Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prázdninové dobrodružství Tondy Houdka začalo, když to ještě na žádné dobrodružství nevypadalo. Všichni spolužáci se někam chystali, někdo k dědovi, jiný k moři a Ruda Drábek do Indie, kde prý bude lovit krokodýly. Jen Tonda měl strávit prázdniny doma. To se mu samozřejmě vůbec nelíbilo a nakonec si vyvzdoroval možnost odjet ke známým do Pětipes, kde prý je nejen spousta kluků, ale také řeka. Okamžitě si začal chystat rybářské vybavení, jeho radostné očekávání však zchladil Ruda, tvrdící, že tam nic takového není, jen velká nuda a banda nafoukaných kluků. Navzdory tomu Tonda v Pětipsech řeku skutečně objeví a vzápětí i vychloubačného Rudu Drábka, který zjevně netráví léto v Indii. Neoblíbeného chlubila nemají rádi ani místní kluci, ale Tonda mezi nimi přes jejich počáteční nedůvěru najde nové kamarády. Prožije s nimi velké dobrodružství, když se dozví o prohnaném úhoři, který v řece žije a úspěšně uniká rybářům. Tonda slíbí sympatické zrzce Anče, že pro ni rybu chytí, a ostatní kluci se k němu nadšeně přidají. Společně se pustí do příprav velkého lovu, do něhož nakonec několikrát stejně nečekaně jako významně zasáhne neoblíbený Ruda Drábek. (TV Nova)

(více)

Recenze (46)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tento dětský film jsem nikdy nějak nemusel, nikdy mě nazaujal ani nenavodil tu správnou pohodu jako jiné z této doby..Možná to bylo neznámým hereckým obsazením převážně dětskými hrdiny a nepříliš zajímavým příběhem z vodáckého prostředí. Když už pořádný film z tohoto prostředí, tak třeba Zlatí úhoři... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak jsme mohli bez mobilů, tabletů, fejsbůku nebo ČSFD vůbec své dětství přežít. Celé dny venku, hry, dobrodružství, opravdové kamarádství ... chci to vrátit ... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherný barevný úvod – kreslení očekávaných prázdninových dobrodružství končí plačícím černým sluncem… Vlastní vesnická prázdninová dobrodružství poznamenala určitě tvůrce snímků Páni kluci, Prázdniny pro psa nebo Za trnkovým keřem. Adaptace Čtvrtkova příběhu upozaďuje děj a upřednostňuje lyriku (vnímání prostřednictvím lupy). Zajímavá je symbolika (lov úhoře). Některé záběry připomínají foglarovskou krajinu klukovských dobrodružství. Příjemný poetický snímek, který si za nápadité závěrečné titulky zaslouží i tu čtvrtou hvězdičku. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Film patřící k letním prázdninám. Je to dobrodrůžo, které by si nemělo nechat ujít žádné dítko. Vidíme pěkný příběh, který doplňují celkem solidně odvedené herecké výkony. Filmu se v podstatě nedá nic vytknout, ale z mého pohledu více než tři hvězdy dát nemohu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Další z něžných filmů, co pohladí po těžkém dnu a nadchne poezií dětského dobrodružství. Kouzelná řeka se svými tajemstvími, starý zatopený lom střežený malými bojovníky, tajuplný tvor z hlubin a krásná hudba, která nás hýčká, to jsou pilíře tohoto vyprávění. Přesto, že se film nemůže rovnat vynikajícím dílům Věry Šimkové - Plívové, i tak příběh z malebné vísky povzbudí ke vzpomínkám na vlastní zážitky či sny mládí. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem již dávno odrostl dětským střevíčkům, rád se podívám i na dětský film. Tento film mě však nijak nenadchl. Obyčejně si člověk po zhlédnutí filmu v duchu připomíná nějaké scény nebo postavy. Já si však v tomto případě jaksi nemám co připomenout. Děj, herecké výkony a celé zpracování filmu mi přišlo takové nějaké plytké. Ba ani moje oblíbená Helena Růžičková tu nijak nevynikala. Nebo jí spíš, nebylo dáno zde vyniknout. Děj filmu se nekonečně vleče a vlastně k ničemu nedospěje. Navíc si někdo z tvůrců filmů vymyslel životu nebezpečnou věc – totiž nastavení šnorchlu hadicí. Autor této myšlenky zřejmě uvažoval jako dítě a neuvědomil si, že šnorchl nemůže být libovolně dlouhý, protože by ten, kdo by takový dlouhý šnorchl používal, vdechoval svůj vydechnutý vzduch a velmi brzy by se udusil. Film však nezklame, není-li po ruce jiný, chcete-li si zavzpomínat nebo na chvíli usadit děti před obrazovku. V každém případě je i přes svou průměrnost hodnotnější, než hromady podbízivých reklam. (sobota 03.10.2009) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neobyčejné dobrodružství se dá zažít i na Berounce,obzvlášť, když jste malý kluk z Prahy a jedete na prázdniny do Pětipes. Dospělí herci jsou zde jen do počtu, hlavní prim hrají děti a uhoř velký jako nohavice. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Krásný film, návrat do dětství a prázdninových prožitků. Snímek v sobě ukrývá dětskou touhu po dobrodružství a křehkou lyrickou poetiku. Opravdu krásné zachycení letní atmosféry, podtrhnuté malebnými záběry vesnické krajiny. Hudba Luboše Fišera dodává magickou poetiku nebo naopak vyloženě hororovou atmosféru (souboj Tondy s obrovským úhořem). Některé hudební motivy připomenou seriál Arabela, který vznikl deset let po tomto filmu, mistr Fišer je prostě jen jeden a je absolutně osobitý a nenapodobitelný. Úvodní a závěrečné titulky nakreslené křídou na různých předmětech jsou taktéž originální. Takových filmů si vážím! ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Dětský příběh o chlapci ,který přijíždí na prázdniny na venkov. Loví ryby a jak už to bývá mezi vrstevníkami najde kamarády a nepřátelé. ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Hlavní děj se odehrává v jedné nejmenované vesničce, kde místní dětský gang jde po krku legendami opředenému, monstróznímu úhoři. Hlavní hrdina má zpočátku problém nejen se začleněním do gangu, ale i s místní kráskou, kterou stále nemůže dohonit! (mimo to, zde funguje klasický milostný trojuhelník ((pokud tedy nepočítáme pejska Pecku)). Za závěrečný souboj (jistě inspirovaný Edem Woodem v nejlepší formě) bych možná měl zvýšit hodnocení... no budu o tom do příští reprízy uvažovat... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl menší, byl pro mě kvůli "přízračnému" úhoři tento film jedním z nejstrašidelnějších, co jsem znal. Dnes už se tak moc nebojím a navíc se mi čím dál víc zdá, že tenhle příběh je "nějakej divnej". ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Každému filmu, kde se vyskytuje rybář, srážím automaticky minimálně jednu hvězdičku, a tenhle byl navíc o lovení ryb od začátku až do konce, takže jen tak tak nespadl do odpadu. Souhlasím totiž s Hlinomazem, který tvrdil, že rybaření je podobně ušlechtilá zábava jako topení koťat. Zaseknutí háčku do patra musí být sakra bolestivé a tento barbarský způsob lovu není zakázán jen proto, že ryby nejsou obdařeny hlasivkami a jejich zoufalý řev tak není slyšet. A navíc tady měl ten úhoř zahynout jen proto, aby se ten malý kluk mohl vytáhnout před celkem dost ošklivou holkou. Kdyby aspoň byla hezká, to by se dalo kapku omluvit, ale to ona né, bejt na místě úhoře by mě to pěkně štvalo. Jinak: a) sluncem zalité pražské paneláky jsou depresivní, ty bych do filmu nedával b) narozdíl od představy téměř všech režisérů děti nikdy neběží hromadně ze školy a neřvou přitom "hurá" c) nechápu, proč byl Kotva namluven Svěrákem. To jako tu podružnou roli učitele Svěrák pohybově či vzhledově nebo Kotva hlasově nezvládal? ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem to žral a takový prázdninový příběh prožít byl můj sen. Nyní oceňuji na filmu magickou atmosféru, kterou tento příběh vyzařuje díky krásnému prostředí, skvělým dětským hereckým výkonům a nádherné hudby Luboše Fišera. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Geniálny hudobný skladateľ Luboš Fišer veľmi výrazne obohatil tento tak trochu nevýrazný príbeh svojou hudbou a pomohol tým vytvoriť z tohto snímku nesmrteľný film, na ktorý sa dá stále pozerať, ak sa dokáže človek pozerať otvorenými očami. ()

Reklama

Reklama