Reklama

Reklama

Obsahy(1)

On už nad láskou zlomil hůl, ona se nehodlá spokojit se sňatkem z rozumu... Snímek režisérky, herečky, zpěvačky a producentky Barbry Streisandové vznikl na motivy filmu francouzského režiséra Andrého Cayatta Dvoustranné zrcadlo (1958). Není však jeho americkým remakem v pravém slova smyslu. Původní příběh maloměšťáckého manželství, které ztroskotává po úspěšné plastické operaci ženy, pojala režisérka jako milostnou komedii o dvou intelektuálech ve středním věku, kteří musí překonat vypěstované předsudky, aby k sobě nalezli cestu. Profesorka angličtiny na Kolumbijské univerzitě trpí komplexy kvůli svému zjevu. Její kolega, matematik Gregory Larkin, zase po špatných milostných zkušenostech považuje sex za překážku trvalého partnerského vztahu. Vzájemné přátelství na inzerát tedy vede brzy ke sňatku, podmíněnému dohodou, že se z manželů nestanou milenci. Barbra Streisandová si tu opět s vtipem a sebeironií zahraje oblíbenou a vyzkoušenou roli, ve které se z usedlého „ošklivého káčátka“ stane atraktivní a půvabná žena se zdravým sebevědomím. Stejný komediální prostor pak nechává svému hereckému kolegovi Jeffu Bridgesovi. Zaujme i Lauren Bacallová v roli ješitné matky, která si za svou vedlejší roli odnesla Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasická romantická slaďárna s jednoduše naplánovaným a předvídatelným dějem. Chtělo by to přecijen o něco zkrátit, protože jednotlivé dějové zvraty jsou opravdu odhadnutelné na míle dopředu, a zrychlení tempa by tak neuškodilo. Je ale zajímavé pozorovat, že "ošklivá" Streisand je hezčí, než následná "sexbomba", která se z ní vyklube.  Pro milovníky romantických idylek asi povinnost, pro ostatní 100x viděný a dokola omílaný motiv. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Takové útrpné dvouhodinové čekání na Godota. Člověk si ze začátku říká, že karty jsou rozdány poměrně dobře a že by se tak mohly mezi sebou zajímavě promíchat, ale nakonec se z toho nic nestane a zápletka je prakticky nulová, protože celý film popisuje pouze období jednoho (sice ne obyčejného) vztahu a jednu jeho vážnou krizi. Nejspíš nic, co by neznala většina lidí, přestože role bývají v realitě v tomto častěji spíš obrácené. A filmy s jediným poselstvím, a to tím, že láska všechno přemůže, patří spíš do kategorie fantasy, stejně jako ten slaďoučký konec. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý romantický film, ktorý neskĺzava ani k melodráme ani ku komédii, ale snaží sa analyzovať oba aspekty ľudských vzťahov: rozum a cit. Hlavní hrdinovia, Rose a Gregory, už nie sú tínedžeri, ale zrelí ľudia s vysokoškolským diplomom. Môže byť spriaznenosť duší dostatočným pojivom manželstva? Gregory si myslí, že áno a vďaka určitému nedorozumeniu si mysli, že Rose ma ten istý názor. Tento rozpor vydrží niekoľko mesiacov, ale keď vybuble na povrch, tak všetko zmení. Takže máme možnosť sledovať zmenu Barbry Streisand zo šedej myšky na sebavedomú dračicu. Tu už to začína byť mierne sentimentálne, ale vďaka výbornej produkcii, dobrému scenáru a vynikajúcim hereckým výkonom neprekročí hranicu vkusu. Otázka je prečo by mal pri bozku znieť Puccini? Táto myšlienka, ktorou sa hrdinovia zaoberajú pri svojich debatách je vtipne vložená do záveru filmu, ktorý už je v záverečných titulkoch mierne presladený. 75% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O vztazích můžu říct hlavně to, že kdyby nebyly, byl by lidský život o mnoho snazší, ubylo by sebevražd, vražd a vlastně i válek. Jenže jeden z nejhorších lidských vynálezů tu je a lidé se tak od té doby stále snaží přijít na to, jak je zvládnout a jak vybalancovat kompromis mezi mužským egem a ženskostí. Ne vždy se to daří. A pokud člověk zhořkne Gregory Larkin, pak se těžko nějaké navazují. Jeho plán vlastně není špatný. Rozhodně má pravdu, že vášeň a sex může za hodně problémů a mj. i za nevěry. Jenže sňatek z rozumu také není asi nejlepší nápad. Otázkou tak zůstává, proč prostě nezůstali přáteli bez svatby a společného bydlení. Jak už to tak v amerických blbinách bývá, museli se do sebe zákonitě zamilovat, aby film mohl skončit happy endem. Jeff Bridges je zábavný, Barbra Streisand působí stejně krásně a roztomile jako v jejím prvním filmu Funny Girl. A rozhodně bych v tomto snímku netipoval, že překročila padesátku. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie ve starém stylu. --- Docela chápu, že příběhy o milencích překonávajících nástrahy a nesnáze vyvolávají mnohdy pohrdání. Poptávka po nich je masová a věčná ve všech (sub)kulturách, a jako ve všech případech velkovýroby, početně daleko převládají instantní dreky. --- Barbra Streisand, romantická herečka a zpěvačka, tentokrát také režisérka, ví asi velmi dobře, jak je to těžké: držet se žánru, a tedy i všech jeho klišé, a přitom něčím vybočit z balastu. Navíc si, podle mne moudře, uložila omezení, že ve změněné době zůstane sama sebou. --- Za daných okolností, kdy herecká způsobilost hlavní představitelky je mimo diskusi a rozpočet je slušný, všechno závisí na scénáři. A ten musí sázet na dobré dialogy, protože soudobými technologickými vymoženostmi žádnou stupiditu nemůže a nechce zakrývat. --- Podařilo se to? Podle mého soudu ano. Streisand umělecky i komerčně ještě jednou uspěla. Zvláštní zmínku zasluhuje pozoruhodná role matky hlavní hrdinky, kterou suverénně zahrála ještě o generaci starší hvězda Lauren Bacall. Právě její dialogy s dcerou více než co jiného tento romantický příběh povyšují nad moře nezajímavého průměru. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Jméno "Rose" je během filmu řečeno 118krát. (viperblade)
  • Všeobecně se předpokládalo a hollywoodské kurzy na vítěze naznačovaly, že Lauren Bacall (Hannah) svou první nominaci v padesátileté kariéře promění v Oscara. Sama vítězná Juliette Binoche na pódiu překvapeně reagovala slovy: „Myslela jsem, že to Lauren dostane a myslím, že by si to zasloužila.“ Podle zasvěcených byl důvodem úspěchu Juliette producent Harvey Weinstein, který v devadesátých letech ovládal zákulisí a „uměl zařídit“ vítězství hereček ze své producentské stáje. (kenny.h)

Reklama

Reklama