Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Náhlý skon jednoho z členů správní rady lodi Battledore přímo při zasedání nasvědčuje, že Cecil Folly Hardwicke zřejmě trpěl skrytou srdeční vadou. Miss Marple, shodou okolností členka téže správní rady, však objeví v Hardwickově šňupacím tabáku jed. Inspektor Craddock ale všechny spekulace jako vždy odmítá a tak nezbývá než zabalit lodní pytel a v doprovodu pana Stringera vyrazit do přístavu. Kajuta pro Miss Marple je na Battledore už připravena... (dopitak)

(více)

Recenze (9)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsme se dozvěděli, že barvitá minulost staré panny slečny Marpleové zahrnuje zkušenosti se závodním jezdectvím a ochotnickým divadlem, vyjde v závěrečném díle najevo, že jejím předkem byl uctívaný kontraadmirál a slečně se dostane cti zaujmout jeho místo v jakési správní radě. Poté, co vyrazí na inspekci, ukáže se, že před vražednými úklady si oběti nemohou být jisté ani na lodi. Ke zděšení paranoidního kapitána, který si tolik přál před tou babou uspět a mít od ní navždy pokoj, jednou vraždou nic nekončí. Jednoznačně nejkomediálnější film série. Velice mu prospělo, že se úplně vykašlal na předlohy Agathy Christie a slečnu Marpleovou vsadil do původního příběhu, psaného přímo pro film. Více prostoru zde dostane slečnin plachý obdivovatel pan Stringer a vedle Margaret Rutherfordové filmu tentokrát dominuje i "Petr Nárožný britské komedie" Lionel Jeffries v roli hysterického kapitána. 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zosmiešnenie neschopnej polície, nejednoznačná postava kapitána lode a udatný šerm babičky Marplovej vyzývajúci k tomu, aby spoločnosťou ostrakizovaní starí ľudia, ale ani ostatní vydedenci mocných, nehádzali flintu do žita, ale pevne ju uchopili a napálili ňou plnú salvu do tých, ktorí chcú zo spoločnosti spraviť unifikované miesto jediného názoru, chránené spoločensky, hodnotovo pochybnými a psychologicky, či kultúrno-umelecky nevzdelanými jednotkami štátnej moci. Toto všetko urobené s obrovským prehľadom a gráciou jednoduchého detektívneho prípadu, vyvážene balansujúceho medzi humornou a dramatickou stránkou. Podvratné tendencie, naznačené v prvej vete vo filme nemusí nik hľadať, stačí ak si jednoducho užije dobrý film. A nech mi prepáčia všetci obdivovatelia série detektívnych prípadov Hercula Poirota s Davidom Suchetom v hlavnej úlohe, ale tento siahodlhý televízny projekt nesiaha štyrom filmom zo 60. rokov o slečne Marplovej, s Margaret Rutherfordovou ani po členky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Strašná a kouzelná je tahle baba Rutherfordová v roli slečny Marplové. Smyčce, spinet a skvělá úvodní znělka přenese diváka do staré Anglie, kde není o vraždy nouze. Také zde u jedné nezůstane. Většina příběhu se odehrává na lodi, tedy na starém škuneru, zakotveném v přístavu. Slečna Marplová se zde coby nová členka správní rady ubytuje, aby přišla na kloub smrti svého předchůdce. To ještě netuší, že vražd bude víc a i jí samé půjde vrah doslova po krku. Bláznivá britská detektivka připomíná do jisté míry Růžového pantera (třeba scéna, kdy se v noci střídavě otevírají dveře kajut a jejich obyvatelé se vydávají do tmy, aniž by se navzájem střetli). O vtipné dialogy není nouze, nechybí ani typické anglické postavičky. Rozlítaný doktor, neustále překvapený inspektor či bezdomovec bydlící ve člunu na břehu přístavu. Nemluvě o popletené morseovce či úkrytu ve skříni, kdy se chce slečně Marplové kýchnout na plné kolo. S chutí jsem si připomněl příběh, co jsem drahně let neviděl. A bavil jsem se nejspíš stejně, jako kdysi... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi nerada se loučím s Margaret Ruthefordovou, ale užily jsme si spoustu legrace při vyšetřování čtyř zapeklitých případů vražd. David Suchet byl touto dámou sesazen z pozice jedničky představitelů vyšetřovatelů pro Agathu Christie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná bez předlohy Agathy Christie, přesto Murder ahoy není nejhorším dílem série. Když bych měl teď po zhlédnutí všech čtyř dílů (Alphabet murders nepočítám, zatím jsem ho neviděl a do série už tolik nepatří) udělat žebříček, poslední na něm by byl z dříve uvedených důvodů Murder most foul a zbylých si cením přibližně stejně. Je ale pravda, že atmosféra prvních dvou dílů a především toho druhého, dosažena nebyla. Scénář je však znovu kvalitní, Murple i inspektor Craddock vtipní, skvěle jim nově sekunduje kapitán Rhumstone (výtečný Lionel Jeffries). Konečně se větší akce také dočkal Mr. Stringer, který se objeví - no, řekněme ve vhodnou chvíli.___Zbývá už jen povzdechnout- proč jen těch dílů není víc?____That, Mr Stringer, is the question.____Softly softly catchee monkey... with a mousetrap. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Posledný príbeh slečny Marplovej ( škoda ) s okúzľujúcou Margareth Rutherford značne využíva komických situácií, hlavne postava lodného kapitána je výborná. Možno je toho humoru príliš na úkor detektívnej atmosféry, v každom prípade je celá séria filmov veľmi osviežujúca. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Krom několika zásadních filmů, které mě v dětství zasáhly, protože v nich šlo o život (nakonec i o ten můj), si z té doby pamatuji rovněž dva okouzlující barevné detektivní příběhy slečny Marplové. S radostí jsem nyní, po tolika letech, shledal (aniž by mě to překvapilo), že velká oslava panenství z pera Agathy Christie, pronikla na stříbrné plátno podstatně dříve a s ještě větší razancí: vzteklý odpor k strážníkům, radost z vlastního ohrožení a mistrovský šerm, co víc může na začátku nového tisíciletí povzbudit mladé ženy, aby se postavily na vlastní nohy a přijaly zodpovědnost? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Doba předsilvestrovská, doba jídla, pití a detektivek. Tahle mi přišla nejslabší, slabší než nejslabší Colombo. Žánrový zmatek jsem (jako obvykle) neustál. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Slečna Marplová je aktivní stará dáma, která nenechá suchou nit ani na vodní hladině a musí vyřešit sérii záhadných vražd. Poradí si i s nejtežšími překážkami a tak na konci vraha stejně předá spravedlnosti... 55% ()

Reklama

Reklama