Reklama

Reklama

Historia Naturae

  • Československo Historia Naturae (Suita) (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1967, 9 min

VOD (1)

Když přírodopisný kabinet ožije. Jeden z prvních animovaných filmů Jana Švankmajera přivádí na scénu rekvizity, které jsou pro tohoto tvůrce v jeho další tvorbě charakteristické: animované muzejní exponáty, peří, kosti či maso apod. To vše ožívá ve strhujícím tanci, jenž se odehrává v osmi krátkých „encyklopedických“ kapitolách. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . Hmyzáci, rybáci, pitáci, slizáci, cicáci a jiné havěti, všecko to jest, co se to dá sežrat. Nu a až to všecko sežereme, sežereme přirozeně sebe. Nastane království nehezké... ;-) - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách historických, repete 21.3.2009 v cyklu "Zlatá šedesátá" na ČT2, komentář zde jako devatenáctý - 22.3.2009) ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Hudebně komponovaná filmová suita, tentokrát Švankmajer animuje vycpaná a nakreslená zvířata nejrůznějších tříd - od hmyzu po člověka, v pořadí podle přírodní historie. Animace je jako vždy perfektní, film je ale na Švankmajera docela zdlouhavý a mírně nudný, přestože má jen osm minut a zajímavé téma (lidská část s perfektním zakončením je prostě geniální). Zachraňuje ho ale ironický humor a úžasná hudba, na které tu hodně záleží a která je s filmem dost těsně spjata. Video: http://www.youtube.com/watch?v=2R8dwv_vQJk ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nemám rád takéto kratučké rozdelenie do random kapitol. Každá z nich sa nazýva po nejakom hudobnom žánri, čo je v pohode, ale v skutočnosti tam nieje žiadna zmena v hudobnom doprovode. Stále tam hrá experimentálna improvizácia flauty od Zděnka Lišky. Snímka svojimi muzeálnymi relikviami neurazí ale ničím neprekvapí, keď si to porovnám z predošlou jeho tvorbou. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Velmi bizarní, křiklavé, depresivní, místy s náznakem humoru viz třeba jedna póza ve vitrínce. Konzumní společnost opravdu zkonzumuje vše co se dá. Už ve Švankmajerově prvotině slouží hudba Zdeňka Lišky především k rytmizaci záběrů místo vytváření atmosféry a v tomhle je Liška opravdu mistr. Je opravdu velké štěstí, že tenhle krátkometrážní film Švankmajer vůbec natočil, protože nevystudoval FAMU a co kdo nevystudoval, tak to tenkrát nemohl dělat. Naštěstí se za něj postavil známý filmař a další tvorbu mu umožnila výhra hlavní ceny na jednom zahraničním festivalu. | ► Historia Natuare ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že zaměstnanci Národního muzea z Paleontologické expozice ve druhém patře, museli blahem vyskakovat z oken. Švankmajer totiž předkládá divákovi výjevy v podobě opic, želv, lidské tlamy polykající nechutné maso (k zeblití!) a v neposlední řadě nastává konec v podobě lebky, která mi jako jediná připadala zapamatováníhodná. Až u Chapter 6 jsem si uvědomil, co tím chce Honzík vlastně říct. Ale je to má chyba? Je mi to vlastně fuk... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama