Reklama

Reklama

Byt se žlutým kobercem

  • Itálie Casa del tappeto giallo, La (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Franca a Antonio se rozhodnou prodat žlutý koberec, který dostali darem od nevlastního otce Francy. Jednoho dne, když Antonio není doma, přichází podivný zájemce s přáním zakoupit koberec. Návštěva tajemného muže se stává noční můrou, protože Francu unáší a ještě tvrdí, že zabil svou ženu na stejném žlutém koberci. (Chatterer)

Recenze (19)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už toto atypické giallo (nutno uznat že s velmi originálním námětem) už taková pecka asi není a nenadchlo by ani tolik lidí jako tenkrát, nicméně spiknutí je docela nepředvídatelné, děj velmi spletitý, takže je se stále na co koukat (závěrečná pointa překvapivá), bohužel divák zvyklí na okázalé exteriéry tady trochu zapláče, protože téměř celý film se odehrává v jednom bytě (mě osobně to nestačí a považuji to za málo) a atmosféra je pak především tmavá. Násilí místy docela grafické (viz. všechen ten psychosexuální sadismus a mučení). Vynikající režisér Lizzani ("Banditi a Milano", "San Babila ore 20 un delitto inutile" nebo "Teenage Prostitution Racket") dá se říct že se právě tímto filmem rozloučil se svou bohatou a velmi úspěšnou režisérskou kariérou. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ukecaný komorní psychothriller odehrávající se skoro výlučně v jednom bytě s pár herci, adaptace divadelní hry. Tedy značně podobný půdorys jako u mých veleoblíbených knottovek VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU a ČEKEJ DO TMY. Jenže... Úvodní atmosférické noční záběry bloku domů byly fajn, ale pak přišel první příšerný dialog a pak další... Ani jsem to nedokoukal, jak mě to nudilo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Manželka zo spánku eroticky vášnivo vzdychá a jojká meno muža. No nie je to meno manžela, ktorý len útrpne a žiarlivo sleduje snové túžby manželky. Spoločne sa rozhodnú predať obrovský žltý koberec, ktorý sa im nevojde do bytu. Podajú si inzerát. Ozve sa záujemca, no ako sa ukáže neskôr, je to vraždiaci psychopat s kriminálnou minulosťou. Následne sa odhalí jeho manželka a túži vyzvedieť, čo je manželovi. Psychohry sa vŕšia a zamotávajú, zdanlivé jednoznačné riešenia majú zrazu dvojzmyselný koniec. Pomerne vydarený prevod divadelnej hry hitchcockovského strihu (uzavretý okruh postáv i miesta deja) do filmu. No na hitchove originály sa nechytá. Viditeľná je snaha o originálny koncept scenára. Všetci odrbávajú - žena, muž, nákupca kobercov, psychiatrička, ba podaktorí aj nadvakrát. Predsa však len, Hitchcock bol len jeden. Režisérov lízajúcich jeho slávu je bezpočet. V tomto prípade bol lízajúcim Lizzani. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se znovu podíval na příběh nevěry, který si s divákem dovedně zahrává. Komorní drama v jednom bytě je natočené podle divadelní hry, což odpovídá celkovému pojetí. Mně to ale vůbec nevadilo a Žlutý perský koberec, ke kterému se váže pradávná legenda ohledně kletby (na žluté se krvavé skvrny vyjímají nejlépe), jsem si příjemně užil (včetně roztomilého finále). ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda, když ze mě někdo dělà hlupáka, ale tomuhle filmu to odpustím celkem ráda. Téměřod saměho začatku budoval skvělé napětí a jà hlavně neustále tàpala a bylo o krok pozadu za tvůrci. To se mi líbî. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem se ubránit pocitu, že sleduju povídku z televizních Bakalářů. Mladá žena je ve svém bytě tyranizována postarším chlapíkem, který si přišel koupit žlutý koberec. Tyranizována je však asi příliš silný výraz, k ničemu vlastně ani nedojde, snad kromě toho, že onen decentní pán zamkne, zhasne a bude hodně mluvit a tvářit se drsně. A když už se dočkáme nože přijde manželka účetního Fantozziho (Milena Vukotic) a jsme tam kde jsme byli, totiž zase nikde. Na konci se tedy dozvíme jak to všechno bylo myšleno a asi se mělo dostavit minimálně překvapením pozdvižené obočí, nu nedostavilo. A černý humor jako finální tečka už přichází pozdě. Prostě a jednoduše nebavilo. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Za komančov jednoznačne najlepší psychotrip v našich kinách. Neskôr v ČST s vynikajúcim slovenským dabingom. (14.10.2008) ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Má to veľmi zaujímavý príbeh a značne sa líši od klasických giall. Vždy som bol zvyknutý na rôznorodé a niekedy dosť strašidelné interiéri a viacero vrážd a to už nehovorím o mysterióznu okolo vraha.Tu ani jedno nieje.Tu je len jeden byt z pár izbami a asi zo 4 osobami.A o tajomnom vrahovi si tiež môžem len zdať.Je tu ukázané psychické násilie ale hlavne veľa nudných konverzačiek o ničom. Film je silný spracovaný príbehu a aj v celkovej nie tak predvídateľnej pointe.Ale jedno má film jedinečné a to že po celú dobu filmu nebola pardon bola až jedna vražda.Alebo ani tá nebola? ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

710 Nevinne zacinajici pribeh o nutnosti prodat zluty koberec, ovsem co za typana se vyklube z nejvetsiho zajmemce, o tom se vam ani nesnilo! Co mlada manzelka zkusi v ramci testu sileneho nakupciho, nad tim zustava rozum stat. Psycho jak ma byt! ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedno z nejlepších giall natočených v osmdesátých letech a k tomu postačil jeden byt, 4 herci a žlutý koberec ;-) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tento komornejší psycho-thriller ma zo začiatku ale nehorázne nebavil, hoci to malo slušný a originálny námet. Dokopy tu boli štyri postavy a celý príbeh sa odohrával v jednom byte. Manželský pár, v ktorom mala nežná polovička nejaké psychické problémy, predával cez inzerát žltý koberec. A tak sa prihodilo, že sa ozval uchádzač ktorý k nim prišiel domov, no a manžel práve zmizol čo maniak a uchádzač o koberec využil a rozpútal na žene relatívny psychický terror. Nič moc sa tu nedialo, pre mňa išlo o nudný štandard. Avšak všetko sa zmenilo v takej 3/4 snímky, keď sa začala záhada muža odkrývať. Do konca sa s toho nakoniec vykľulo celkom slušné giallo s precízne napísaným scenárom. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Lizzani v 70. a 80. rokoch uz sa vzdal vyssich ambicii a taliansku kinematografiu "obohatil" len kopou siveho, sediveho priemeru a moc to  nenadchne.Ono film uz nai v dobe uvedenia do kin nebol ziadnym trhakom ako bolo Canicule 1984 vo Francii. Cosi malo do seba uzavrety kruh postav a dej - vsetko sa odohrava v jednom byte ci dome. Vysoke hodnotenie dam preto, ze sa Lizzani tymto rozlucil so svojou reziserskou karierou - a veru dobre urobil  . 74 % ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl někdy před 32 lety v kině a musel být opravdu skvělý, protože mi utkvěl v paměti jak název, tak Milelna Vukotič, (Pina Fantozzi)Od té doby jsem ho neviděl ani v Tv, ani na DVD,škoda, zajímalo by mě to ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na mládí. Nevím, proč jsem na to byl vícekrát. Nu, thriller je to více než slušný, ale v dnešní době rychlých „napínáků“ už asi moc nezabere a nezaujme. Je to zahráno dobře a mít to rychlejší spád, dalo by se i výše hodnotit. ()

Podle_mne 

všechny recenze uživatele

Další z filmů co doposud nevyšel na DVD a přitom jeden z nejlepších komorních thrilerů, Co všechno jde se 4 herci a jednom bytě natočit. ()

Reklama

Reklama