Reklama

Reklama

Otrantský zámek

  • Velká Británie The Castle of Otranto
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 15 min

Obsahy(1)

Bádateľ MUDr. Jaroslav Vozáb si zaumienil, že nájde skutočné miesto hrôzostrašného a krvavého príbehu klasického gotického románu Horacea Walpola - Otrantský zámok. Konkrétne dôkazy pre pravdivosť svojich tvrdení našiel vedec na Otrantskom zámku neďaleko Náchoda. Animované ilustrácie z knihy sa prelínajú s rozprávaním zanieteného bádateľa. Pochybnosti reportéra Miloša Frýbu zvráti prekvapujúce objavenie obrovského rytiera z príbehu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tento dokument je věnován všem badatelům, kteří svou existenci založili na mystifikaci." Takže Otrantský zámek nebyl Otrantu ale v Otrhanech? Legendární příběh se tedy neodehrál v Itálii, ale u Náchoda? Kdyby to tvrdil někdo jiný, něž docent cimrmanologie Jaroslav Vozáb do mikrofonu nejkrásnějšího reportéra socialistické éry Miloše Frýby, tak bych byl ochoten podlehnout pokušení, že jsem se právě dozvěděl o velkém objevu. Takhle to byla jen kravinka k pousmání, ale mě to někdy stačí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že stejně jako román samotný je Švankmajerův Otrantský zámek zásadnější pro svou dobu než pro dnešek. Navíc se mi moc nelíbila animace, i když to je poslední problém. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Tak, já jsem to celé pozorně vyslechl a vyvodil jsem z toho ten závěr, že bude-li ještě někdy příležitost a já budu požádán o nějakou další rekonstrukci, že se Vám na to vyseru!" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer považoval za jedno z východisek své tvorby tzv. gotický román a jeho prvky se objevily v řadě Švankmajerových prací. V Otrantském zámku, který je jednak zpracováním původního gotického románu, jednak i půvabnou mystifikací, se tenhle inspirační zdroj projevuje asi nejsilněji. Vtipná záležitost, která jakoby se částečně inspirovala i divadlem Járy Cimrmana. Celkový dojem: 90 %. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fiktívny príbeh mizujúci dokumnetárny film a animované povesti. Obe sa točia o nejasných súvislostiach medzi Othanským zámkom v čechách a velice podobným Otranským v Taliansku. A práve zvolená forma (dokumentárna časť) zapríčinila že film 7 rokov ležal pod zámkom, kým ho komunistickí papaláši pustili do sveta. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tady mi docela vadilo necitlivé propojování animovaných pasáží z románu a mystifikačního dokumentu. Z projevu Jaroslava Vozába (dalo by se říci až Cimrmanovská) nadsázka přímo čiší, animované pasáže mají tu správnou Švankmajerovskou poetiku, jenomže dohromady mi to nějak nejde. Ale hudba Zdeňka Lišky nezklame nikdy. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Medzi fiktívnym dokumentom na cimrmanovský spôsob a animovaným filmom. Stará legenda z gotického románu plného záhad a tajomstiev sa stáva pre amatérskeho bádateľa zdrojom poctivého historického skúmania. Zisťuje, že miesto deja, v knihe zasadené do Talianska bolo v skutočnosti možno v Čechách na otrhanskom hrade. Herecké, knižné a animované scény sú umne prepojené do výsledného tvaru. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Poutavý pseudodokument s velmi přesvědčivým badatelem Vozábem (jeho hlas měl uklidňující účinky) v hlavní roli. Černobílé hrané části jsou prolínány animovanými, kterých je na můj vkus zbytečně mnoho. Příjemná "nešvankmajerovina", která mě mile překvapila. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Poněkud překvapivě, na Švankmajera, tu animované sekvence brzdí a rozmělňují povedený mystifikační dokument cimrmanovského ražení. Tady si dal mistr asi trochu oddechový čas. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Miloš Frýba for president. MUDr. Vozáb! Kníže Manfréd! „..omylem zavraždí svoji dceru Matyldu; to ovšem pro naše zkoumání není důležité...“ Kombinací cimrmanovštiny a zemanovštiny vytváří Švankmajer časově multidimenzionální koláž. Čas: středověký příběh (do minulosti propadlé osudy); současné badatelství (zajímající se, přesto ignorantská přítomnost, sama už se propadající do nenávratna: viz fotografické střihy); bezčasí či všečasí: románová legenda, velkolepá ve své šestákovosti. To vše v jediném konkrétním prostoru (totiž dvojjediném: Otrhany – Otranto). Která doba je ta aktuální? A vůbec-li některá? Kde vlastně žijeme? Kdy žijeme? Stěží popsatelné, nutno vidět. Liškova hudba! A jako finále „problematika nadpřirozených jevů“ – cha cha. Bolševici třeste se. A to pomíjím linii Byron – Nietzsche, nicméně „nadčlověk“ je tam takový, že se ani nevejde. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zarámovat animovanou adaptaci gotického románu mystifikačním dokumentem o amatérském archeologovi byl geniální nápad a hračička Švankmajer se při něm mohl vyřádit. Vtipné, navíc s výbornou pointou (90%). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celý krátkometrážní snímek je kombinací knižní ilustrace, animovaných záběrů a rozhovoru obou pánů herců. Divák tak má možnost alespoň zkráceně pohlédnout na pravou podstatu románu a lehce strašidelné zápletky. Díky slovnímu doprovodu se navíc dočkáme i několika zajímavých vysvětlení a poodhalení tajemství, které visí nad Otrantským zámkem. To vše za doprovodu vynikajícího hudebního doprovodu Zdeňka Lišky. Tento mystifikační dokument však musíte brát z nadhledem, protože jde jasně vidět, že si z něj dělají oba páni herci do jisté míry srandu. Především pak však musím vyzdvihnout výkon Jaroslava Vozába, který na mě zapůsobil svými dialogy a především lehce úsměvnou mluvou. Tento dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana byl vždy zárukou kvality a i zde se stará o humornou část příběhu. Samotný snímek se však dost liší od ostatních režisérových filmů a tak jej mnozí diváci označují za jeden z nejslabších Švankmajerových kousků. Především pak díky jeho netradičnímu pojetí. Snímku však nelze upřít jeho kvalita a především fakt, že legendárnímu románu určitě ostudu neudělal. 7/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V podstatě trochu cimrmanovsky fiktivní dokument o historii jednoho románu, který skvěle kombinuje hrané, ilustrační a animované sekvence. Zajímavé a chytlavé, Vozáb je parádní (ostatně jako vždy), Frýba to zabil. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Román jsem četla, takže si myslím, že dokážu ocenit, co s tím Švankmajer provedl. Lépe to natahované frustrující upovídané dílo zredukovat nešlo :) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Asi nejhravější Švankmajerovo dílo. Rozpohybované staré ilustrace odehrají děj románu ve zkratce. Ironická pocta gotickému románu. Vtipný je i doprovodný "dokument". ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

To, že ide o "boudu" mi bolo jasné už od začiatku.... Ale ako sa "dôkazy" nahromaďovali a fanatický výskumník podával jeden "nezvratný" dôkaz za druhým, skoro ma aj presvedčili. Avšak skončilo sa to v tom pravom čase. Nechápem iba zmyslu tohoto diela. Chcel touto fiktívnou reportážou kritizovať novinárov? Médiá? Cenzúru? Neviem, Pozrieť sa to dalo ale teda nič moc. ()

Reklama

Reklama