Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Barbra Streisand v roli režisérky, scénáristky a samozřejmě herečky byla naprosto úchvatná. Její hlas, který je provázený celým filmem je tak jemný a dojemný. Tenhle film patří k Barbřiným zlatým. Krása, moc se mi to líbilo. Nejvíce mě uchvátila poslední píseň ♥ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny film, o tom, ze vsetci chcu zit v mieri a klude ... 82 % za Barbaru, vybornu hudbu a za to, ze to fajne na seba zarobilo : 80 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když si odmyslím, že by všichni museli být slepí aby si spletli Streisandku s mladým študentem, pak je Jentl vlastně moc hezký film. Nejsem žádný velký fanda Barbry a její režijní prvotina pro mě nebude žádná klasika na kterou budu koukat opakovaně, ale teď sem si její absolutní one woman show docela užil a vlastně mě bavila víc než sem čekal...70% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

41. Zlatý Glóbus za rok 1983 - cena (2) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší režie - Barbra Streisand + nominace (4) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Barbra Streisand, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Mandy Patinkin, Nejlepší hudba - Alan Bergman, Nejlepší filmová píseň - "The Way He Makes Me Feel" - Hudba Michel Legrand, text Alan Bergman, Marilyn Bergman ()

zette 

všechny recenze uživatele

Poctive natoceny film o zenske touze studovat, kdy tato vysada byla urcena pouze zidovskym muzum. Ac Streisand neposloucham, uznavam, ze je dobra zpevacka, hudebni slozky ve filmu jsou ale zbytecne. Jeji herecky vykon taky neni spatny, do te role se mi ale vubec nehodila a misty jsem mel problem se na ni divat. Patinkin dobry. Vim jiste, ze uz tento film nikdy neuvidim, ackoliv neni spatny. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Kdyby Barbara nezpívala, tak je to za pět hvězdiček! Nádherný entuziasmus při dosahování vlastního cíle, rozhodnost, bourání konvencí! Člověk musí Jentl fandit až do konce. Jdi holka, nedej se a ukaž jim to. Láska a manželství prostě nejsou jedinou náplní života a pokud cítíte, že chcete víc, tak musíte bojovat. K tomu ještě krásná zákoutí českých měst a dokonalý film je na světě. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

troška o tom, ako to v takej ješive chodí, troška o talmude, ale celé je to o úžasnej Barbare a jej krásnych piesňach. Ano a troška to bolo aj o výbornom Patinkinovi, ktoré som poznal len z o desať rokov neskôr natočeného Chicago Hope. Myslím, že milovníci muzikálov si pri tomto filme prídu na svoje - 4b. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...I must be absolutly crazy... ano, ženy musely být totálně bláznivé, aby dosáhly svobody být těmi, kterými jsou... nádherný , muzikantsky perfektní film s Barbrou, která si zasloužila Oskarové panáky za téměř vše... ale nenechme se plést... nadále žijeme ve světě "rovných možností" a tak Yentl musí bojovat dál... všemi mírumilovnými prostředky za nás všechny... židovská Ghándí... režie, scénář, kamera, herecké výkony, hudba, zpěv, vše za pět ***** ()

sator 

všechny recenze uživatele

Milé- vtipné- teplé- přesvědčivé- zpěvné :-) Setkání se s předlohou příběhu, který vykazuje biografické prvky s jejím životem, Barbru hluboce zasáhlo a věděla že chce natočit film. Ale byla dlouhých 15 let odmítána, ale vytrvala a šla za svým. ()

baruss

všechny recenze uživatele

Raspberry Award (Maliny) : 1984 : NOMINÁCIE (3) : Najhorší herec - Barbra Streisand, Najhoršia herečka VR - Amy Irving, Najhoršia hudba - Michel Legrand, Marilyn Bergman, Alan Bergman. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby dobře natočený film se zajímavým příběhem. Kdyby to nebylo proloženo slaďáky, které přicházejí jak Vichr z hor (J. Cimrman) tedy náhle a bez varování, asi bych se dokoukal do konce. Barbru snáším ale spíše v bezslaďákových věcech a tedy i méně emočních jako "Takoví jsme byli". ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Odkoukal jsem jedním dechem. Herecké výkony, kamera, zvuk, režie a kamera. Za včechno po hvězdě! A krátké vlasy jí opravdu slušely :-) ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Hezkej film. Barbra Streisand dobře zpívá, pár písniček je hezkých, občas je to i dojemné, ale především zde hraje ještě mladý, hodně dobře vypadající a jako vždy charismatický Mandy Patinkin. :) Objektivně by Jentl byla spíš na 2,5*, ale kvůli němu dám klidně tři, protože podle mého názoru táhl celý film. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Moc mě tento dobový "židovský", odlehčeně romantický, přesto výrazně emancipační muzikál nebral, i když jej fraškovitě netradiční citový trojúhelník dost oživil. Holt cílil více na pokrokové ženy a diskutující učence. :-) Žádný zázrak nepředstavovaly ani Streisandové písničky - a nikdo další tu nepěl. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Túžba po vedomostiach, to je niečo, čo sa dnes už veľmi nenosí. S touto túžbou mali ženy niekedy problém, keď bolo štúdium výsadou mužov. A nešlo asi len o židovskú komunitu, ktorej sa film venuje. Vo filme si viem odmyslieť otázku, prečo nikto nepoznáva v Jentl ženu, ale problém som mal s pesničkami, ktoré ma na to, že ide o muzikál, dosť otravovali. –––– Už po tisíce let mají muži a ženy jiné povinnosti... A neptej se proč! –––– Je to žena! Nemůže myslet sama za sebe! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Příšerně přeslazená limonáda, navíc s feministickou a pro mě uhozenou zápletkou (nikdo si nesplete 40letou babu s mladým klukem). Navíc se tu furt zpívá a rovněž šíleně sladce... to už není ani pop, to je jeden šílený cajdák vedle druhýho. Streisandová nezná míru bohužel ani v herectví, ani v režii, šíleně tlačí na pilu. Objektivně to kvalitní film je, ale mě to prostě nijak až na pár detailů nechytilo a chvílemi jsem umíral nudou. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Barbru Streisand nijak zvlášť nemusím, ale tohle je naprosto skvělý film se skvělým příběhem, který má skutečně hloubku. A raději místo čtení tohoto komentáře si to jděte pustit. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to platí pro každého, ale v každém případě já mám několik málo zpěváků, jejichž hlas se mě dotýká téměř fyzicky. Jejich zpěv vnímám a slyším jakoby celým tělem. A jednou z nich je právě Barbra Streisand. Hlavně hudební stránka filmu je pro mě neopakovatelná a nikdy nezapomenu na pocit, který ve mě vyvolaly písničky "Papa" a "Piece od Sky". Pokud se Vám film líbil, doporučuju zkusit koncert Barbry Streisand z roku 2001, na kterém zpívá směsku z tohoto filmu, ale - na plátně na scéně běží fragmenty filmu i s hudbou, do toho Barbra zpívá druhý hlas a do toho ještě neuvěřitelně nadaná asi 12letá holčina hlas třetí. Nemá to chybu. Zajímavost: točeno v Česku, hlavně v Českém Kromlově a Praze. ()

Evora 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmů, které si nejlépe vychutnám, když na ně koukám sama. Nedoporučuji sledovat film nešťastně zamilovaným, je to jako otáčet nožem v ráně. Nejpůsobivější jsou zpívané monology. Nejsou to hudební vsuvky jako v jiných muzikálech, o kterých přemýšlíte, kdy už skončí, jsou to spíš nosné scény, které posunují děj dál. Kamera je velmi sugestivní. Když Avigdor vyleze z vody nahý, oslněný zezadu sluncem, zamilovávám se společně s Yentl. ()

Reklama

Reklama