Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Sairina 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připomněl samu sebe před deseti lety, kdy jsem byla ještě malé zvídavé děvčátko, které chtělo získávat další a další informace, stejně jako hlavní hrdinka Jentl. Barbara Streisand výborně zahrála i režírovala svoji roli, v některých chvílích jsem si dokonce říkala, že potkat ji tatko upravenou na ulici, myslela bych si určitě, že je chlap :) Jediné, co už mi ke konci lezlo na nervy, byl refrén písničky Papa, Can You Hear Me? ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "I's all right. It happens. All the tíme."     Barbru Streisand si vysoko vážim ako všestrannú umelkyňu a nesklamala ma ani v prípade tejto romantickej drámy vo forme muzikálu. Ako herečka je veľmi presvedčivá a strašne roztomilá (hoci krásou veľmi neoplýva), ako speváčka je so svojím nádherným hlasom a precíteným spevom jednoducho úžasná. A svoju zručnosť ako režisérka tiež dokázala neraz a určite aj týmto jej debutom. Hlavná hrdinka filmu, židovská dievčina Jentl sa pre svoju (zakázanú) lásku k vedomostiam a neskôr aj pre lásku k mladíkovi Avigdorovi (Mandy Patinkin) zamotáva stále viac a viac, až je napokon pred koncom filmu zamotaná do takej miery, že som bol veľmi zvedavý, ako to chcú tvorcovia rozuzliť (našťastie to celkom úspešne zvládli). Spracovanie tohto prepleteného príbehu lásky (je tu taký dosť komplikovaný ľúbostný trojuholník) je pútavé i dojímavé a významnú rolu tu hraje aj výborná hudba môjho obľúbenca Michela Legranda (aj keď jeho vrcholné francúzske kúsky ma vzali viac). Jediné, čo mi na filme trochu prekáža, je to, že je až príliš religiózny (samé Talmud sem, Talmud tam, akoby v ňom bola všetka múdrosť sveta) a príliš židovský (vyvoláva dojem, akoby iní ľudia ako Židia ani na svete neexistovali). Menší problém som mal chvíľu aj s kamerou (David Watkin), ktorá to na začiatku s tým žltohnedým filtrom trochu preháňa.     "Why is it people who want the truth never believe it when they hear it?" ()

Damielka 

všechny recenze uživatele

Barbra je moje favoritka a Yentl na mě zapůsobil hlavně svou překrásnou hudbou, kterou Streisandová opět dokazuje, že je nejen dobrá herečka, režisérka a producentka, ale taky že má v hrdélku zlato. Příběh o židovské dívce, která si jde i přes konvence a tradice za svým, se mi moc líbil a strašně jsem držela palce okouzlujícímu Mandymu Patikinovi, aby se konečně do Barbry, toužící po vědění a převlečené za studenta, zamiloval. Což se také, díkybohu a budiž to scénáři odpuštěno, stalo. Go, Barbra, go! ()

Sagara 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné, miestami trochu šokujúce. Barbara skutočne vyzerala ako taký mladý chlapec. A spievala so srdcom. No nedalo sa nevšimnúť, že im akosi nesedel lipsync. Alebo to bolo projekciou na MGM? ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Má to přes dvě hodiny a uteklo to jako voda. Je to staré přes 20 let a není to ani trochu znát. Neuvěřitelné! Nečekaně jsem se velmi dobře bavila, trochu jsem se pravda cítila ošizena rozuzlením zápletky, bylo to šup šup, ale možná lepší než kdovíco vymýšlet. Streisandová byla báječná, nejen herecky, ale i pěvecky, a všechny ty věžičky Prahy dokreslovaly příjemnou atmosféru. Doufám, že to skouknu někdy na divadle a budu moci porovnat. A myšlenka dne? Nejen muži dokáží velké věci, ale to už víme. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Povídka o přetvářce a podvodu za účelem dosažení cíle. A to je pojem "víc". Snad víc poznání, víc peněz, víc vlivu, víc všeho. Těžko říct. Boží bázeň je v konstrastu s tím, že člověk (rozuměj Žid, na ostatní se pravidla nevztahují) je vůči Bohu sice v podřízeném postavení, avšak po něm neustále něco chce a žádá od něho pozornost a dárky v podobě odpuštění, znamení, vlivu a vůbec činů prospěchu. To je klíčem k pochopení židovské mystiky, která je zaměřena na získávání. Studuj Toru a Bůh tě odmění. Yentl tak studuje a dál se převlíká za hocha v jiné škole, aby dosáhla svého, navzdory židovským konvencím, které však přes zákaz studuje. Studium je tedy z logiky věci jen zástupné pro něco jiného, protože by to jinak nedávalo smysl. Tato okolnost je však ve filmu poněkud zlidštěna a zlyričtěna Barbřiným přístupem ke scénáři a režii, což činí dílo snesitelným. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

tak nějak to nenašlo u mě cíl...nevím, čím to, ale nebavilo mně to, krásná kamera, krásný zpěv, ale to je asi všechno... ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Milé. Věřím tomu, že někomu by tenhle převlek prošel, Barbra Streisand mi mladého muže nepřipomíná ani trochu. Nijak zvlášť mi to ale nevadilo. Ty dvě hodiny docela utečou, ale i tak by se mi to dost líbilo o kousek kratší, tj. bez muzikálových čísel. Barbra zpívá nádherně, o tom žádná..nicméně když tu čtu různé komentáře vyzdvihující jednotlivé písně, žasnu, protože pro mě jsou všechny úplně stejné, nerozpoznatelné, příšerně nudné. Ale tak aspoň se díky nim dozvíme, co skrývá Anshel pod čepicí. Obvykle mě hodně baví, když je ve filmu znát ženský element, Barbra to ale podle mě trochu přešvihla s cukrováním. Lepší 3*. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi chování všech zúčastněných, které bylo někdy bláznivé, takřka neustále velmi expresivní a přece nikdy nesklouzávalo k teatrálnosti. Místo toho si zachovávalo punc autentičnosti. Barbra nám tak mohla představit velice živé a inspirativní postavy, jejichž osudový vývoj nám není nijak zastírán. Naopak, již předem je nám ukazováno, co se stane v následujících chvílích tak mistrně, že nás to nejen baví, ale to hlavní, tedy to jak to celé dopadne, nám je utajeno až do samého konce. V podstatě celý příběh byl provázen mojí velkou vnitřní bolestí, umocněnou patrně tím, že jsem se identifikovala se ženou, která je pro své sny schopna udělat mnohé a obětovat vlastní identitu. Pozastavovala jsem se nad nezvyklým spojením muzikálu a historického dramatu, efekt to mělo ten, že hudba a písně jen prohlubovaly mé nejniternější pocity, které Jentl tak nečekaně vyvolala. To, že na ni patrně budu vzpomínat se smutkem, mi zatím brání ve stoprocentním hodnocení. ()

gombarix

všechny recenze uživatele

- - - ... galerie... (Barbra je mi bohužel naprosto, ale naprosto neatraktivní... to už se mi snad víc líbí Mandy :p) ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Velmi něžně natočený příběh, který je zdánlivě možná jen o lásce, ale v kterém ve skutečnosti lze nalézt mnohem víc. V průběhu jsem si říkal, že by mu možná neuškodilo méně zpívaných čísel, ale pak jsem si uvědomil, že to přece zpívá Barbra... a jí není nikdy dost. ()

Kryat 

všechny recenze uživatele

To ale byla krása! Právě jsem shlédla nádherný film o tom, že všechno je možné, stačí mít odvahu a opravdu chtít. Hezký příběh je doprovázený písničkami, které nejsou jen nějaké vsuvky, ale pokračují ve vyprávění příběhu. Je to úžasný film o ženě bojující s konvencemi společnosti, ve které žije a nakonec vítězící. Posledních pět minut filmu zvedlo mé hodnocení na čistých 5*. Ta svoboda, naděje a čistota, která ze závěru dýchá je opravdu dechberoucí. Díky Barbro. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Niterně a přepečlivě natočený emotivní snímek, pro Streisandovou zcela zásadní a osobní. Fantastická hudba Michela Legranda, úžasné zpívané monology,které jsou dokonale vkomponovány do dějové osnovy. Nevšední zážitek po všech stránkách a jednoznačně zdaleka nejlepší film Streisandové, ke kterému se stojí za to pravidelně vracet. "This is one of those moments..." ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Neda sa nedat plných 5.Barbra si ich hlavne vyspievala,odohrala aj odrezirovala.Yentll som si zamilovala. ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Upřímně říkám, že Barbru Steisand nemám ráda. Její ostatní filmy bych možná měla ráda, kdyby tam hrála jiná herečka, ale tento film MÁM ráda tak jak je a nechtěla bych tam nikoho jiného než tuto nosatou dámu, která zahrála tuto kalhotkovou postavu na jedničku. Kromě krásnou muziku, to má krásný příběh o lásce k učení, knihám a modrosti a hledání toho svého místa na slunci. Je to příběh o tom, jaké je to v kůži holky, která touží po tom učit se, diskutovat, přemýšlet, ale jediné, co se od ní čeká je, umět se hezky obléct, dobře uvařit a mlčky očekávat manžílka, když nějakého sežene. Tak se převlékne do kalhot, ostříhá se a poktá perfektního muže, se kterým může diskutovat, učit se, ale jen jako kluk, protože její princ sní o krásné, hloupé, nevzdělané, milé, tiché ženušce a už si ji i vybral. Jo a je to všechno v ortodoxním židovském hávu, které celý konflikt ještě vyostřuje a komplikuje. Scény, kde se do toho Yentl zapletla až tak, že se žení a bere si vyvolenou svého vyvoleného, to bylo naprosto naprosto super-převlečené feministické tažení - bavila jsem se - i když nejsem feministka. No není to super? Miláčku, chceš svoji poddajnou krásku, tak já ti jí trochu vychovám a pá pá. Natáčeno v Čechách. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Poprvé a naposledy v životě jsem odvolal své odsudky ohledně hlavní představitelky. Spolu s Mandy Patinkinemopravdu vytvořili velice pěknou záležitost, které neváhám dát přes 80%. Možná taky proto, že Barbra hrála ve valné části filmu chlapa. :-) ()

Tamirki 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a promyšlený film o odvážné mladé ženě. Není to muzikál v pravém smyslu slova, hudba je nenásilně vkomponována do děje, který plyne pomalu, logicky a zároveň není úplně předvídatelný. A navzdory spíše vážnému tématu má i mnoho humorných a úsměvných pasáží (například scéna svatební noci). ()

Reklama

Reklama