Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

FaithZombie 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o židovské dívce která se vzepře pravidlům podle kterých dívky nemohou studovat. Ustřihne si vlasy a začne se vydávat za chlapce. Vše ale zkomplikuje, co jiného než, láska. Předem upozorňuji že nejde o muzikál v právem slova smyslu. Rozhodně ale film doporučuju. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Ty písničky to spíš kazí. Taky herečku to chtělo jinou, vydržet dvě hodiny pohled na Streisandovou, to se mi moc nedaří. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Strašně krásný,něžný příběh se strašně krásnou hudbou a nepřekonatelnou Barbrou.Taková pohádka o splněné touze a boji s předsudky.Doporučuji komukoliv kdo je romanticky naladěn.Kdo raději akčňák,bude rebelovat.www.youtube.com/watch-Yentl- film trailer ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že je už od prvního setkání znát, že Jentl miluje Avigdora by mohlo jí o hezký lesbický sublot, ale holt tu máme trojúhelník on miluje ji, ona miluje ji a ona miluje jeho v židovské komunitě. Krásný příklad toho, co všechno žena z lásky dokáže udělat. A navíc se tam zpívá a jako další bonus Barbra, která je v některých momentech naprosto vynikající, hrozně se mi líbila pasáž s Can you hear me a jakákoli pasáž s Mandy Patinkinem, který je taky výborný. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

hodnotný film v hlavní roli Barbra Streissand, je to výborná herečka, s krásným hlasem, tentokrát mě to ani nevadilo, že to byl muzikálový film, romantika, romantické písně, jako žena nemohla studovat písmo, jako muž ano, a zde poznává tzv.pravou lásku, přátelé, kdyby od začátku byla ženou, nic by se jí nemohlo splnit, ale touha a odvaha udělala své, doporučuji. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Snímek bych necharakterizoval jako muzikál (i když má nádherné písně), spíše jako romantické drama. Námětem je povídka Isaaca B. Singera "Yentl, the Yeshiva Boy", B. Streisandová je (vedle režie a herečky v hlavní roli) i spoluscénáristkou. Přestože film nebyl zakoupen pro naši distribuci, kvůli jeho natáčení v Čechách bylo dohodnuto producenty, že film bude promítnutý pro veřejnost na MFF v Karlových Varech v roce 1984. A to byla bohužel jediná možnost, kdy se film u nás hrál na velkém plátně (v kině hotelu Thermal, s úžasným Dolby Stereo ozvučením tamního sálu). Příběh je dojemný, citlivě natočený a propracovaný v každém detailu. Nejkrásnější ale je opravdu hudba Michela Legranda. Film do zlatého fondu... ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy s židovskou tématikou, miluju filmy s hudbou, miluju dramata, miluju filmy, které mají co říct a jsou na duchovní úrovni, miluju filmy, kde jsou dobří herci a tenhle film splňuje naprosto všechna má očekávání.... ()

irri 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že tématika ortodoxních bisexuálních Židů z přelomu století mi není zrovna nejbližší a když se o tom zpívá, je to ještě horší. ()

JannieMc 

všechny recenze uživatele

Hola Guys! =´) Zbožňuji filmy, které mou duši, mou představivost, mou vůli žít po svém, rozfoukají do všechno možných směrů, dimenzí a světů! A za to dík, Yentl, protože dohrávají poslední tóny a já tu sedím a nechám se tou silou příběhu, slov a citů jen tak unášet a Bůh ví, že to bylo napsáno! (A zahráno a natočeno a zazpíváno a prožito!) /Skvěle!!!/ =´) "Papa, watch me FLYYYY!" ()

Lina 

všechny recenze uživatele

Křehký, napůl pohádkový kus. Myslím, že jiná herečka než Barbra Streisand by hlavní roli hrát nemohla. A zpracovat si k tomu scénář a hlavně dobře zvládnout všechny ostatní i sám sebe jako režisér se opravdu podaří jen málokdy. I když by písně mohly být o něco kratší, mají zas výborné  texty a občas tvoří zajímavou další vrstvu scény. Navíc příjemně překvapil Mandy Patinkin a to, že jeho postava naštěstí nebyla tak úplně princ z těch krásných knížek pro ženy. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, krásná hudba, skvělá Barbra... ale ty čs. reálie, to byla hrůza, že mi to zkazilo celkový dojem. Vydávat Pražský hrad za polské město, to snad snese jen Američan. Navíc ještě při záběru do ulice jsou vidět plechové kryty od elektrorozvodů atd. Fuj. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Muzikál Yentl, první režisérský počin Barbry Streisand (odnesla si za něj právě jako režisérka Zlatý Glóbus), je určitě zajímavým snímkem. Zajímavý tím, že se natáčel v socialistickém Československu, tím, že Barbra vystupuje ve valné většině filmu jako muž či svou židovskou tématikou. Musím říct, že jsem se toho o historii i nátuře Židů dozvěděl poměrně hodně (podobně jako z muzikálu Šumař na střeše). Barbra mi chvílemi jako kluk neseděla, zdálo se mi, že pro její okolí by nebylo příliš složité rozpoznat, že je dívka, nicméně její pěvecký výkon i smutek v jejích očích jsou perfektní. Pár výhrad mám sice ještě k ději, ale jinak je to film velice povedený. Smutný příběh, dobré herecké výkony a především krásná hudba a písničky, které citlivě, nevtíravě doplňují děj. Čtyři hvězdičky a uvidím, co po dalším zhlédnutí. ()

galiea 

všechny recenze uživatele

Feministické téma je super a v nejen židovském světě možná víc aktuální, než by bylo zdrávo. Výprava úžasná, hercům role padly na tělo, ta závěrečná hádka Anshela/Yentl s Avigdorem je nabitá emocemi. Ale ty písničky to "kazily", až na tu s předsvatebními přípravami vůbec neposunovaly děj dopředu ani nic nesdělovaly, no, můj šálek čaje to nebyl a ten konec to dorazil, takže tři hvězdy. ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Příjemný film "z trochu jiného soudku". Výborná kamera. Na to, že byl natočen v 80.letech je až neobvykle nadčasový. ()

ghoston 

všechny recenze uživatele

Teda polovinu filmu jsem si říkal, co ta Barbra blbne. Možná ani ona sama nevěděla, co to dělá. Musím jí přiznat, že měla sílu ten průser nakonec vybrat a otočit to do určité katarze. Všechna čest! ()

merciann 

všechny recenze uživatele

Tento film je ukázkou jak se nebát, žít a jít si za svým snem,nehledět napravo nalevo dokázat světu i sami sobě,že něco umíme,pokud umíme jako hrdinka filmu,která se ještě zamilovala a trpěla než ,aby se prozradila a o všechno přišla. Strhující film kde snad každý očekává,že konec dobrý všechno dobré. Jenže karty se zamíchali a ono je to trochu jinak. Možná i to dalo zlatý punc tomuto snímku,kterému zlato náležitě patří,Bravo Barbro fantastická hudba a zpěv fenomenální,ostatně jak jsme u této hvězdy zvyklý........... skvostné ()

Hanecek 

všechny recenze uživatele

Sám autor, Isaac Bashevis Singer, se po zhlédnutí tohoto "díla" zděsil a zcela se od filmu distancoval a do své smrti s paní Bárbrou nepromluvil!. Kdo povídku četl ví, že má atmosféru, něco, co také udělalo Singera držitelem Nobelovy ceny za literaturu. To tento film postrádá, je to především taková exhibice Barbry Streisand. Škoda, moc filmů se od tohoto spisovatele netočí a když už, tak takhle - obrázky, barevné, s písničkou se tak nějak posouvají.... ()

Bohemicam 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, od tohoto snímku jsem očekávala poněkud více. Námět je dost zajímavý a dal by se zpracovat mnohem poutavěji. Dlouhé chvíle pozbývající jakýkoliv náznak napětí s leckdy typickým "přehráváním" Barbry Streisand mi vskutku neučarovalo. Musím ovšem pochválit dobovou atmosféru filmu a pěkné písně. ()

Reklama

Reklama