Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Historii filmu Yentl jsem sledovala od dob natáčení v Čechách, kdy si Barbra český štáb nemohla vynachválit. Stejně tak ti, kdo jí byli přiděleni, se prý až na 5O cigaret denně nesetkali s takovou profesionalitou a přísností sama na sebe. A tak vznikl krásně dojemný film o židovské dívce, která se chtěla vzdělávat a protože to bylo jen pro chlapy, ostříhala vlasy, oblíkla kalhoty a vyrazila do školy, což bylo v pohodě do doby, než se zamilovala - do muže. Ve výčtu pochval nesmí chybět Mandy Patinkin, Amy Irving, krásná "červánková" kamera, písně...... nádhera. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Hudba - A + 4 nominace: Herečka VR - Amy Irving, Výprava, Píseň - "Papa, Can You Hear Me?", Píseň - "The Way He Makes Me Feel" ()

Madison 

všechny recenze uživatele

V dobách, keď boli ženské sny nekompromisne pošliapané mužským pokolením, sa zrodila žena, ktorej túžba po naplnení predčila mužské sebectvo. Na svojej ceste sprevádzanej knihami, si však uvedomuje, že k tomu, aby otvorila oči a vdýchla pravú múdrosť, učebnice vôbec nepotrebuje, pretože na lásku niet žiadnej teórie. Barbra so svojím zamatovým hlasom umocnila emocionálne vyznenie filmu a muzikálového doprovodu som sa nemohla nabažiť. Každú scénu, každý záchvev spevu či nežného pohľadu určenému tomu pravému, som vstrebávala po celé dve hodiny a nemohla uveriť, že pod rukou ženy vznikol taký silný ľudský príbeh. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně plný počet hvězdiček ... uchvacující film ... nádhera, Barbra je skvělá!!! A v tomhle filmu jsem si kdysi dávno poprvé všimla, že písně, které tam zazněly zpívala osobně. Do té doby jsem o jejím nádherném pěveckém talentu nevěděla :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

To pořadí žánrů je správné, muzikál by to byl sám o sobě zvláštní, typický spíš jen naivnější dějovou linkou. Židovská komunita, žádné tance, zpívá jen Barbra Streisand, navíc pro sebe a zpívané pasáže jen podtrhují lyričtější místa v příběhu a vnitřní myšlenky Yentl. Spíš než o prvoplánově zapamatovatelné melodie jde o takový expresivnější chanson. Ten zato nádherně podtrhuje citovou stránku filmu, který je tak jako tak kouzelně a osobitě pojatý, že nějaké drobnosti a lapsy, třeba v podobě panoráma Karlova mostu s Pražským hradem při vjezdu do Lublinu, tentokrát milerád odpustím. Hodně ženský film. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Jentl" - One (wo)man show Barbary Streisandovej. Prísne pravidlá ortodoxných Židov zakazujú ženám štúdium textov Talmudu. Je to čiste mužská výsada. Preto sa odvážna, ctižiadostivá deva musí prestrojiť za mládenca, aby mohla nastúpiť do tradičnej, uznávanej školy. Príheb je skutočne dobre vykreslený, taktiež aj zaujímavý. Ale na nosatú Streisandovú s krátkym, chlapčenským účesom, oblečenú v mužských šatách sa nedalo pozerať. Aj hluchonemý slepec by ihneď spoznal, že sa baví so starou štyridsať ročnou vydrou a nie s mladým študentom judaizmu. *** ()

ripo 

všechny recenze uživatele

To, že Barbra vie spievať a má nádherný hlas so širokým rozsahom, vie snáď každý .... To však boli veci, ktoré mi na Yentlovi vadili. Tie melodramatické samomluvné piesne len "osladzovali" celý príbeh. Ten však žiadne dochucovadlá nepotreboval ... Barbra Streisand tu spolu s Mandym Patinkinom podali nadštandardný herecký výkon a Barbra sa zároveň prezentovala ako schopná režisérka, spoluscénaristka a herečka . Aj keď ju vcelku nemusím, neubránil som sa miernemu úsmevu na perách v prípadoch detailných záberov na jej mužskú podobu a v duchu som dumal nad tým, či je krásne škaredá alebo škaredo pekná .... ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že filmy Streisandové-režisérky mají bohužel sestupnou tendenci. Tenhle je první a tudíž nejlepší. Je na něm znát, že Barbara námět dlouho vybírala a promýšlela a právě proto ji dokonale sedl. Zápletka je sice zbytečně prvoplánově feministická, ale působí v použitých prostředcích spolehlivě tak, jak má. Je to ukázka dobře a kvalitně odvedené práce (ikdyž ničeho víc). Yentl je film, na který se i opakovaně ráda podívám a neurazí to můj vkus. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Maso!! Když jedete s Yentl na jedné vlně, když víte, co cití a chápete její myšlenkový pochody, který jsou někdy naprosto mimo, máte vyhráno. Ta její situace se do mě trefila jako bomba vyslaná z děla. To, že "nothing´s impossible", že mám jít za tím, čím chci jít a s kým chci, je strašná perda do hlavy. Barbra zpívala div si nevyřvala hlasivky, snad si vyzpívala duši. A i když nedosáhla až do nebe, strašně mě tou svou kurevskou pílí a vytrvalostí dohnala div ne ke skoku z okna. Má to chyby, ale babrat se v nich je hloupý, zvlášť když se jedná o Streisandky životní téma i výkon. Nehci sahat až do nebe, mě stačí můj prostor, tam je to stejně nejhustější. Kde se ve mě ta uvědomělost bere, to fakt nevim...ba jo, viděl jsem Yentl a chci žít!!!! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film... Režie, scénář, produkce a hlavní role Barbra Streisand. Není to typický hollywoodský film, nemá to pořádný happyend a ty písně mě občas docela iritovaly, kameru to má ovšem slušnou a některé sekvence (např. příprava na svatbu a svatba, cokoli s Amy Irving) jsou prostě úžasné... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S týmto filmom mám problém. Nezaujíma ma dej, nezaujali ma piesne a Barbru Streisand znášam iba na režisérskej stoličke alebo v audio verzii. Takže hviezdička dole a už nechcem o tomto filme ani počuť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pekný film s posolstvom, že diskriminácia kohokoľvek pre čokoľvek je nielen zlá, ale hlavne nezmyselná okorenená o príjemnú romantickú líniu medzi Barbrou a Mandym. Celý film to medzi nimi neskutočne iskrí aj keď on netuší, že ona je žena a nie mladík za ktorého sa vydáva. To že by nikto Barbre neuveril, že je chlap nechám bokom. Je to holt film. Naviac romantický muzikál, takže s tým som nemal problém sa zmieriť. Horšie to bolo s pesničkami, ktoré fakt vo filmoch nemusím a tak som musel veľkú časť filmu pretáčať. Muzikály fakt nie sú môj žáner, ale námet tohto filmu ma zaujal, tak som to riskol. Snáď prvýkrát mi bola Barbra sympatická a držal som jej postavy palce, nech to nejak dobre dopadne. Vyústenie filmu je také horkosladké. Za jedno pozretie to stálo a kto má rád pesničky a Barbru, tak bude určite spokojný. 6/10. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhala, než jsem si muzikál s Barbrou pustila, ale jelikož mě kdysi naprosto nadchlo Hello Dolly, překonala jsem svůj zbytečný strach a zpestřila si sobotní dopoledne, v době, kdy jsem se ozdravovala z návštěvy fitu :-).Nádhera, a tím nemám na mysli jen jedinečný Barbřin hlas, ale celé jímavé zpracování příběhu, ze kterého jde vidět, že ho točila žena. Tím nechci říct, že muži neumí točit romantické filmy, ale stejně jako v Piánu děj plyne jaksi pomalu, a přesto nemáte pocit nudy a plytkosti, které pomalému toku hrozí. Každá scéna je nabitá emocemi stejně jako jednotlivé postavy. Pozornost je věnována každému detailu a doteku, mající svůj význam. Nejsem si jistá, jestli se film zavděčí všem, spíše ne, ale musím říct: kéž by více muzikálů bylo takových a aspoň částečně nahradily ty roztančené hezouny. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Příběh sice sám o sobě nikterak silný není a spíše líně plyne, ale přesto film působí dost emotivně a to hlavně díky výbroně vytvořené atmosféře (málokdy byly české lokace využity tak vizuálně podmanivě) a ohromujícím písním Streisandové, jež nenechají chladnou ani mrtvolu, i když její výkon trochu pokulhává. Přesto však tento film zavání jedinečností a ojedinělostí. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nedovedu si představit, jak by film dopadl a hlavně zaujal, kdyby v něm nehrála Barbra a charismatický Mandy. Ale kdyby jsou chyby. Naštěstí pro nás je to tak , jak to je a vznikla pro nás nádherná romantická záležitost, bez nádechu kýče. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Vžil som sa do roly Barbry až tak , že keď nahí chlapi vychádzali z vody tak som si takmer zakryl oči.Yentl dievča,milujúca dcéra svojho láskavého otca rabína , ktorý napriek zákazu nepriamo učí dcéru múdrosti talmudu vidiac jej túžbu po vzdelaní a po jeho smrti Yentl ŽENA bojovnica , ktorá nechce byť len rodiacou žehliacou a nemysliacou ženou a tak , ako muž študuje talmud s mužmi.Pomocou múdrosti talmudu sa jej podarí prežiť svadobnú noc a kľučkuje ďalej , ako sa len dá , aby nakonie pochopila , že len pravda ju môže celkom oslobodiť.Svojou múdrosťou obetavosťou urobí ľudí okolo seba šťastnými , aby nakoniec seba samú odhodila , ako širák v diaľ a dopadla niekde , kde to bude iné.Krásny dojemný film s nádhernym hlasom Barbry Streisand. ()

Reklama

Reklama