselství bylo pro Stonea tentokrát bohužel důležitější než způsob, jakým nám jej sděluje. Režie není nikterak světoborná, neklidná kamera Roberta Richardsona mi šla místy vyloženě na nervy a hudba Johna Williamse zůstala ostudně nevyužita (že by pro přílišnou „američnost“?). Není zde žádná velká, do paměti se vrývající, scéna, Tom Cruise ostatně není žádný velký herec, 150 minut je proto příliš. 75% Zajímavé komentáře: Niktorius, wipeout, Bobek15 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone málokdy zklame. Také tento snímek patří mezi to lepší, co nám 80. léta mohla nabídnout a Tom Cruise se zde předvedl jako vynikající herec ve své dosud asi nepřekonané roli. Stabilně kvalitní Willem Dafoe jej doplňuje a oba jen podtrhují svými výkony celkovou kvalitu snímku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Stoneho velkolepé, což se dá čekat a taky hodně protiválečné, což u tohohle filmu zas tolik nefunguje jako u jinejch. Ono možná jde o to, že se na otázku válka obrací trošičku z jiného hlediska, z hlediska, ke kterému se každý film neodváží ani podívat, a to je z pohledu vojáka a jeho návratu zpátky na zem do svého rodného města. Podle mě to ale zase není natolik silné jako přímé záběry na psychicky narušeného vojáka ve válce, kterému právě střepina utrhla ruku, nebo z trošku lidštějšího pohledu divák sleduje, jak jeho utrpení končí pod tíhou fetu. To v tomhle filmu není, tady se spíše bojuje za právo jednotlivce ve válce a víc se sleduje psychika narušeného člověka po návratu domů, což určitě není na škodu a určitě se na to dobře kouká, jen to není tak nábojné. Oliver Stone tomu určitě dodal hodně, mladý Tom Cruise, který ve filmu víc najezdí než nachodí taky ukázal, proč není zas tak špatný herec, i když zas tak úchvatně s taky nepřeved a já nakonec po skončení filmu vyšel s tím, že to je tak trošku reklama na květinové děti, ale taky chápu proč to vzniklo, a že všechno na světě má svůj řád. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $70,001,698Tržby Celosvetovo $161,001,698 ║ Obsahovo na danej dĺžke mi to príde dosť prázdne, výpoveďou povrchné a celkovo to je uvlečené, kľudne to mohlo mať o 30minút menej a bolo by to určite účelovejšie. V štýle vyprávania Olivera Stone sa je niekedy fakt ťažko nájsť. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone představuje svoji další výpověď o válce ve Vietnamu. Po skvělé Četě ukazuje válku z jiného, pro mnohé diváky méně známého pohledu. Ron Kovic (Tom Cruise) jde jako pravý patriot do armády, aby bránil svou zemi. Jak dopadne? Neslavně skončí jeho vojenský život, ale po návratu domů se z něj stává skrze nemocnice a domov opět ten patriot, který však chápe svět již úplně jinak. Určitě na tom má podíl minimálně jeho invalidní vozík, ale to není vše... Tom Cruise se snaží a každý jeho i nejzarytější odpůrce musí smeknout. Tohle měl být Oscar jak vyšitý, ale bohužel se to nepovedlo. Přesto slova chvály a film, který dokazuje jeho talent a schopnosti bude věčný. Z Čety se vrací Williem Dafoe, aby předvedl jednu malou, ale přesto těžko zapomenutelnou roli, která si zahraje klíčovou roli v konečné přeměně hlavní postavy. Vybroušený snímek, který je poměrný dlouhý a to je snad jediný jeho zápor. Silně připomíná stavbou Lovce jelenů, ale také kvalita je srovnatelné (napadá ještě přiřazení Coppolovy Apokalypsy a máme trojlístek asi nejvýznamnějších filmů o Vietnamu a jeho dopadu na život vojáků). Film o tom, jak se naděje a vize krásné budoucnosti mohou rozplynout během jediného okamžiku, který pro vás měl být tím nejlepším ve vašem životě... Cesta k prozření je trnitá a bolestivá, ale nakonec to budete jen vy a kamery, kterým řeknete své velké poselství:). ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrchlu filmografie Toma Cruise - pro nej naprosto netypicka role musi presvedcit i jeho nejzarytejsi odpurce o tom, ze hrat preci jen umi. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone, Ron Kovic .. Excelentní (po)válečné drama, kde válka (Vietnam) hraje roli jakéhosi „drtiče“ názorů a pohledu na život. Ron Kovic, mladý a nadějný Američan, vstupuje do válečné mašinérie jako odhodlaný bojovník. Po drsném střetu s realitou boje a následné nehodě, však postupně svůj jednoznačný postoj rázně mění... Režijně bezvadný a herecky výtečný snímek na který už nezapomenu! Proč Tom Cruise nedostal plešouna nechápu, je to nevídaný koncert. Sice je tu pořád Apokalypsa jako vrchol Vietnamské nesmyslnosti, ale i tak má Narozen 4. července moje zasloužené plné hodnocení! 100%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Kdo má jenom minimální povědomí o Stoneových názorech, tak mu bude jasné jak se celý příběh bude odvíjet. Tom Cruise bez debat velmi dobrý. Nechci tenhle film kritizovat, ale jako bych všechno, co ukazuje už viděl v jeho jiných filmech. Vietnam ( Četa ), atmosféra 60. let ( Doors ) atd. atd. Rozhodně nadprůměrné, ale nic strhujícího. Navíc má problémy s tempem... Robert Richardson za kamerou opět válí... Williamsovy hudební motivy motivy jsou podobné hlavnímu motivu z Hvězdné brány a Terminátora... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,AMERIKA PŘESTANE EXISTOVAT, POKUD SE NENAJDOU LIDÉ OCHOTNÍ SE OBĚTOVAT .“… /// Stone podruhé vypráví, jak vojna dělá s kluků chlapy a díky podělaný válce ve Vietnamu nastavuje zrcadlo nejen politikům, ale celý společnosti. Téma vlastenectví a společenských hodnot – jestli si o Stonem povídá, že je spíš levičák, tak tady se vyřádil. Film totiž není ,,jen“ protiválečnej, ale dost politicky provokuje a odsuzuje. Ovšem všichni ,,normální“ s ním musej souhlasit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenný paměti, který napsal Ron Kovic, jsem nečetl. 2.) Často se mi zdá, jak vstanu a rozběhnu se... 3.) Pochopím (konečně!) k čemu je Amíkům dobrý Mexiko. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

viděla jsem upoutávku na tento film až letos na dovolené v Turecku.. zaujmulo mě to.. a film pak také.. konečně něco s Cruisem, co se mi líbí.. film si nebere servítky a ukazuje Vám všechno jak se patří.. je přesvědčivý.. a i když je poněkud delší než by jste chtěli.. uteče to jako voda.. :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak sam Oliver Stone rekl, v Cete doved vojaky do Vietnamu a bylo nacase je dovest zpatky. A povedlo se mu to perfektne. Pribeh je hodne promakanej a sviznej, takze se porad deje neco zajimavyho, at uz to je detstvi, Vietnam, navrat a deprese nebo boj proti vlade, porad se deje neco zajimavyho a originalniho, protoze takle pojatej film o valce jsem asi jeste nevidel. Oscary za rezii a strih jsou naprosto opravneny, jeste bych prihodil za hudbu, ktera byla vyborna a klidne bych ho dal i Cruisovi, kterej sice s knirkem a dlouhejma vlasama vypadal smesne, ale hral perfektne. Jedinou ani ne tak vytku, ale spis pripominku, mam ke kamere behem casti ve valce, prisle mi silene rozklepana a jakoby kameraman neustale hledal herce a maval s kamerou, takze vysledek byl trochu zmatenej, ale mozna to byl ucel, protoze chteli ukazat, v jakym chaosu se bojovalo. Oliver Stone ani tentokrat nezklamal. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film o válce, která rozdělila Státy vedví, o jednom tragickém lidském osudu. Jdete bojovat hrdě za vlast, ale skončíte nejen na vozíku, nýbrž i na pochybách. A jako na zhrzeného veterána na vás lidé tak akorát plivají. V mém případě celkově působivější než PLATOON, a to i s akčním minimem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Další masochistický film Američanů ohledně války ve Vietnamu. Na rozdíl od vojensky drsné Čety, Údolí stínů, Olověné vesty či Apokalypsy tenhle snímek válku jen letmo naznačí a věnuje se raději utrpení hlavního hrdiny. Jenže to tady už taky mockrát bylo - utrpení veteránů v Lovci jelenů nebo Návratu domů je věrohodnější a lépe zahrané. A film jako připomínka vietnamské války? Forrest Gump je vtipnější, Vlasy mají lepší příběh i muziku, Tábor tygrů má zajímavějšího hrdinu. Takže nakonec z Narozen 4.července zbývá jen ten patos - "Chci být dobrým Američanem. Chci sloužit své zemi." A taky hořkost ze zranění, zklamání a Stoneova levičácká politika. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=t8NR6n1nRMI ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám rád žádnou válku. Důvodem je patrně to, že mám jisté problémy s tím, že obyčejní lidé v nich umírají proto, aby se zbrojařským firmám zvedla hodnota akcií, aby farmaceutické společnosti prodali více endoprotéz a aby si lobisté všeho druhu mohli nakoupit větší jachty. Proto pro svou zem obětuji vše, co obětuje ona pro mě - tedy NIC. A proto je tento protiválečný snímek strašně důležitý, i když dalším emerickým loupežnickým výpravám, vedeným pod záštitou Boha, asi nezabrání. Přesto mi dává naději, že touha po světovém míru jednou nebude jen otřepanou frází roztomile tupých missek. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Drsný, silně protiválečný snímek zachycující hořký život jednoho nešťastníka, který se zprvu ve vší naivitě hrnul do války, jenže záhy to pěkně odskákal. V předchozím Stoneově díle Platoon jsme mohli pěkně zblízka ochutnat bitevní vřavu a vcítit se do kůže bojujícího vojáka, nyní nám Stone ukazuje život vojáka mimo bojiště a vybízí nás k pochopení drastických důsledků války. Born on the Fourth of July má sice minimum akce, která je navíc cca o procento horší, než ta v Četě, ale za to oplývá o něco lepším scénářem, je více emocionálnější a v čele má vskutku excelentní herecký výkon Toma Cruise (mimochodem i Dafoe se mi zde líbil více), což z něj dělá více nezapomenutelný snímek (nechci říct přímo "lepší", ale více méně ano). PS: Co se týče hudby dovolím si malou poznámku, že místy trochu moc tlačí na pilu, dokáže sice úspěšně podbarvit již existující emocionální prožitek, ovšem ne ho jen tak z ničeho vytvořit, takže pokud zrovna necítíte nic, působí přehnaně. 9/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama