Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 015)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone patří k mým srdcovým režisérům. Ale o co víc je právě Četa jeho srdcovým filmem, o to míň se mi právě ona dostala pod kůži. Jeho jinak perfektní režie mi právě tady moc nesedí a toporný Sheen mi v hlavní roli jenom ničí celkový dojem z filmu. O co víc mi ale vadil Sheen, o to víc jsem zbožňoval Dafoa a nenáviděl Berengera, kteří si podle mě svým konfliktem dokázali ukradnout takřka celý film pouze pro sebe. ***Věděli jste, že: Oliver Stone film natočil na základě svých vlastních zážitků. Stejně jako hrdina filmu se do války přihlásil dobrovolně a stejně jako on v ní prožil hořké vystřízlivění. Z Vietnamu odjížděl v roce 1968 s Purpurovým srdcem, Bronzovou hvězdou a dvěma zraněními z boje.// Filmovou četu Stone postavil z lidí, které osobně potkal ve dvou různých jednotkách, kde sloužil.// Charlieho Sheena nejdříve Stone odmítnul coby nezkušeného, a místo něj zvažoval třeba Keanu Reevese, Kylea MacLachlana nebo Johnyho Deppa, kterého nakonec obsadil aspoň do vedlejší role. Nakonec ovšem Sheenovi osobně roli nabídnul.//Herci museli absolvovat čtrnáctidenní pěchotní výcvik, aby pak na plátně působili dostatečně "vyhořele". Stone je nechal kopat příkopy, sloužit noční hlídky, krmil je jen "bojovými" porcemi jídla a znenadání je překvapoval explozemi či střelbou. Každý navíc musel respektovat svou hodnost a reagovat na jméno své postavy.//Tom Berenger během výcviku zhubnul 13 kilo.// Pro větší realističnost vznikal skoro celý snímek chronologicky. Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle rozhodně není óda na hrdinné Amíky co osvobozují chudáky ťamany od komunismu. Stone tam byl, takže všechny ty sračky zažil na vlastní kůži. Každopádně plejáda skvělých herců. Parádně vygradovaný konflikt Dafoe vs Berenger a patrně nejlepší herecký výkon jaký kdy podal Charlie Sheen. K úplné spokojenosti mi sice něco chybělo, ale i po letech působivý film o odvrácené straně Vietnamské války.80% ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Mně bylo na nic z toho, že tam byly asi daleko větší jatka a celé to bylo naprosto zbytečné, to ví dnes každý. Oliver toho musel mít plnou hlavu a tak to ventiloval možná tím jediným způsobem, který mu jde skvěle a to filmovým zpracováním. Že tam byli vojáci, kteří totálně otupěli a pak docházelo k výpadkům, které jsem měla možnost vidět, tak to jsem naprosto chápala. Barnes a Elias, jejich protichůdné postoje byly jasným důkazem toho, že při válce se takový člověk vytasí najednou s vnitřním já, které v něm někde dříme. Ať je to touha za každou cenu přežít a nebo ta druhá, přece jen se snažit šlapat za druhé. Nesmírně působivé drama a ta ocenění si určitě zaslouží. Já bych nepřežila ani minutu....hadi, mravenci, všudy přítomní rákosníci, bažiny, slejváky............. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Četa je oproti Full Metal Jacket, či Apokalypse o poznání přímočařejší a její přesah, nebo chcete-li podtext je více doslovný (proslovy hlavní postavy). Četa tedy oslovuje diváka hlavně prostřednictvím přímé akce. Vojáci bloudí džunglí, rákosnící mohou čekat pod každým listem, frustrace narůstá a to pak může vyústit ve zvěrstva páchané na nevinných. Film ukazuje, že válka vzbouzí v člověku to nejhorší... 8/10 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tato povinná kukba je sondou do doby, kdy ještě klucká četovali na čerstvém vzduchu, místo na fuckbooku, Američan měl přechodnou chvilku sebezpytování a Charlie vlastnil v nose několik, prozatím chemicky nespálených, čichových buněk. Jak jsem již psal - odvedenci si mezi sebou ve volné přírodě vesele četují, občas čekují Indočíńany, nejsou-li náhodou Čínoindy, pohulují konopnou smyčku a baví se lovem na zvěř plís-nou. Kromě jiných superlativ, kterými bych mohl potřísnit monitor, stojí za vyzdvihnutí vynikající běžec Defoe. - Celé to je taková pěkná procházka po Ho Či Minově zahrádce. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (79)

  • Na žádost Olivera Stonea byly vyrobeny speciální, třešňově červené krabičky cigaret Marlboro, aby se podobaly těm, které se vyráběly koncem 60. let. (džanik)
  • Film byl ve Vietnamu zakázaný kvůli jeho zobrazení Vietnamců. (džanik)

Reklama

Reklama