Reklama

Reklama

Do pivnice

  • Velká Británie Down to the Cellar
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Československo, 1983, 15 min

Obsahy(1)

Malá holčička, nastrojená jako Červená Karkulka, schází po schodech dolů do temného sklepa pro košík brambor. Při vstupu do sklepa se v děvčátku začíná probouzet skrytý strach ze tmy, který jí dovoluje vidět věci zcela nevídané a nemožné. (Pedestrian)

Recenze (47)

Anderas 

všechny recenze uživatele

Stylizací a dokonce některými konkrétními záběry připomíná pozdějšího Otesánka, zaměřením je samozřejmě ale jinde. Je to vlastně celkem jednoduchý film, jímž se režisér vrací do svých dětských let a vzpomínek a znázorňuje obsese a hrůzy malých dětí ve spojení se sklepem. Vždyť ruku na srdce, kdo se ve vlastním sklepě nebál ježibab nebo upírů? :-) Mimoto je ve filmu pár zajímavých momentů a velmi kuriózních nápadů a já osobně velmi oceňuji Poeovský motiv černého kocoura jehož závěrečné entrée působí velmi děsivě (tedy při alespoň minimální fantasii) a dovádí dětský strach až na tu nejzazší hranici. ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Po prvním podívání bych řekla, že holčička má přinejmenším malej psychickej problém ... Tahle malá slečna má můj obdiv. A pan Švankmajer už stabilně taky. Ještě že nemám takovejhle sklep a ještě že moje kočka není černá. Tenhle sklep je zlej, temnej, zákeřnej a plnej divných lidí. Já osobně bych do něj nevkročila a poslední scéna je pro mě tou, kdy si říkáte, aby tam proboha nechodila ... Scéna s uléháním se mi líbí nejvíc, ale tady mi sedlo vlastně všechno. Krásně temně natočeno s krásně temným a otevřeným koncem. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Všechny mé dětské děsy z večerních výprav do sklepa pro uhlí či kompot jsou v tomto filmečku znovu oživeny a připomenuty. Pomalu bych přísahal, že sklep v domě, kde jsem v dětství bydlel, vypadal do posledního detailu stejně. To blikavé a nespolehlivé světlo, ti přízrakové ještě neunavenou fantazií stvoření, ten rychlý krok zpět ke světlu, kdy našinec i s plným uhlákem bral schody po dvou... Geniální miniatura. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že Švankmajer je jedním z mála Čechů (přesný počet bych spočítal odhadem na prstech jedné ruky), kteří by dokázali vytvořit dobrý film s hororovými prvky. Škoda, že mi jen přijde, že jednoduchého nápadu rozpohybování předmětů využívá až moc často. Jelikož zde není žádný odkaz, s dovolením tu mám jeden - http://video.google.com/videoplay?doc-2920375219019187411&ei=F2lwSuKQE53a2gKooL3GAw&q=Do+pivnice&hl=en ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Už jazyk titulků prozrazuje, že na pivo se nepůjde. SPOILERY. To Červená Alenka podstupuje cestu plnou hrůzných nástrah. Sestup. Tma. Světlo stačí jen na to, aby ukázalo nemrtvé Věci. Uhlový dědek s uhlovou bábou – příšerní alchymysté hmoty. Konečně u cíle, v ntiru země, v hlubině, v tajném břiše domu: zrcadlo a truhla s mizejícím pokladem, mizejícími plody hlíny. A ten závěr... Karkulka Sysifos. Mazec non plus ultra. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama