Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Recenze (500)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me naprosto nezajimave tema zpracoval Oliver Stone na vybornou. Obchodovani na burze je aspon pro me desna nuda, ale Stone z filmu udelal napinavou skoro az kriminalku. Prvni hodina filmu je v podstate jedna dlouha jizda, kdy tempo ani na moment nepolevi, pak se sice film krapet vic rozkeca, ale za nakejch dvacet minut uz zase jede ve velkym. Jedina vytka je snad na dve hlavni postavy, urcite sel jejich konec propracovat jeste vic, zvlast u Sheena by bylo fajn sledovat, jak ztraci svoje postaveni a postupne prichazi o kolegy a pratele. Taky konec je takovej otevrenej, ale zase lepsi, nez kdyby se to zvrhlo v soudni drama s velkym proslovem na zaver. Charlie se tady fakt prekonava, sice to nebyl nejakej oslnujici vykon, ale urcite jeho nadprumer. A pak tu je Michael Douglas, kterej je tu fakt skvelej parchant. Sice mi neprislo, ze by hral az zas tak moc nad svym prumerem, ale mel proste dobre napsanou roli, takze toho oscara dostal pravem. Stone ma sice lepsi filmy a od tohohle rezisera mam jiny filmy radsi, ale presto dam plny hodnoceni. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý filmový pohled na život v "ulici snů" ve výborné režii Olivera Stonea. Vynikající výkony Michaela Douglase a Charlie Sheena. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone stále ještě v počátcích svého období velikosti a kontroverze, Charlie Sheen přikyvující nadšeně režisérovi, který v něm v Četě objevil kvalitního herce (což se bohužel už později moc neprojevilo), Michael Douglas "on the run" a navíc ve své zřejmě životní roli. To je svatá trojice filmového Wall Streetu. Samozřejmě by to nefungovalo bez vynikajícího Martina Sheena, takové nijaké (byť dějově celkem důležité) Daryl Hannah a "toho hodného Anglána" Terence Stampa. Svůj svět chápající a do zrcadla bez obav se dívající Hal Holbrook to "jen" všem natírá svými moudry, a stává se tak kupodivu těžko zapomenutelným na to, že hrál hlavní postavu v seriálu Perry Mason po smrti Perryho Masona;) A o čem to tedy je - o chamtivosti, o vzestupu, o charakteru, a hlavně o lidech a burziánském kapitalismu, který jim tak či onak šéfuje. A vesměs to není moc hezké pokoukání. Každopádně je to velice působivé a bez výjimek dobře zahrané, byť celkem předvídatelné. Scéna v nemocnici je příliš daleko přes čáru patetická, zato další scéna s plačícím Sheenem mladším je vynikající. Pozitiva jednoznačně převažují, ovšem legendární status si zaslouží jen a pouze Gordon Gekko - velký hráč a charizmatická "peníze pro další peníze" svině ukazující nesmyslnost fungování našeho ekonomického systému. 80% a doufám, že dvojka bude zajímavá i něčím jiným než tím, jak moc se pan Douglas dovede fyzicky podobat svému otci. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Burziáni a chamtivost. Prachy a "demokracie." Nablýskanost a proletariát. Pobyčejná poctivost a křečci s neustále křečovitějšími arumenty, jen aby si moghli omluvit vlastní bezohlednost. Hutnost i přes ta osmdesátá léta. Vážné téma. A není nad to, když člověk porazí protivníka jeho vlastní zbraní. A hlavně starší, dobrý, kvalitní Oliver Stone. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se dá definovat filmařina Olivera Stonea jako taková. Vždyť co jiného svádí ke sžíravější kritice kapitalistického systému než Wall Street samotná. Ten prostinký příběh o bezvýznamném joudovi z přeplněného kanclíku, který přišel k prachům a následně k osobnímu prozření, slouží Stoneovi jako odrazová plocha k vyššímu cíli, kterým je Gordon Gekko. Démon, který symbolizuje zvrácenost finančního systému světa a vše, co k tomu neodmyslitelně patří. Ta arogance a bezohlednost se zhmotnila v Michaelu Douglasovi takovým způsobem, že není divu, když si za tenhle part odnesl nejcennější hereckou cenu. Dalo by se dlouhé hodiny diskutovat nad tím, jak moc tendenční tohle dílo je, ale bez debaty navěky zůstane to, že je to jeden z nejlepších Stoneových filmů. 4 a ½. PS: Daryl Hannah tady vypadá jak ledabyle nalíčený transvestita z rodu S. J. Parker atp. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herci úžasní, režie parádní, příběh možná nad hranice samotného Wall Streetu, ale pokud tomu, co se ve filmu děje, nebudu holdovat, tak lepší hodnocení prostě nedám. Usínal jsem, pral jsem se s nudou a přemejšlel každou chvíli, jestli by nebylo film lepší vypnout. Wall Street nebyl a nikdy pro mě nebude film, u kterého bych zaujatě seděl a žral každou scénu a rád se stotožním s ostatními uživateli, kteří film ohodnotili dvěma hvězdičkami a níže. Kvalitu to sice má, ale nebudu hodnotit vysoko jenom proto, že všecko ostatní je perfektní. Mě to prostě nebavilo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $43,848,069Tržby Celosvetovo $51,600,000║ Od Olivera Stone veľmi dobrá práca, spracovať takýto námet na ako tak pozerateľný určite nie je sranda, dosť tu spraví herec Michael Douglas ale tiež Charlie Sheen, Daryl Hannah tu je dosť zbytočná a s tým három len straší, celkovo slušný priemer. /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Charlie Sheen se nikdy nemel dostat k drogám. Ten kluk je boží a kdyby takto pokračoval ještě pár let mohl z něj být druhý Michael Douglas, který mu v tomto snímku nastavil laťku neskutečně vysoko. Jestli je na světě herec, co se narodil pro role hajzlů a záporáků, je to právě Michael Douglas. Oprávněný Oscar, který nemohl v roce 1987 ani maličko ohrožen. Oliver Stone v době kdy se ještě nikoho nebál a točil si co chtěl a lidi mu na to chodili po milionech. Jeho režie je svižná a potěší jak film díky ní plyne. Prakticky se Oliver Stone dokázal vyhnout slabším okamžikům a film udržel v rovnováze, což mu jediné prozpívá. Pravděpodobně se na tento snímek už nikdy nepodívám, ale je dobře že vznikl, jeho kvality se nedají popřít. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

O životě rozhodují většinou momenty, nejcennější zboží jsou informace a umění, jak je použít. A hlavně schopnost držet se přesvědčení, že pokud to špatné, co děláme můžeme srovnat s něčím stejně špatným co dělají ti ostatnítak to vlastně není takšpatné nebo je? Život je vlastně..jako.. burza .. hrát, vyhrát a hlavně udržet si těžce získané pozice. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mnozí uživatelé vyjadřují názor, že Stoneova Wall Street sžíravě a nekompromisně kritizuje kapitalismus jako takový. Dovolil bych si hrubě nesouhlasit. Film burze přiznává užitečnou funkci alokace kapitálu směrem k nejperspektivnějším projektům a firmám. "Drž se základů... prý mají nový lék... občas dobré věci potřebují svůj čas," říká Sheenovi jeho starý kolega, ztělesňující i starý přístup a ideály. Jde tedy o pomyslný souboj dvou filozofií investování. +++++ Ta první má čest, usiluje o dlouhodobé zisky, investuje tam, kde tuší zájem spotřebitelů a daňových poplatníků (nebo, ehm, vlády) o nabídku budoucích produktů a služeb. Ta druhá je posedlá rychlými zisky, v nichž dividendy hrají pramalou roli, důležité je využít krátkodobých výkyvů v ceně akcií. Levně koupit, draze prodat či levně koupit, vytunelovat a klidně zlikvidovat. Pokud mají takoví investoři (spekulanti v tom nejhorším slova smyslu) schopnost cenu akcií ovlivnit, tím lépe pro ně. Ten druhý přístup samozřejmě ztělesňuje Gekko. Gekko, kterému Stone přiznává vzdělání, charisma, nadané dítě, umělecký vkus, široký rozhled, fyzickou formu, nadšení pro novinky, sexappeal - všechno, všecičko Gekko má, jen soucit mu chybí. +++++ Filmem se motají ekonomická témata aktuální i po více než dvaceti letech. Insider trading - nezákonná praktika, kterou prý ale stejně všichni provozují, protože umožňuje získat větší zisky. Existuje dokonce hypotéza, že prakticky všichni mající dlouhodobě nadprůměrný zisk se jí oddávají. Oddělení vlastnictví od řízení - věc, kterou tentokrát kritizuje Gekko, ovšem proto, aby svého většinového vlastnictví využil k tunelování a "vyjebání" s malými akcionáři. Volatilita trhů. Hra s (ne)nulovým součtem. +++++ Stone si nepochybně jistou práci s nastudováním reálií dal. Zdá se mi, že ho to (zdánlivě) paradoxně v uměleckém výrazu svázalo. Rozhodl se jednoduchým příběhem o boji dobra se zlem, iluze s procitnutím svázat všechna témata do jednoho celku. Takových příběhů je dvanáct do tuctu. Zdá se mi, že chce vyprávět hlavně o Gekkovi, ale dává mu málo prostoru. Snad to má smysl v tom, že má větší šanci pomocí ostatních postav ukázat, čím Gekko není. Ten zůstává buď enigmou (ale film jej měl prozkoumat) nebo má strašlivě jednoduchý vnitřní život (ale to není zajímavé). Všechny postavy se mi jeví jako příliš modelové, sloužící k vyjádření politických názorů a apelů. Na to, že film vypráví "o lidech", je to málo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Stoneova fungující moralita měla daleko větší dopad v době svého vzniku a že za těch dvacet let až příliš zestárla. Nedá se jí ale upřít atmosféra, protože režisér diváka aktivně vtáhne do zpoceného a nervozního prostředí makléřů, a to i přesto, že se nijak neobtěžuje s vysvětlováním či aspoň naznačováním jeho pravidel. Hlavní slabinou je scénář, který jen trochu zběhlý divák lehce prohlédne už na začátku a vývoj postav i zápletky mu nedá příliš velkou práci. Naopak silnou stránkou je hlavní herecká dvojka. To, že válí oscarově úlisný Douglas není překvapením, ale odhodlaný Charlie Sheen, jehož postava nasadila tempo přímo ďábelské, to je kreace vpravdě dechberoucí. Životní pravdy v tomhle filmu najdete, ale je jen na každém z diváků, aby posoudil, jestli je chce dostat tak jasně naservírované. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zasloužený Oscar pro Michaela Douglase. Velmi mě svým výkonem potěšil Charlie Sheen. Vynikající režie Olivera Stone a dokonalé vykreslení místa, kterému normální smrtelník nemůže rozumět - Wallstreet. Mohu každému jen doporučit. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná sonda do světa Wall Street, která sice nevyniká naprosto v ničem, ale zároveň tu není nic špatné nebo nudné. Pokud něco, tak jsem se alespoň dozvěděl, že Greed is good. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film je asi natočenej dobře, ale sledovat nějaký burzovní makléře, jak si po telefonu přehazujou virtuální peníze, mě prostě vůbec nebere. Navíc postava, který by měl divák jakoby fandit, je takovej nesympatickej slizoun a vlezdoprdelista. V dnešní době bychom ho mohli asi označit za ukázkovej případ zmrda. Jinak ze začátku to vypadá ještě docela nadějně, že by to snad mohlo bejt zajímavý, ale ono to je pořád jenom nějaký tlachání ve stylu akcie tohle, akcie tamto, index růstu blablabla, milion sem, 10 milionů tam, prodat akcie, nakoupit akcie... Pro mě absolutně nezáživný téma. Ke konci jsem to už sledoval jenom tak jednim okem, protože mě dění ve filmu už vůbec nezajímalo. No aspoň jsem se dozvěděl, z čeho jsou samply v písničce 3 steps ahead - Drop it. ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama