Reklama

Reklama

Jentl

Trailer

Obsahy(1)

V nádherně vykresleném příběhu o mladé a nezávislé ženě, která je donucena se vydávat za chlapce, aby ukojila svoji žízeň po vědění, ztvárnila hlavní roli Barbra Streisand. Režisérský debut Barbry Streisand Jentl představuje hudební adaptaci příběhu židovského spisovatele Isaaca Bashevise Singera. Jentl (Barbra Streisand) je mladá žena, která touží jen po tom moci studovat Písmo. Protože je však žena, je jí tato možnost odepřena. Rozhodne se tedy vydávat za mladíka jménem Anshel a začíná vysněná studia. Brzy se sblíží se svým spolužákem Avigdorem (Mandy Patinkin) a nakonec se do něj zamiluje. Svou pravou identitu však ukázat nemůže, neboť to by znamenalo konec studií. Avigdor miluje Hadass (Amy Irving), ale náboženská pravidla mu zakazují si ji vzít. Pokouší se tedy dát ji dohromady s Anshelem, následkem čehož se Hadass do Anshela zamiluje. Snímek získal čtyři nominace na Oscara, včetně dvou za nejlepší píseň, a podle mnohých se pro Barbru Streisand jedná o životní roli. Český příspěvek se ve filmu projevuje především známými exteriéry, které podporují tento půvabný a citlivý příběh polské židovské dívky, která, přestože jí to tvrdá pravidla víry zakazují, touží po vzdělání. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

zette 

všechny recenze uživatele

Poctive natoceny film o zenske touze studovat, kdy tato vysada byla urcena pouze zidovskym muzum. Ac Streisand neposloucham, uznavam, ze je dobra zpevacka, hudebni slozky ve filmu jsou ale zbytecne. Jeji herecky vykon taky neni spatny, do te role se mi ale vubec nehodila a misty jsem mel problem se na ni divat. Patinkin dobry. Vim jiste, ze uz tento film nikdy neuvidim, ackoliv neni spatny. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Historii filmu Yentl jsem sledovala od dob natáčení v Čechách, kdy si Barbra český štáb nemohla vynachválit. Stejně tak ti, kdo jí byli přiděleni, se prý až na 5O cigaret denně nesetkali s takovou profesionalitou a přísností sama na sebe. A tak vznikl krásně dojemný film o židovské dívce, která se chtěla vzdělávat a protože to bylo jen pro chlapy, ostříhala vlasy, oblíkla kalhoty a vyrazila do školy, což bylo v pohodě do doby, než se zamilovala - do muže. Ve výčtu pochval nesmí chybět Mandy Patinkin, Amy Irving, krásná "červánková" kamera, písně...... nádhera. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

To pořadí žánrů je správné, muzikál by to byl sám o sobě zvláštní, typický spíš jen naivnější dějovou linkou. Židovská komunita, žádné tance, zpívá jen Barbra Streisand, navíc pro sebe a zpívané pasáže jen podtrhují lyričtější místa v příběhu a vnitřní myšlenky Yentl. Spíš než o prvoplánově zapamatovatelné melodie jde o takový expresivnější chanson. Ten zato nádherně podtrhuje citovou stránku filmu, který je tak jako tak kouzelně a osobitě pojatý, že nějaké drobnosti a lapsy, třeba v podobě panoráma Karlova mostu s Pražským hradem při vjezdu do Lublinu, tentokrát milerád odpustím. Hodně ženský film. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Maso!! Když jedete s Yentl na jedné vlně, když víte, co cití a chápete její myšlenkový pochody, který jsou někdy naprosto mimo, máte vyhráno. Ta její situace se do mě trefila jako bomba vyslaná z děla. To, že "nothing´s impossible", že mám jít za tím, čím chci jít a s kým chci, je strašná perda do hlavy. Barbra zpívala div si nevyřvala hlasivky, snad si vyzpívala duši. A i když nedosáhla až do nebe, strašně mě tou svou kurevskou pílí a vytrvalostí dohnala div ne ke skoku z okna. Má to chyby, ale babrat se v nich je hloupý, zvlášť když se jedná o Streisandky životní téma i výkon. Nehci sahat až do nebe, mě stačí můj prostor, tam je to stejně nejhustější. Kde se ve mě ta uvědomělost bere, to fakt nevim...ba jo, viděl jsem Yentl a chci žít!!!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Jentl" - One (wo)man show Barbary Streisandovej. Prísne pravidlá ortodoxných Židov zakazujú ženám štúdium textov Talmudu. Je to čiste mužská výsada. Preto sa odvážna, ctižiadostivá deva musí prestrojiť za mládenca, aby mohla nastúpiť do tradičnej, uznávanej školy. Príheb je skutočne dobre vykreslený, taktiež aj zaujímavý. Ale na nosatú Streisandovú s krátkym, chlapčenským účesom, oblečenú v mužských šatách sa nedalo pozerať. Aj hluchonemý slepec by ihneď spoznal, že sa baví so starou štyridsať ročnou vydrou a nie s mladým študentom judaizmu. *** ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Barbra Streisand si nechala vozit jídlo na natáčení do Prahy z Mnichova a z Vídně, během natáčení bydlela v hotelu Intercontinentál v Praze. (M.B)
  • Amy Irwing byla za tuto roli nominovaná jak na Oscara za nejlepší, tak na Malinu za nejhorší výkon. (korndaddy)
  • Na začátku závěrečné scény na lodi si malé dítě čte v Talmudu. Posun v textu si označuje prstíkem, ale jak je zvyklé ze slabikáře, čte zleva doprava. Zjevně tedy vůbec neví, co ta divná písmenka znamenají, protože text Talmudu je třeba číst zprava. (thoreau)

Reklama

Reklama