Reklama

Reklama

Konec stalinismu v Čechách

  • angličtina The Death of Stalinism in Bohemia
Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie / Československo, 1990, 10 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Svatopluk Malý

Busta J. V. Stalina rodí císařským řezem dějiny komunistické ideologie a moci v Československu. Tak přibližně vypadá originální zkratka minulosti i současnosti v prvním polistopadovém filmu Jana Švankmajera. Nepopsatelná smršť jeho metafor a asociací plynule přechází mezi animací a dokumentem a míří na všechny smysly i do sféry podvědomí. Výsostně surrealistické dílo nám zároveň dává pocítit, jak bizarní byla a může být sama takzvaná realita. (NFA)

(více)

Recenze (70)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vynikající metafora komunismu, která je podstatná přesně tím, co nezobrazuje explicitně - nejsou to ani symboly vůdců. ani zmagořelé masy lidu, ale právě ty tajemné ruce chirurga-demiurga, které jsou skutečnou temnotou Švankmajerova snímku. Kdo je to? Snad Velký druhý v lacanovském pojetí, ono temné nesymbolizované místo Skutečnosti, které nás žene do náruče všemožných totalit a jejich ikonických tváří. Velký druhý nemá tvář ani tělo, přesto hněte naši existenci... Možná se tak v důsledku nejedná ani tak o poznamenání transformace fantomem totalitarismu, ale o poznamenání jakékoli lidské snahy o pokrok směrem k pravdě tímto "neexistujícím" fantomem. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že tentokrát to Švankmajer ve snaze být aktuální poněkud uspěchal. Rozhodně to není zlé, málo surrealistické či nedej Bože nenápadité. Jen to tentokrát působí poněkud nedotaženě. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Čtyřiačtyřicet poválečných let surrealistickým stylem, jejž se doba tak vehementně snažila potlačit; a přece nakonec triumfoval právě surrealistický Švankmajer a Stalin v národních barvách. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

3 roky ... "Právě se vracím z Hradu od pana prezidenta. Dnes ráno jsem mu podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února t. r., a současně jsem panu prezidentovi navrhl seznam osob, kterými má být vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, tak jak byly podány, přijal. Soudruzi a soudružky, dekrety jak propouštěcí, tak i jmenovací jsou panem prezidentem podepsány a za chvíli budou mnou kontrasignovány. [...] Je potřeba, soudruzi a soudružky, nyní, když vůle našeho lidu byla tak slavně prosazena, znovu se semknout v mohutné pracovní úsilí, abychom překonali veškeré obtíže, které před námi stojí, a abychom vybudovali z naší republiky, oproštěné od reakcionářů, šťastný domov všeho pracujícího lidu." ... 40 let ..."No a co bych chtěl ještě zdůraznit. Samozřejmě o tu úroveň té politiky, toho politického myšlení musí mít zájem ta naše strana a musí mít zájem také celé to hospodářské vedení, je to hospodářské vedení socialistického státu a musí je pomoct řešit, to hospodářské vedení i příslušné státní orgány. Já bych řekl takový příklad: třeba jsou umělci, podepíšou nějaký panflet, je to špatný panflet. Asi je třeba s nimi mluvit, kdo má s nima mluvit, no asi má s nima mluvit, jestli je to bezpartijní, především jeho odborová organizace, kde on je a ředitel nebo režisér toho divadla odkud ten člověk je. Jak bude mluvit s nim někdo z ministerstva, tak už to považuje za nátlak a z ústředního výboru už to považuje za vyhrožování. Tedy ti, kdo stojí v čele těch orgánů aparátů, si musí být vědomi, že oni spoluzodpovídají za tu politickou situaci a že strana není ten orgán, kterej má ten bič prostě a snaží se použít nebo sahá k té represi. Ne, strana je ten orgán, který chce demokraticky ty věci řešit, ale samozřejmě poviností těch, kteří za věci odpovídají je, aby vedli ty kteří přestupují socialistickou zákonost a morálku k pořádku, aby je vedli k pořádku." ... 1 rok. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Švankmajerove porevolučné umelecké zobrazenie ťažoby krutej totality, ktorá dusila náš národ dlhé roky je bravúrnym dielom. Pôsobivý film s jeho jedinečnými animáciami. Je možné, kebyže som Angličan, Američan, Nór, Austrálčan, skrátka človek, ktorý nezažil desivú absurditu komunistického režimu, že by moje hodnotenie asi nebolo sto percentné. Ale dávam plný počet tomuto krátkemu snímku aj ako protiváhu nepochopiteľne vysokých hodnotení socialistických sračiek, ktorých sa na csfd dostalo od pár uživateľov. Keď môže niekto oceniť napríklad Majora Zemana piatimi hviezdami, tak ja dávam s kľudným svedomím rovnaký počet "Koncu stalinizmu v Čechách". ***** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se znovu podíval na Švankmajerovu surrealistickou alegorii a ....nejen, že se jedná o stále velmi silný filmový zážitek, ba co víc, tam kde se člověk kdysi zasmál, dnes spíše mlčí. Mrazivé vystižení temné doby směřující k naději.... Naději? No, těžko hodnotit. Otevřený konec je i dnes výzvou pro diváka. Samozřejmě i v hnusné době se našlo trochu slunečního světla (jinak by ji nešlo přežít). Vtipná je dozajista koláž ze záběrů spartakiády a ilustrací k Sadově Justýně. Nevtipná je skutečnost, že komunisté u nás vládnou stále...a myslí si, že když se přejmenují a změní kabáty, že to o nich nikdo neví... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no musím uznat, že tahle reflexe má něco do sebe... začátek a konec mají rozhodně nápad, prostředek byl místy trochu nudný... ale půl století nacpaného do deseti minut za shlédnutí nakonec určitě stojí. 70% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Krátké ale trefné shodnocení jednotlivých etap vlády komunismu v naší zemi za doprovodu dobře vybrané dobové hudby. Asi nejlepší je poslední část s natíráním všeho do barev národní vlajky těšně po revoluci. Jen to čárání a výběr písně k němu jsou dokonale výmluvné. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nejednalo se o konec Stalinismu, ten skončil nástupem Chrušťova, ale o konec jednoho politického, hospodářského a vojenského paktu.--- Typická Švankvajerština. Něco dobré, něco ujeté. Ale je to zajisté poslední výrazný surrealista v Čechách. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jednoduše geniální film. Za všechno stačí uvést rození KG, válečky na pražské dlažbě a pak také charakteristiku husákovského konzumu podkresleného Karlem Gottem, to už je skoro sociologická studie... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak tady se Švankmajer úžasně vyřádil. Bylo to hodně zajímavé a velmi dobře hudebně doprovozené. 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer by se dříve něco podobného neodvážil natočit, ale když už bylo po všem, proč si z toho neudělat prdel pěkně po svém a to se musí ocenit. Bylo to svým způsobem vtipně namixováno, zpracováno a zarytým komančům se musely protáčet panenky. Rozhodně jde o jeden z jeho lepších kousků – ale natočil i mnohem lepší… ()

Reklama

Reklama