Reklama

Reklama

PROJEKT

(amatérský film)
  • USA The Project
Trailer
Krátkometrážní / Sci-Fi / Mysteriózní
Česko, 2020, 27 min

Obsahy(1)

Alex má úžasný nápad. Vojta s Matějem ho umí vyvinout a Lucie uvést do života. Co vše lze vytvořit v malé domácí laboratoři? Sledujte příběh čtyř přátel, kteří pracují na něčem neobyčejném a dosud neobjeveném. Jak mohou ambice a ješitnost jedince ovlivnit úsudek celé skupiny? A co na to podvědomí? (ČSFD.cz)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Amather amatérům.¬         Poznámka: O hodnocení a komentář byl jsem požádán (pravděpodobně jedním z členů tvůrčí skupiny).¬                 Nosný nápad: *****. Kdyby se toho chopila schopná tvůrčí skupina... (ale tak to je se vším).¬                 Scénář: **. Moc jednoduché, málo šťávy; ale nevidím do toho, nečetl jsem jej.¬                 Režie: *. Jestli se dalo ze scénáře něco vykřesat, režisér to doslova pohřbil, na příklad, rozvláčností záběrů či necitlivostí pro sestavování příběhu do sebe.¬                 Kamera: *. Vyloženě amatérská záležitost (kompozice záběrů).¬                 Zvuk: *. Vyloženě amatérská záležitost (vkládání "pobručení" nevhodně aj.).¬                 Střih: odpad. Vyloženě amatérská záležitost (nesouzní se situací, nevhodně nastaven).¬                 Herectví: *. Vyloženě amatérská záležitost (hlasy, mimika až na výjimky naprosto neprofesionální). Nejlíp ještě hrála Lucie.¬                 Moje postřehy jsou ovšem taky amatérské. A tak, sám jsa amatheurem, vlastně laikem, doporučuju tvůrcům, aby se obrátili, co se odborného zhodnocení jejich snímku týká, na odborníky, kterých je na ČSFD hned několik. Mohu doporučiti třeba tyto uživatele: Matty, Brygmi, Cival, Douglas, Tetsuo, JFL. Snad oni, když ne já, označí český Projekt za dílo pozoru hodné či mimořádné.¬                 Na závěr jeden neamatérský postřeh: Celé mi to přišlo spíše technické, než jako umělecké. Ne každý má vlohy stejné, tak mi napadlo, že by tvůrčí skupina byla asi lepší v jiné oblasti, než kterou je vytváření filmů. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak na amatérský film to není špatné. Zápletka není bůhvíjak objevná, ale postačí (navíc se někdo z Česka pokusil o sci-fi, to cením vždycky), kamera a vizuál taky není špatný a v tomhle směru bych to označil jako dobrou práci. Horší je to pak s hereckými výkony, které jsou i na amatérský film dost toporné, pak taky některé scény jsou příliš dlouhé (třeba ta o prvenství, která skutečně trvá nesmyslně dlouho nebo obecně ten začátek, který se snaží o vytvoření silné atmosféry, ale mě to jaksi minulo, protože jsem měl pocit, že se při té rozvláčnosti trošku zapomnělo na tempo jednotlivých záběrů) a nějaký výraznější dojem z finále mi v tom taky chyběl, ale jinak to není špatné. 3* ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jak správně několikrát opakuje pursulus: Vyloženě amatérská záležitost. I když nevím, jestli jsme viděli stejný film, protože právě kompozice záběrů a střihu je naprosto skvělá, stejně jako celé obrazové ladění a nálada vůbec. Škodí tomu vnitřní nesoulad dramatického procesu (v prožívání postav; naopak dějově nenavazující střídání scén je většinou výtečné), slabé dialogy (totiž ty obsáhlejší - např. wtf předlouhá ústřední rozprava o prvenství), neumělý (takže vlastně "umělý") intonační projev herců (kromě postavy "Neznámého", ale ten má jen pár krátkých štěků; mimicky a vůbec vizuálně působí všichni přes občasnou gestikulační bezradnost celkem dobře, což je podstatné pro mlčenlivé scény) a několik ultimátních klišé, mezi něž bohužel patří i celkový závěr filmu (jakkoli pěkně provedený) a tudíž finální vyznění je veskrze žádné. Naopak začátek je silný a na celkovém ději mi právě vadí, že s úvodní scénou vlastně není v kontaktu, přestože se stejná scéna (vždy trochu jinak) během děje několikrát opakuje. Čímž nemyslím, že by mi vadila nevyjasněnost tohoto a několika dalších motivů nebo nevyjasněnost jejich vztahu; naopak: v tomto filmu je to vždycky tak, že čím méně vím, o co jde, tím je silnější, čím víc vím, o co jde, tím je slabší. Závěrečná písnička je krásná, ale nepatřičná. Naopak kdekoli je během filmu použita nějaká hudba, působí to vždy velmi dobře. Asi bych měl dát tři, ale jestliže mi film prezentovaný tady na diskusi "amatérský film" stojí za opakované vidění, zaslouží si přidat. (Dodatek: Po přečtení "obsahu" to vypadá, že jsem něco podstatného nepochopil, něco, co by dávalo smysl současně závěru i rozpravě o prvenství; ale i přes nejupřímější snahu musím své nepochopení připsat na účet tvůrců, nikoli svůj.) (Druhý dodatek: Při druhém zhlédnutí (divácký zážitek o nic menší než při prvním) mi začala docházet souvislost úvodní scény, takže ani závěr už nepůsobí tak zbytečně klišácky.) Podrobnější kritika a rozprava na diskusi "Amatérský film". ()

kriplozoik 

všechny recenze uživatele

klady: snaha, technická kvalita, barevnost, trochu atmosféry. zápory: nezkušenost, špatně pojmuté vyprávění, amatérské chyby v celkovém konceptu. Tenhle film je bohužel jen o málo víc než pouze sled ne moc dobře vysvětlených, rozředěných událostí, které se v něm stanou, a úsečných replik neztotožnitelných postav. Zdlouhavé prázdné záběry vyplněné hučením a praštěná barevná korekce nezachrání umění dobře zpracovat látku do filmové formy. Ale vše není ztracené - rejža není marnej, pouze nezkušenej. Vřele mu doporučuji podívat se na YT kanál 'FILM COURAGE', zejména na videa, kde filmoví scénáristé mluví o tom, jak koncipovat scénář a jak pracovat s příběhem. ()

Zahy_ 

všechny recenze uživatele

Člověku se doba na filmu strávená zdá jako chvilka a nikdy by neřekl, že to byla celá půlhodina. Film má zajímavý nepřímý koncept a má příjemně obskurní nádech (třeba jako Matka od Bong Joon-hoa). Efekt tomu také dodává tak akorát uzavřený konec, který je přinejmenším k hlubokému zamyšlení. Skvělá práce, skutečně velmi doporučuji. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Program simulující počítačové prostředí, které se objevuje na monitorech a ve kterém postavy pracují, tvoří něco málo přes 4 500 řádků kódu. (Zdroj: ČSFD.cz)
  • Film byl natočen s minimálními náklady (16 000 Kč). (Zdroj: ČSFD.cz)
  • Natáčelo se na zrcadlovku s 8 bitovým záznamem. Abych tvůrci využili co nejlépe omezenou 8 bitovou škálu a co nejvíce rozšířili dynamický rozsah snímače, vyvinuli si vlastní profil pro obrazový snímač fotoaparátu. (Zdroj: ČSFD.cz)

Reklama

Reklama