Reklama

Reklama

Žvahlav aneb Šatičky Slaměného Huberta

  • Velká Británie Jabberwocky
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1971, 14 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Infantilní svět hraček a dětských her je v tomto dalším krátkometrážním animovaném počinu oživován "zevnitř", bez přítomnosti lidí. Film je imaginativní hrou, která znázorňuje emocionální podstatu dětství. (charlosina)

Recenze (37)

gjjm 

všechny recenze uživatele

Tentokrát Švankmajer animuje (jako vždy brilantně) hračky a motivy z Alenky v říši divů (ze které nám na úvod pustí těžce infantilní recitaci nejslavnější básničky), šílená, mírně černohumorná série infantilních scén s černými kočkami, cínovými vojáčky, rozpláclými a posléze rozplácávajícími panenkami, zavíracími noži, písankami a prasklinami ve zdi. Jestli to má být Švankmajerův pokus o návrat do dětství, tak se mu asi povedl, to nedokážu posoudit, ale mně to (přes samozřejmě perfektní animaci) oproti jeho jiným filmům nijak zvlášť nezaujalo. ()

Sunwise 

všechny recenze uživatele

V tomhle krátkém filmu jsem nehledala žádnou hlubší myšlenku, ale prostě jsem bavila pohledem na rozpohybované krásné staré dětské hračky, které ale nejsou zdaleka tak roztomilé, jak o nich většinou smýšlíme, ale - když je ponecháme samy sobě - právě naopak dokážou být až děsivě kruté. A černý kocour, který s děsivou pravidelností trestá každé zbloudění v bludišti - čeho vlastně? ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem se nějak nedokázal zažít do toho, co se Švankmajer snažil sdělit, takže u tohoto krátkometrážního snímku jsem schopný ocenit spíše jeho technické hodnoty než jeho výpovědní kvalitu, která tam bezpochyby je, nicméně mě nějak minula. Zkrátka jeden z těch filmů, na které se pěkně kouká, avšak příběhově zaujme jen určitou skupinu diváků, do které bohužel nepatřím. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Je to prosté. Krátká kravinka, která nám má ukázat taje a kouzla dokonalého animovaného nebo dejme tomu stop-motion. To je splněno. Nicméně Švankmajer nikdy nebyl moje kafe. V podstatě žádní kafe, jelikož kafe nemám rád. Což tady se prolíná do naprosto ujetého, nesmyslného až hororového příběhu. Pokud toho bylo všechno záměrem, tak skvěle. Já viděl, to co jsem očekával. Dobrý trip. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Pojmem surrealismus se u Švankmajera šermuje až neadekvátně často, zrovna tady je ale doopravdy na místě. Důvěrně známé předměty v nových, běžné logice se vymykajících vztazích a souvislostech. Jde o to, zda na tu hru přistoupíte, a pokud ano, nakolik vás právě tyto kombinace deštníků a šicích strojů na těchto konkrétních pitevních stolech osloví. Mě tak napůl. ()

Zajímavosti (1)

  • Jan Švankmajer je oblíbeným režisérem Terryho Gilliama. Odkaz na tento film proto můžeme mimo jiné najít na začátku jedné z Gilliamových básní. (zeďa)

Reklama

Reklama