Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Švankmajer si pro nás připravil opravdu gurmánsko-lahůdkový snímeček, při kterém se nejednomu fandovi jeho tvorby budou možná i sbíhat sliny nad takovými delikatesami, jaké si pro nás připravil. Snídaně celkem ušla, ale spíš jsem se bavil u Krause a jeho parťáka, kterak se nemohli dočkat obědu, až začali žrát všechno, co měli na sobě i u sebe. No a speciální večeře? Kanibalové museli znalecky přitakávat a taková variace na „španělský ptáček“… ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer je člověk se kterym bych na jídlo nešel, prt kdybych věděl, co se mu při tom honí v hlavě...jelikož už interpretovali jiní, tak nemá cenu dál rozvádět stotožňuju se s komentářem dzej dzej /edit:akorát u večeře je hezky vidět, jak pro někoho může být příprava jídla mnohem důležitější než jídlo samotné a pak už je mu úplně jedno, co vlastně jí... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jídlo (nebo spíš žrádlo?) obvykle hraje ve Švankmajerových filmech výraznou roli, takže nepřekvapí, že mu jeden film věnoval celý. U snídaně, oběda i večeře přitom přišel s originálními nápady, které pasují k jejich obvyklým rolím: Snídaně je taková každodenní rutina, trochu i nuda, kdo by také pořád vymýšlel něco nového? Oběd je považován za hlavní jídlo dne, takže by měl být vydatný (předehra k Otesánkovi?). Večeře, to by mohlo být něco extra, třeba nějaká opravdu neobvyklá kulinářská specialita. A leckterého diváka u toho přejde chuť k jídlu. ;-) ()

Godhaj odpad!

všechny recenze uživatele

Intelektuálně je to možná na výši, možná je to vysoce umělecké, ale mě se to popravdě nelíbilo až tak, že se mi to hnusilo. Jednotlivé příběhy se za každou cenu snaží být šokující a provokující, to je však ale vše. Celou dobu jsem trpěl nehoráznou nudou, ze které mě nevytrhly ani vizuální (nechutné) nápady. Přesto, že je vidět, že si na tomto díle autor skutečně vyhrál, nemůžu dát za můj zážitek vyšší hodnocení než odpad ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Surrealistické výrazové prostředky slouží zcela nesurrealistickým účelům. Napoprvé může Jídlo šokovat i znechutit, ale z toho jeden vyroste, pak se nějakou dobu baví vymýšlením interpretací a nakonec v něm třeba zůstane pocit, že je to sice ohromně povedená, zkušeně provedená a vůbec ne plytká, ale přece jen hlavně hříčka. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Jako dítě byl Jan Švankmajer poněkud neduživý a dospělí jej do jídla nutili. Tato zkušenost se v něm hluboce usadila a v dospělosti se trasformovala v jakousi zvrácenou obsesi jídlem - projevuje se téměř ve všech jeho filmech a vrcholí právě ve snímku s příznačným názvem Jídlo. (Zuzanyje)
  • Ve filmu je v jednom ze záběrů zachycena dnes již těžko představitelná cena 9 Kčs za párek s hořčicí, půl krajíce chleba a pivo. (ledofredo)
  • Keď si muž počas raňajok utrie tvár servítkou, zmiznú mu okuliare. (Cybershot)

Reklama

Reklama