Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslava 30. let Divadla Járy Cimrmana. V podtitulu mělo toto představení název Den D v Divadle Járy Cimrmana. O režii tohoto divadelního záznamu se postaral Viktor Polesný. Po natočení prohlásil: „Větší kravinu jsem nenatočil.“ V první půli byly uvedeny přednášky, které na jevišti Divadla Járy Cimrmana byly, ale které už na něm nejsou. Na začátku přečetl Pavel Vondruška báseň „Vánice a metelice“. Poté následovaly ostatní přednášky a také ukázka ze hry „Hladovka“. Tyto přednášky byly obsahem alba „Zapomenuté věci zapomenutého génia“ spolu s přednáškou Lipany – útočiště divadelní spodiny (Silvestr v Televizním klubu mladých 1983, 1983) a básní „Ážmilid“ (Cimrman sobě, 1991), které se četly jen příležitostně.
Ve druhé půli večera byl uveden pochod všech postav Cimrmanových her. Nebyly zde postavy z her „Švestka“, „Afrika“ a „České nebe“, protože byly uvedeny až po roce 1997 (až na „Švestku“, která byla uvedena v prosinci téhož roku). (halkovka)

(více)

Recenze (3)

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé už jsem to měl naposlouchané z desky Zapomenuté věci zapomenutého génia a dost mě zajímal ten pochod, co na desce nebyl. Jsem rád, že jsem to viděl je to fakt skvělé. Něco mi v hlavě utkvělo dodnes. Třeba jak tam přišel Hraběta jako Správcová a řekl "Jelita si tady dali sraz". ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

30. výročí DJC aneb přednášky, které se nevešly nebo byly vyhozeny (tedy přednášky zcela nové), fenomenální slavnostní pochod 70 postav v podání 14 herců, Malá noční hudba s Cimrmanovým textem (aneb Mně se líbí paní nadlesní) a představa, kterou mi Zdeněk Svěrák zaryl do mysli a já se jí od té doby nemůžu zbavit - o roli Děda Vševěda se totiž dost nechutně popral Václav Klaus s Milošem Zemanem. Miloš Zeman dokonce i zkoušel a říkal to docela hezky. No, škoda, že jsme to neviděli, tenkrát to totiž opravdu mohlo být docela hezké. Aspoň v mojí hlavě to funguje. Vynikající a ze všech slavnostních představení rozhodně to nejlepší. ()

Reklama

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

"O roli Děda Vševěda se dost nechutně popral Václav Klaus s Milošem Zemanem. Miloš Zeman dokonce i zkoušel... a říkal to docela hezky: 'Podívejte já jsem s obrem hovořil...'" ()

Zajímavosti (4)

  • Během pochodu postavy z her vystupují podle dob premiér. První postavy byly tedy z první hry Divadla Járy Cimrmana „Akt“. Avšak po hře „Němý Bobeš“ by správně měl následovat „Cimrman v říši hudby“, který měl premiéru v roce 1973. Ale místo toho následovala hra „Dlouhý, široký a Krátkozraký“, která měla premiéru v roce 1974. Tedy později oproti opeře. (mnaucz)
  • Na konci vystoupení jsou vidět všechny kostýmy, které herci napříč hrami do roku 1997 používali. (Nathaniell)

Reklama

Reklama