Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Diskuze

ctirlistek

ctirlistek (hodnocení, recenze)

Opravdu velice povedený film, dlouho jsem ho odkládal jen kvůli dlouhé stopáži ale nebyla chvíle kdy jsem se nudil či nedejbože zíval. Jsem také zvědav jestli se dočkáme podobně pojatého filmu o 11. září.

(Brejle Jima Garrisona jsou prostě boží) 

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

woody: Kretén si ty, HouseX má v podstatě pravdu a to že ty ji necheš slyšet nebo nečteš a nevzděláváš se, to je už čistě tvoje věc, ale měl byses chlapečku alespoň chovat slušně!

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

"Oliver Stone has stated that the film is fictional, and is intended as a "counter-myth" to the Warren Report. He has also stated that the film is not meant to be taken literally, but instead is a distillation of all the myths, fantasies, and conspiracy theories that have permeated our popular culture since Kennedy's assassination"

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

a ake malo byt spracovanie podla teba? to neni akcny film s Brucom Willisom...forma bola praveze vyborna

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

Sakra v akom svete to zijeme?...Uprimne, som rad ze neviem co sa robi vo vladach, kongresoch a podobne. Film veru informaciami vycerpavajuci ale napriek tomu skvely. Joe Pesci mi len podskrtol aky je to skvely herec.

jirkazuza

jirkazuza (hodnocení, recenze)

Závěrečná asi 30 minutová Costnerova řeč mě už úplně odrovnala - excelentní,- jiné než maximální hodnocení filmu ani nelze ...

woody

woody (hodnocení, recenze)

omlouvám se...hlavne ze jste neopomněl ze to byli zidovsti bankeri, vy kretene...
s pránim dobrého dne woody

 (hodnocení, recenze)

Vážený, husy jsme spolu nepásli, takže se pokuste dohnat nedostatky ve Vaší výchově. A k Vaší "kvalitě" argumentace snad jen : "Chudý na duchu, piliny v hlavě". Jestli Vám chybí informace, aby jste si zjistil něco o dnešním světě, možnosti dnes máte velmi široké.

woody

woody (hodnocení, recenze)

hlavne ze si neopomněl ze to byli zidovsti bankeri, ty kretene...

 (hodnocení, recenze)

Kde je pravda o střelci/vrahovi prezidenta Kennedyho, to se myslím opravdu nedozvíme. Může mít dokonce pravdu i "Diego" (viz. níže), že střílel Oswald a nikdo jiný, ale ..... ! Je ale velmi důležité vědět, že Kennedy připravoval mnoho velmi razantních a kontroverzních změn ve smyslu fungování finančního a politického systému v USA. Asi jednou z těch nejdůležitějších bylo odstavení FEDu (Federální rezervní systém) od kontroly americké měny. Tento FED, tedy sdružení vesměs židovských bankovních korporací, by přišel o veškerý vliv a kontrolu nad americkým finančním systémem. To, že se "náhodou" a ve "správnou" chvíli objevil nějaký pomatenec, kterého si nikdo z prezidentovy ostrahy nevšiml (!) a měl dost času vystřelit, to si musí nyní každý v hlavě srovnat sám. Je zajímavé, jak se vždy takto oni pomatenci objeví, když je potřeba. Namátkou jen střelec v Sarajevu a 1. svět. válka, dále střelec v Paříži a následuje tzv. Křišťálová noc a 2. svět. válka. Americký senátor (bojující proti FEDu) je omylem (?!) sestřelen s civilním dopravním letadlem na dálném východě. Je toho ještě mnoho otázek, které by se měly uvést, ale odpovědí není. Proto vznikají ony konspirační teorie, protože lidi se ty odpovědi snaží najít, ikdyž světová mocenská elita je proti.

Diego

Diego (hodnocení, recenze)

To jsou jen konspirační teorie, tech je aspon 20,dokázaná pravda je, že Oswald zabil prezidenta z vlastní vůle, již dřív spáchal atentát na jednoho pravicového generala,což se potvrdilo z dopisu, co posilal manzelce. Chtel taky zabit Nixna, ale spletl jsi mesto, kam měl Nixon přijet. Ze začatku všichni říkali, že se střílelo z baraku, ale pozdeji, když se v tom začalo stourat, tak si lidi zase rekli,no jo, ono by to mohlo byt i takhle, proste americane si nechteji pripustit,ze je normalni clovek(teda oswald byl prase,proto ho taky vyhodili od marinaku,ale strelec byl vybornej) sel a zabil prezidenta...

Marat

Marat (hodnocení, recenze)

Miluji tento film, dívám se na něj každý měsíc a pořád ho nemám dost. Sice Oliver Stone nám nabízí jednoznačnou stranu, jak byl Kennedy zastřelen ale i tak je film naprosto skvělý. Závěrečná scéna Kevina Kostnera, prakticky skoro půlhodinový monolog nemá chybu.

ad

ad (hodnocení, recenze)

Ale jo, bude to tak, ale to nic nemění na faktu, že filmařsky je JFK brilantní (ovšem podobně jako Triumf vůle, že, ehm)... Stone je manipulátor, to je o něm známé a nikdo mu to nevezme;)

Diego

Diego (hodnocení, recenze)

Oliver Stone ve svém snímku JFK. Hlavní hrdina Kevin Costner (ztvárňující skutečnou postavu Jimma Garrisona), prohlásil, že existuje 51 svědků, kteří slyšeli výstřely z travnatého pahorku. Podobně i Josiah Thompshon (a s ním mnoho dalších), autor bestselleru Šest sekund v Dallasu uvádí, že polovina ze 33 klíčových svědků udávala travnatý pahorek jako místo, odkud zazněly výstřely. Vysvětlení je docela prosté: tito autoři si upravili výpovědi svědku tak, aby to vyhovovalo jejich tvrzení. Tady jsou některá prohlášení: policista Bobby Hargis, který jel na motorce v prezidentské koloně, řekl: Za nic na světě nedokážu říct, odkud se střílelo. Abraham Zapruder tvrdil:Zvuk příliš rezonoval, byla tam příliš velká ozvěna, která všechno přehlušila. Takřka totožně se vyjádřili i James Tague, William Shelley. Všechny tyto výpovědi (a mnoho jiných) jsou tvůrci konspiračních teorií používána jako důkazy potvrzující střelbu z travnatého pahorku! I když se při vytváření filmů dává režisérům volnost při interpretaci dějin, Oliver Stone postavil veškeré známé fakta na hlavu. Nekriticky přebírá názory státního návladního Jimma Garrisona, který původně svá podezření založil na tvrzení, že za atentátem stojí spiknutí homosexuálů, proti pohlednému a úspěšnému prezidentovi. Pak postupně do atentátu namočil CIA, FBI, viceprezidenty Johnsona a Nixona, Výbor náčelníků štábu a některé členy Kongresu (Demokraty i Republikány). Kdokoli Garrisonovy teze zpochybňoval, stal se okamžitě spolupachatelem. Když nakonec i bratr zavražděného, Robert F. Kennedy, veřejně vyjádřil své pochybnosti, byl Garrisonem obviněn, že je to právě on, kdo záměrně zakrývá informace.

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama