Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Stoneho velkolepé, což se dá čekat a taky hodně protiválečné, což u tohohle filmu zas tolik nefunguje jako u jinejch. Ono možná jde o to, že se na otázku válka obrací trošičku z jiného hlediska, z hlediska, ke kterému se každý film neodváží ani podívat, a to je z pohledu vojáka a jeho návratu zpátky na zem do svého rodného města. Podle mě to ale zase není natolik silné jako přímé záběry na psychicky narušeného vojáka ve válce, kterému právě střepina utrhla ruku, nebo z trošku lidštějšího pohledu divák sleduje, jak jeho utrpení končí pod tíhou fetu. To v tomhle filmu není, tady se spíše bojuje za právo jednotlivce ve válce a víc se sleduje psychika narušeného člověka po návratu domů, což určitě není na škodu a určitě se na to dobře kouká, jen to není tak nábojné. Oliver Stone tomu určitě dodal hodně, mladý Tom Cruise, který ve filmu víc najezdí než nachodí taky ukázal, proč není zas tak špatný herec, i když zas tak úchvatně s taky nepřeved a já nakonec po skončení filmu vyšel s tím, že to je tak trošku reklama na květinové děti, ale taky chápu proč to vzniklo, a že všechno na světě má svůj řád. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Chytře a hlavně hodně působivě se šťourat v tématu zvaném "válka ve Vietnamu a její důsledky na amerických vojácích" Stoneovi jde jako málokomu jinému. I když je možná trochu nefér, že NAROZEN 4. ČERVENCE stojí tak trochu ve stínu o mnoho slavnější (protože divácky atraktivnější) ČETY, přestože je přinejmenším stejně psychologicky silný, hluboký a emotivní. 85 % ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Drsný, silně protiválečný snímek zachycující hořký život jednoho nešťastníka, který se zprvu ve vší naivitě hrnul do války, jenže záhy to pěkně odskákal. V předchozím Stoneově díle Platoon jsme mohli pěkně zblízka ochutnat bitevní vřavu a vcítit se do kůže bojujícího vojáka, nyní nám Stone ukazuje život vojáka mimo bojiště a vybízí nás k pochopení drastických důsledků války. Born on the Fourth of July má sice minimum akce, která je navíc cca o procento horší, než ta v Četě, ale za to oplývá o něco lepším scénářem, je více emocionálnější a v čele má vskutku excelentní herecký výkon Toma Cruise (mimochodem i Dafoe se mi zde líbil více), což z něj dělá více nezapomenutelný snímek (nechci říct přímo "lepší", ale více méně ano). PS: Co se týče hudby dovolím si malou poznámku, že místy trochu moc tlačí na pilu, dokáže sice úspěšně podbarvit již existující emocionální prožitek, ovšem ne ho jen tak z ničeho vytvořit, takže pokud zrovna necítíte nic, působí přehnaně. 9/10 ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone znovu poukazuje na peklo Vietnamskej vojny skrz vidiny vlastných osobných zážitkov a tým filmu dodáva väčšiu autenticitu. Tom Cruise znovu dokázal, že nie je len značkovým panáčikom v hollywoodskom priemysle a svoju úlohu traumou postihnutého vojaka zvládol dokonale. V podstate nemám čo vytknúť, hoci kratšia stopáž by neuškodila a nepoložilo ma to na lopatky až tak ako niektorých tu prítomných. Okrem toho, slabšie hodnotený film Obeti války so Seanom Pennom ma nadchol trochu viac. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Když se Ron Kovic dozvěděl, že jej bude hrát Tom Cruise, tak byl na pochybách. Nevěřil, že by mladý herec, který hrál v propagandistickém Top Gunu (1986), mohl zvládnout tak obtížnou roli. Důvod, proč se Cruise Kovicovi líbil, byl ten, že oba vyrůstali ve stejném prostředí. Oba mladí sportovci a oba byli věřící. (Monco)
  • S rolí Rona Kovica původně počítal Charlie Sheen. Byl zklamaný, že jej Stone neobsadil do této role, která by mu pomohla v jeho herecké kariéře. Dalšími zvažovanými byli Sean Penn a Nicolas Cage. (Monco)
  • Původně měl Rona Kovice hrát Al Pacino a režírovat William Friedkin. Kvůli finančním problémům byl však film odložen a o deset let později se k němu dostal Oliver Stone. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama