Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Během hezkého letního dne v Krkonoších si na zahradě svého dědy v blízkosti včelína hraje malý pětiletý Petřík. Zakopne o žebřík u stromu, na kterém se usadil roj včel a ten chlapce napadne. Lékař nařizuje okamžitý převoz do nemocnice. Chlapcův stav je velmi vážný, a tak je zorganizována náročná záchranná akce, do které se zapojují nejen zdravotníci, ale i včelaři, policisté, celníci a pracovníci rozhlasu, aby nalezli vhodného dárce krve s protilátkami po včelím bodnutí… Dramatický příběh o lidské solidaritě a obětavosti lékařů natočil režisér Jaromír Borek podle scénáře Pavla Hajného v roce 1986. Byl inspirován skutečnou událostí, k níž došlo v roce 1984 ve východoněmeckém Greifswaldu a při níž pětiletého chlapce pobodalo přibližně pět set včelích žihadel. Vedle Oldřicha Vlacha, Petra Pospíchala, Marty Hrachovinové, Jiřího Vondráčka a Jiřího Němečka se v ústřední dětské roli představil Jakub Zdeněk. Důležitou roli ve filmu sehrály i včely, „kompars“ ovladatelný jen s obtížemi. Jak si s tímto faktem poradil režisér Jaromír Borek? „Pomohli odborníci, radili jsme se ve včelařské ústavu. Filmováni to rozhodně nebylo snadné, zvláště místo, kde roj spadne do tváře malému hrdinovi. Původně jsme nechtěli riskovat, proto jsme pořídili latexový odlitek chlapcovy tváře, ale pak se ukázalo, že by to divák poznal. Proto jsme použili jiné metody, takže včely z roje skutečně nalétávají na jeho obličej. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalo se vytěžit z daného tématu daleko, daleko více než jen omezit se téměř celý film na hledání včelaře, který pomůže...... Filmu chybí tempo a nedokáže zaujmout. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh z nemocničního prostředí a dobré herecké výkony dělají film poutavým a celkem zajímavým. Navíc příjemná 75 minutová stopáž také není na škodu. Bohužel filmu hodně ublížil, alespoň v mých očích, zub času. Přesto slušný film na nedělní dopoledne...... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film z nemocničního prostředí s velice tísnivou atmosférou. Nemá sice žádný extra spád, ale na těch 76 minut se to nechá vydržet. Ale atmosféra a dobré herecké výkony tu jsou, takže je to dobré. Oldřich Vlach na chvíli opustil role hajzlíků a zahrál si férového chlapa. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film by se dal rozdělit do dvou rovin. Tou první, kvalitnější je snaha lékaře zachránit dítě poštípané rojem včel. Vlachovi role doktora opravdu sedla a souhlasím s ostatními, že je škoda, že těchto charakterních rolí nemá víc. Spíše je nasazován na různé hajzlíky, vychcánky a padouchy ( pominu-li legendární a dnes legrační díl Honzíka Zemanů - Mimikry). Tou druhou rovinou je pak snaha zajistit toho správného včelaře resp. jeho krev s protilátkami. Zde nastupuje pro diváka snad zamýšlená ta zábavnější část, kde kucí od VB ukazují jak jsou prospěšní, milí, lidští a vlastně taky jen taťkové od rodin. Jindy ne tak mile viděné žluto-bílé volhy a žigulíky, tu máme jako vozidla těch hodných...Prostě pomáhat a chránit po socialisticku. Aby toho nebylo málo, byli přihozeni i celníci a šlo se dokonce ještě dál až přes trabanty zakouřené hranice DDR. -- Já si spíš uvědomil tu skutečnou složitou práci tehdejších doktorů. Pokud jste se chtěli někam dovolat, měli jste pevnou linku (a tu ještě neměl každý, nebo na ni roky čekal). Vysílačky měly jen represívní složky, armáda a snad hasiči.. Mobily u nás neexistovaly, ve světě už možná nějaká ta Nokia -01 velikosti kufru byla .-). Pak ale někoho narychlo shánějte... Prostě jste se buď dovolali, nebo ne. Jinak se musel poslat se vzkazem řidič a dotyčného najít... Jak je to dnes jednoduché. Každý má mobil, tablet, operátor je schopen určit přibližnou polohu zařízení podle buněk... Klobouk dolů před dřívějšími doktory, když šlo o podobný průser... Film je ale maximálně za dvě žihadla. * * ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl už někdy jako poměrně malé dítě. Pamatuji si, že na mě dosti zapůsobil. Ovšem když jsem ho nyní po letech zhlédl zase, tak jsem se spíše pousmál. Není to úplně špatné, ale přeci jen jsem čekal drama a dostalo se mi honby za včelaři. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma s velkým plus, kterým je Oldřich Vlach v jedné ze svých mála rolí stoprocentních neohrožených klaďasů... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem si sliboval silný příběh, skvělé herecké výkony a když jsem na to koukal, tak to cosi nebylo ono. Do noci jsem pak přemýšlel, co mi v tomhle filmu scházelo... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Žádné veledílo, ale proč tak příkrá a odsuzující hodnocení? Pánové nemají rádi psychologizující filmy? Asi je čas jim nakoupit chrastítka, aby si měli s čím hrát... ;o) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výchozí zápletka je dost silná a Jakub Zdeněk přesvědčivý. Ale bohužel scénář sklouzává k víceméně směšným honičkám, jak sehnat včelaře a to 1. neopilého, 2. zdravého (nejlépe ne po žloutence), 3. a navíc toho roku párkrát popíchaného včelami, 4.pokud možno tuzemského... Příjemně překvapil Oldřich Vlach v roli doktora. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový pokus o další Skalpel, prosím nebo Hru o jablko, Den pro mou lásku, Operace mé dcery... Nemocniční téma i tehdy táhlo řadu diváků, o čemž svědčí i seriály té doby (Nemocnice na kraji města, Sanitka) - a jde o oblíbené téma i dnes. Žel film sleduje spíše dva policisty, kteří jezdí po okrese a shánějí včelaře s imunitou a protilátkou v krvi. Tu zajdou do hospody, tu na divadelní představení, chytí mezitím kapsáře... Ale z nemocnice je scén minimum a nejsou ani pořádně rozehrány. Ale zase je to retro, vidět tehdejší dobu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Všecky velký průsery se stanou vždycky v sobotu, čímž se vlastně vysvětluje, proč dneska máte službu zrovna vy !! Poroučím se !!" ;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Téma dobře, zpracování dostatečně. Navíc, my to máme s přáteli tak, že když se řekne cena medu, všichni víme, že někdo má brutálně nateklej ksicht. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale bohužel špatně zpracovaný scénář. Chtělo to něčím více oživit než jen hledáním vhodného dárce a lapálií kolem toho. Začátek vypadá velmi slibně, ale jakmile se děj přesouvá do nemocnice, začíná být děj tak nějak stereotypní a nezáživný. Navíc nemocniční prostředí vypadá až moc socialisticky. Ale když už se začnete dívat, tak jste zvědaví jak to dopadne. Herecké obsazení také není nijak výrazné. Marta Hrachovinová jako matka působí tak nějak upjatě a unaveně. Oldřich Vlach se mi v roli akčního lékaře taky moc nezamlouval. Vlastně skoro nikdo se mi moc nezamlouval. Konec vyloženě trapný. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

76 minut včelařského hledání sice snímek ustojí, ale nic velkého od něj očekávát nejde. Spíše naopak snímek místy dost nudí a jelikož mu chybí nějaký hlubší děj, nebo něco co by alespoň dramaticky podpořilo hlavní linku jsem někde na 1 - 2 hvězdách. Když si navíc pomyslím jak si scénáristi okatě házely klacky pod nohy aby ještě alespoň trochu prodloužili stopáž, zaokrouhlím nakonec dolů. Každopádně krásny plakát. Máte včely? ()

topi 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdyby byl film lépe obsazen, určitě by to dopadlo mnohem lépe. Hlavně matka nebohého chlapce v podobě Marty Hrachovinové je příšerný dřevo. Celkově je to herecky chabé, nevýrazné. Pár nechtěně úsměvných scének se taky najde, když policajti nebo saniťáci shánějí včelaře, který by mohl poskytnout krev klučinovi, na kterého spadl včelí roj. Chlapcova maska působí, jakoby vypadla z nějakého béčkového osmdesátkového hororu :). ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Promarnena prilezitost - pokus o maly cesky "TechnoMed" thriller se vsemi nesvary prestavboveho filmu z socialistickeho Ceskoslovenska. Zkratka to nefunguje. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, kde scénárista směřoval film špatným směrem - což je škoda. Pro mne zajímavé ze zdravotnického hlediska. ()

Reklama

Reklama