Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone si rád pohrává s ožehavými tématy. Dokazuje to i tímto snímkem a dlužno podotknout, že si vede skvěle. Vpodstatě nabízí velmi věrohodnou verzi, jak to tehdy s vraždou Kennedyho mohlo být. Herci ve svých rolích vesměs působí přesvědčivě, hlavně Kevin Costner a Tommy Lee Jones podávají nadstandartní výkony. Mimochodem - T.L. Jones je v té paruce opravdu "kouzelný". ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tak toto trochu bolelo. V žiadnom prípade nespochybňujem kvality tohto filmu, ktoré jednoznačne má - skvelá, chvíľami jemne patriotistická hudba Johna Williamsa, prehnane sofistikovaný scenár či náročné dialógy- na čom si zgustnú najmä intelektuáli, unikátny a zároveň dojemný záverečný monológ Jima Garrisona alias Kevina Costnera a tiež skvelí herci, no nech je to, čo vidím, akokoľvek perfektné, nemôžem poprieť fakt, že som sa asi polovicu filmu nudila. Ako tu už niekto spomenul, JFK slúži len na rekonštrukciu faktov a lepšie by mu to svedčalo ako dokument než 3hodinový film. Myslím si, že je dosť ťažké pochopiť všetky tie medzinárodne prepojené ilegálne vzťahy rôznych vládnych organizácii a 3 hodiny vstrebávať šialene rýchle dialógy a film prešpikovaný informáciami, som chvíľami nezvládala, hoci ma svetové politické udalosti vždy zaujímali. Najhoršie snáď je, že tento film divákovi neposkytne naozajstnú pravdu o tom, čo sa vlastne stalo, Stone len načrtol veľké množstvo vzájomne prelínajúcich sa faktov o tom, aké ilegálne môžu byť v niektorých smeroch vládne organizácie ako CIA či FBI - čo si divák uvedomuje aj bez tohto filmového prínosu. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za každý film, ve kterém se mohu dozvědět něco nového a zajímavého. Každý ví, že existoval americký prezident jménem Kennedy, a že byl zastřelen. Někdo si pamatuje i to, že se to stalo v Dallasu. Jen pár lidí slyšelo o tom, že se mluví i o dalším možném střelci na travnatém pahorku. A to je podle mě vše co se o tomto atentátu všeobecně ví. Kostner zde rozplétá klubko důkazů a dohadů, jak se vše pravděpodobně událo a o tom, že peníze a moc budou nejspíš na světě vždy znamenat víc, než mír a lidské zdraví. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hlavní podezřelý z atentátu na Kennedyho? Oliver Stone!:-) O daném incidentu jsem toho nic moc nevěděl, o prohnilosti americké vlády jsem nikdy nepochyboval, a přesto mě dokázal film strhnout a oslovit do takové míry, že na rok 2029 a odhalení všech informací ze strany CIA bych se i upřímně těšil, kdybych v té době současně nebyl zase o patnáct let starší a plešatější. Každopádně Stone mi touto podívanou nejen opět potvrdil, že je to režisérská extratřída, která nemá problém ani se třemi hodinami plnými dialogů, ale svým útočným projevem mi vložil do hlavy poměrně jasný názor na americkou demokracii, definovanou výhradně zlomyslností mocných (a teplých:-)) a vidinou vlastního prospěchu. A mezi tenhle "sajrajt" dokonale zapadl zodpovědný manžel a urputný detektiv Kevin Costner, úlisný padouch Gary Oldman, na muže orientovaný Tommy Lee Jones i obvyklý podezřelý Joe Pesci, jejichž skvělé výkony jen dotvářejí obdivuhodnost a historickou hodnotu JFK. 95% ()

JohnnyD

všechny recenze uživatele

To, že je to konšpiračka by mi až tak nevadilo ako fakt, že je to úplne otrasne zrežírované a ešte horšie napísané. Rádovo tretina filmu sú flashbacky, čo je znamením mizerného scenáristu, ktorý nevie vyrozprávať príbeh cez prítomné scény, ale musí si vypomáhať dovysvetľovaním. Ďalším základným problémom je vizuál, ktorý vyzerá ako z treťotriedneho televízneho filmu. Replikovanie dobových záberov (s Oswaldom) je nedôveryhodné a dobový vizuál Stone navodzuje otrasným presvietením scény a teplými televíznymi filtrami. Dal som tomu hodinu a pol a i to bolo viac než dosť. Sfilmovaná strata času. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Jim Garrison (Kevin Costner) vede v závěru filmu jeden z nejdelších monologů v historii filmu. Trvá 31 minut a 34 sekund a je pouze sporadicky přerušován úvahami nebo retrospektivami. (Tygrys)
  • Režisér Oliver Stone může být krátce spatřen při opakování Kennedyho zastřelení. Stone je zde jako tajný agent, který běží směrem k zadní části limuzíny po střele prezidenta do hlavy. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama