Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

Matty 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná videoklipová slátanina, nebo do detailu promyšlená satira? Dobrý, anebo špatný film? Takové normální zabijáky lze těžko někam jednoznačně zařadit. Snaží se tvářit jako brutální moralita na téma medializace násilí, i když ho sami medializují. Zmatené prostřihy na různé morbidní výjevy mají nejspíš upomínat na Mechanický pomeranč, ale Kubrickův film nás nechal udělat si vlastní názor, zatímco film „amerického černého svědomí“ podsunuje předžvýkané myšlenky. Navíc neuvěřitelně zjednodušené. Má to taky něco z Tarantina (i když kdo ví, kolika úpravami jeho scénář prošel) a vězeňská vzpoura je natočená vcelku věrohodně, avšak, chtěl-li Stone tímto dílem skutečně něco sdělit světu, musel by se vyvarovat až trapné povrchnosti. Dát si pár šlehů z trávy a zhlédnout večerní zprávy, to vyjde přibližně na stejno. 60% Zajímavé komentáře: zputnik, Superpero, JohnnyD, Triple H, plagjoklas ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Unikátní, zběsile katarzní mad-lovers dávka vjemů, násilí a černýho humoru. Beru za nejlepší film Olivera Stonea a jeden z vůbec nejdůležitějších plodů 1990’s kinematografie, který budí temné vzpomínky na tehdejší Ameriku. Downey a Lee Jones tu oba podali jedny z nejkomičtějších postaviček na plátně co já znám vůbec... Trhlý obsah a forma znamená, že to není divácky med pro všechny, za 25 let však film absolutně nevyčpěl. Ve sdělení o společnosti, médiích a fascinaci negativním obsahem je na chlup stejně relevantní jako tenkrát. Smutný ale je, že něco takovýho by dnes nemělo šanci vzniknout. Půlnoční projekce na Noir Film Fest 2020 - musím říct, že to byl skvělý budíček. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě hned něco napadlo. Tohle je jako od Tarantina, nespletl jsem se náhodou? Film jsem si vyhlídl už před dlouhou dobou a tak nějak jsem zapomněl, do čeho jdu a náhle se objeví titulek, že námět skutečně byl od mistra z videopůjčovny. A i když se snažil od filmu co nejvíc odtrhnout, místy mi film připomínal Pulp Fiction (ten začátek!) i Gaunery. Samozřejmě za to může má neinformovanost a po více než 20 ti letech mé poznatky už nikoho nepřekvapí. Nicméně co předvádí Oliver Stone v druhé půlce, to jsou opravdu neskutečná jatka, na které je i Evil Dead krátký. Zíral jsem, nevěřil jsem, na konci mi spadla čelist. Ať už jde o neskutečného Tommy Lee Jonese, o nic horšího RDJ nebo nekompromisní střih střídaný komiksem, černobílou a bůh ví čim ještě. Stona jsem měl vždycky radši jako mesiáše historických reálií, ale takhle by to nezvládl ani Quentin a podle mě tehdy jen suše záviděl, jelikož trůn Pulp Fiction byl tehdy silně ohrožen. Škoda, že tenhle kousek vesměs zapadl, asi i kvůli tomu, že už ho asi žádná televize jen tak neodvysílá...7,5/10 ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Proste odpad. Nič viac. Takto to dopadne ak nejaký áčkový intelektuál sa chce hrať na béčkara a ide citovať a parodovať "podradné žánre", ktoré pravdaže nepozná. Využíva tie najjednoduchšie filtre a nasvietenia, aby dosiahol ním vysnívanú psychedeliu. Pán Stone, počas vietnamskej vojny ste vycucali málo malých papierikov na to, aby ste dokázali nakrútiť psychedeliu. To, čo si pod tým predstavuje Stone je niekde na úrovni polnočných erotických filmov (lacná televízna kamera, zelený filter, modrý filter ...). Najhoršie sú čiernobiele zábery - myslím si, že Stoneovi by niekto mal vysvetliť, že ak chce nakrúcať čiernobielo, mal by sa viac natrápiť s nasvietením. A herci? Bože, otrasné. Tommy Lee Jones podáva najhorší herecký výkon kariéry (ešte horší než v Batman Forever) a ostatní na tom nie sú o nič lepšie. Such a crap. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hlavní vinu na tom, že tenhle snímek působí rozpačitě, nese režisér Oliver Stone. Jeho paranoidní režie, která filmu hodně ubírá na síle a působivosti, nebyla nejšťastnější volbou. Málo ujetý je ale i Woody Harrelson oproti Juliette Lewis, která ho výrazně přehrává. Scénář je výborný a v rukou jiného, ujetějšího režiséra, se mohlo jednat o pozoruhodné dílo. Celou dobu spolu scénář a režie soupeří o to, kdo bude mít nakonec navrch. Těžko říct, co si z toho nakonec odnese divák. Výsledkem je zmatený film, který neví, zda chce být černočernou pohádkou o oslavě násilí, nebo hluboce moralizující sondou do současných médií. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Během natáčení se údajně pouštěla na place nahlas drsnější hudba a štáb střílel občas slepými náboji do vzduchu, to vše kvůli lepší atmosféře. (don corleone)
  • Film bol najviac inšpirovaný dvojicou sériových vrahov Charles Starkweather a Caril Fugate. Starkweather tak isto "oslobodil" Caril od jej rodičov. Navyše podnikali navlas podobné výpady a vraždy po celom území USA. Na svedomí majú 11 obetí. Charles Starkweather bol obvinený z vraždy prvého stupňa a 25. júna 1959 bol popravený na elektrickom kresle, Caril Fugate dostala doživotie. Stala sa najmladšou ženou (16) odsúdenou s týmto obvinením v USA. V roku 1976 bola podmienečne prepustená. (BlackTom)
  • Oliver Stone si vybral Woodyho Harrelsona do hlavní role né proto, že "má oči vraha", jak se často mylně zmiňuje, ale proto, že Woodyho skutečný otec Charles Voyde Harrelson je několikanásobný vrah. Stone doufal, že násilí, které má v genech, dokáže nějakým způsobem promítnout do své postavy. (fleker)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama