Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

"Narozen 4. července" nedokážu klasicky zhodnotit jako jiné filmy, protože vypráví o válce a hlavně je natočen podle skutečného příběhu. Ron Kovic, který s Oliverem Stonem napsal scénář, skutečně sloužil ve Vietnamu a ochrnul na spodní polovinu těla. Už jen vykreslení Spojených států konce let šedesátých a počátku sedmdesátých je dokonalé, ale nejen to, naprosto dokonalý je výkon Toma Cruise a samozřejmě režie Olivera Stonea, takže nejen, že snímek vypovídá o důležitých tématech, ale je i velmi dobře natočen. Další skvělý film, ve kterém není válka zobrazena a přesto o ní dokonale vypovídá. Jasných 5*****. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone, Ron Kovic .. Excelentní (po)válečné drama, kde válka (Vietnam) hraje roli jakéhosi „drtiče“ názorů a pohledu na život. Ron Kovic, mladý a nadějný Američan, vstupuje do válečné mašinérie jako odhodlaný bojovník. Po drsném střetu s realitou boje a následné nehodě, však postupně svůj jednoznačný postoj rázně mění... Režijně bezvadný a herecky výtečný snímek na který už nezapomenu! Proč Tom Cruise nedostal plešouna nechápu, je to nevídaný koncert. Sice je tu pořád Apokalypsa jako vrchol Vietnamské nesmyslnosti, ale i tak má Narozen 4. července moje zasloužené plné hodnocení! 100%. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise mi lez na nervy od první chvíle, co se objevil na obrazovce. Já toho týpka prostě nemam rád. Tady navíc hrál strašně nesympatickýho pablba, kterej pronáší věty typu: "Miluju USA. Chci sloužit své zemi. Chci bojovat protit komunistům." a podobný perly. V podstatě mi pak byl tragickej osud hlavní postavy dost lhostejnej, což je u filmu tohoto typu trochu problém. Navíc jsem už viděl několik lepších filmů s tématikou vietnamský války (např. Četa, Oběti války a Lovec jelenů). Z těchto filmů se to nejvíc podobá právě Lovci jelenů, ze kterýho jsem taky moc odvázanej nebyl. Jenže Lovec jelenů měl aspoň Roberta De Nira a scény s ruskou ruletou. Tady mě v celym filmu vyloženě nic nenadchlo a zejména tak od půlky jsem se dost nudil. Přesto dávám 3 hvězdičky zejména za povedenou část filmu, která se odehrávala přímo na bojišti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna zo životných úloh Toma Cruisea (asi najumeleckejšia), jedna zo životných úloh Willema Dafoeho (on ich má umeleckých viac) a jeden z najdôležitejších Stoneových filmov. Dobrá téma je základom dobrého scenára a dobrý režisér je základom dobrého filmu. Stone nazýva veci pravými menami, zobrazuje expresívne citové výjavy Kovica v Cruisovom preexponovanom, ale sugestívnom podaní a zaoberá sa okrem samotnej vojny aj jej následkami, ktoré sa stávajú pre poškodených ešte horšou vojnou pre zvyšok života. God bless Slovakia a jeho bezvýznamnosť v rámci vojenských akcií! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mladík plný snov a ideálov odchádza za podpory svojej puritánskej matky hrdo bojovať proti komunistom do Vietnamu. Strhujúci príbeh o osude jedného konkrétneho vojaka, ktorý demonštruje nezmyselnosť vojny vo Vietname a ich následkov v USA. Ostatní pľuli na veteránov a z tých sa v úplnej väčšine stávali stroskotanci a končili na okraji spoločnosti. Oliver Stone to naozaj vie, tento film je s ohľadom na drsnú tému vietnamskej vojny úplne výnimočný. Rovnako ako Tom Cruise. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Oliver Stone chtěl film natočit také z osobních důvodů. Chtěl zobrazit to, co prožívali vietnamští veteráni po návratu z války. Sám Stone bral po válce drogy a byl i ve vězení. Měl problémy zařadit se do společnosti. (Monco)
  • Celý film byl natočen v odstínech červené, bílé nebo modré (bojové scény jsou v odstínu červené, sny v bílé, smutek v modré, atd.) (HellFire)
  • Režisér Oliver Stone poslal dvakrát Toma Cruise do výcvikového tábora. Cruise kopal neustále zákopy, četl o vietnamské válce a setkával se s dalšími vietnamskými veterány. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama