Reklama

Reklama

Možnosti dialogu

  • Velká Británie Dimensions of Dialogue
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1983, 12 min

Mezilidské vztahy mají svá úskalí. Tři animované etudy na jedno téma, v podání mistra surrealismu Jana Švankmajera. Vířivý kaleidoskop svárů a příčin, které znemožňují dialog – tři animované metafory o světě, který nás obklopuje. V Možnostech dialogu (1982) pracoval Jan Švankmajer s asambláží, objekty, koláží, s aktéry animovaných modelací. Možnosti dialogu jsou jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších animovaných filmů a patří do Zlatého fondu české i světové animované kinematografie. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že možnosti dialogu jsou ve Švankmajerově bizarním podání naprosto neomezené... A to i s odstupem více jak pětadvaceti let od vytvoření. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Janu Švankmajerovi stačí k vyjádření jen hromada plastelíny, několik předmětů denní potřeby (nějaká ta bota, kartáček na zuby...) a dvacet minut projekční doby. Úžasné. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Švankmajera jsem obcházel vždycky širokým obloukem, ale jestli bude i jeho další tvorba tak nápaditá a chytrá jako Možnosti dialogu, nastal čas se seznámit. :o) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Možnosti dialogu bez možnosti vést dialog... Švankmajer zkrátka k vedení dialogu nepotřebuje ani otevřít pusu, vše probíhá pomocí hutné metafory ve tvrdě surrealistické plastelínové animaci. Filmek se zkládá ze tří příběhů z nichž každý má svou trefnou pointu - 1) Mladší pohltí staršího 2) Vášeň zatemňuje mysl + po jejím odtemnění přichází strach z vzniklé odpovědnosti 3) Někdy může být první volba nejlepší a měnění perspektiv výsledku jen škodí... Na Švankmajerovy kousky se dívá dobře, ale smysl života z toho nevyčtete. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Většinou mám radši, když Švankmajer něco říká, než když prostě "blbne". Ale tohle mě opravdu bavilo sledovat. Vlastně je to první jeho film, který bych chtěl delší, aby prozkoumal víc možností dialogu než jen ty tři. 4 a 1/2 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Geniální nadčasová surrealitka... No tak hlavně, abysme se dycinky domluvili, že... %-[] . . . Jinak je to všechno vo nezlomným lidským duchu! Možná teda!! Vivat Švankmajer!!! - - - - - (Poprvé viděno v legendárním brněnském klubu Esenc kdysi zhruba před čtvrtstoletím - v dobách, kdy se otevřeně domluvit moc nedalo a leckdo nezvaný k tomu často naslouchal, poté mnohé repete s chutí kdykoli, hodnocení 22.03.2009, komentář zde po televizním repete v rámci cyklu M.Č.A.F. na >možném prostoru< jako sedmašedesátý - 15.4.2011) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Té vášni toho Honza moc nedal teda. Nažhavená z úvodní debatní orgie, čekala jsem víc. Možná to bylo tím, že tam ve skutečnosti opravdu o nic jiného nejde. Žádné být či nebýt, pch. Jen starý dobrý in-and-out. Ovšem věcný dialog byl skutečně vyčerpávající, stejně jako vyčerpávající byl věcný. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dialog věcný: Naprosto nekompromisní a kulervoucí záležitost; Dialog vášnivý: Naprosto nekompromisní a kulervoucí záležitost; Dialog vyčerpávající: Naprosto nekompromisní a kulervoucí záležitost; Celkově: Naprosto nekompromisní a kulervoucí záležitost. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

K poznatkům ostatních recenzentů, aniž by se člověk opakoval, lze uvést jediné: nadčasovost, klasičnost Švankmajerovy metaforiky je mimo diskusi. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film ktorý ma presvedčil že na Švankmajerovi niečo bude. Niečo malé geniálne, v tej jeho podivínskej mysli. A zároveň snímok v ktorom dotiahol k dokonaosti to svoje obľúbené "umění mystifikace". Film obsahuje tri spôsoby dialogu. Pri každom som len čumel. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, zvyklého na klasický (a mainstreamový) narativní film, je tvorba Jana Švankmajera jako sprška studené, živé vody. Možnosti dialogu pro mě takovou sprškou každopádně byly. Fakt osvěžující. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no bohužel nesdílím většinové nadšení, můj mozek ještě nevyspěl natolik, abych slintal blahem u něčeho podobného... pointa těch krátkých příběhů mě ani v jednom případě neoslovila, takže ty hvězdy jsou vlastně jen za zpracování, které je samozřejmě působivé... to ale většinou nestačí. 50% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Víme mistře, lidi toho nakecaj, ale kde jste nechal pana Lišku? Jan Švankmajer se vrací ke staré dobré destrukci, kde vše, požírá vše a "ulítlej" Klusák to také nakonec zvládl. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

To pravidelné vyvržení oponenta ve věcném dialogu je vlastně dost hnusné. Ale to nic není proti rozbíjení hlav ve vášnivém dialogu. Vyčerpávající dialog je nejlepší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Dialóg strúhadiel" v nepríjemnosti (ten zvuk, uf, tá predstava v realite, uf) u mňa vedie spomedzi zrejme všetkých scénok v rámci Švankmajerovej tvorby. Kdeže mäso na rôzne spôsoby... ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Adekvátnější název by byl spíš „Nemožnosti dialogu“. Velmi výstižné výtvarné zpracování toho, že pro porozumění je potřeba mnohem více, než jen stejný jazyk. Snímek je rozdělen do tří sekvencí. První by se dala brát jako vyjádření agresivní indoktrinace (odlišný názor je rozmělněn na šedou, nevýraznou hmotu). Druhá je příkladem zaslepeného unášení se vášněmi/city - ty (pokud nejsou řízeny rozumem) nejdříve vedou k ohromným slastem a následně k ještě větším destrukcím. A pak tu máme třetí (a v současné době asi nejvýraznější) druh miskomunikace - jedná se o absolutní nezájem o druhou stranu. Čili ač mluví dva spolu, ve skutečnosti se každý z nich pouze snaží předat to své - což je na jednu stranu dost vtipné (protože takový rozhovor pak připomíná ze všeho nejvíc skeč od Monty Pythonů), ale na druhou stranu tragické (protože to samozřejmě vede k čím dál tím větší separaci a následné izolaci jednotlivců, kteří zároveň bytostně touží po tom, aby je někdo vyslechl, ale sami nejsou nikdy schopni naslouchat). ()

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama