Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Během hezkého letního dne v Krkonoších si na zahradě svého dědy v blízkosti včelína hraje malý pětiletý Petřík. Zakopne o žebřík u stromu, na kterém se usadil roj včel a ten chlapce napadne. Lékař nařizuje okamžitý převoz do nemocnice. Chlapcův stav je velmi vážný, a tak je zorganizována náročná záchranná akce, do které se zapojují nejen zdravotníci, ale i včelaři, policisté, celníci a pracovníci rozhlasu, aby nalezli vhodného dárce krve s protilátkami po včelím bodnutí… Dramatický příběh o lidské solidaritě a obětavosti lékařů natočil režisér Jaromír Borek podle scénáře Pavla Hajného v roce 1986. Byl inspirován skutečnou událostí, k níž došlo v roce 1984 ve východoněmeckém Greifswaldu a při níž pětiletého chlapce pobodalo přibližně pět set včelích žihadel. Vedle Oldřicha Vlacha, Petra Pospíchala, Marty Hrachovinové, Jiřího Vondráčka a Jiřího Němečka se v ústřední dětské roli představil Jakub Zdeněk. Důležitou roli ve filmu sehrály i včely, „kompars“ ovladatelný jen s obtížemi. Jak si s tímto faktem poradil režisér Jaromír Borek? „Pomohli odborníci, radili jsme se ve včelařské ústavu. Filmováni to rozhodně nebylo snadné, zvláště místo, kde roj spadne do tváře malému hrdinovi. Původně jsme nechtěli riskovat, proto jsme pořídili latexový odlitek chlapcovy tváře, ale pak se ukázalo, že by to divák poznal. Proto jsme použili jiné metody, takže včely z roje skutečně nalétávají na jeho obličej. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o záchraně malého chlapce pobodaného včelami za dob socialismu plný byrokratických metod a postupů. Ošetřující lékař chce použít novou, ne zcela vyzkoušenou léčbu a to je dát chlapci krev od včelaře, který již pobodaný mnohokrát byl a tudíž má vyvinuté protilátky. A není to věc jednoduchá. Musí mít stejnou krevní skupinu. Ale kde takového urychleně sehnat? Jeden odjel za hranice na dovolenou, druhý měl žloutenku, třetí je značně opilý na zábavě, zkrátka reálné životní situace. Snímek si drží klidné tempo a nikam nespěchá. Nejsou tu v ději ani žádné odbočky jinam. Vše se drží jen v únavném shánění vhodného včelaře. Velmi krátká stopáž filmu je zcela na místě a snímku velice pomohl. Nostalgický dramatický film, který svoji dnes už historickou metodou léčby, má určitě co říct i dnešním divákům. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Silný příběh. Měl bych spoustu výtek, třeba že děj ke konci negraduje, dědeček si ani trochu nevyčítá že u roje nechal postavený žebřík, maska malého Jakuba Zdeňka(netuším jestli může takto vypadat těžké pobodání hmyzem, čekal bych spíš rudou kůži, otoky, ale nejsem odborník) žena doktora je otrávená tím že má její muž vážný případ, ač s tím musela počítat že se i takové věci dějí, a vůbec, plno postav je protivných když po nich někdo něco chce, myslím že téhle vlastnosti se pomalu jako národ zbavujeme. Ale abych jen nekritizoval, uvítal jsem záběry z Krkonoš, odhodlání těch správných lidí, hezkou a milou Hanu Heřmánkovou, a samozřejmě kreaci opilého Vlastimila Haška/dejchnout jo, odvízt NE! Lepší 3*** ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele

Smutný dramatický film, spíše příběh, kdy malý Péťa na sebe strhne včelí roj a velmi zle je pobodán. Začíná pokus o záchranu jeho života, do níž se zapojí nejen lékaři, ale i obyčejní lidé. Tento film ale určitě nezaujme každého, nemá totiž úplně využitý, řekněme, ten správný spád. [6/1O] ()

topi 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdyby byl film lépe obsazen, určitě by to dopadlo mnohem lépe. Hlavně matka nebohého chlapce v podobě Marty Hrachovinové je příšerný dřevo. Celkově je to herecky chabé, nevýrazné. Pár nechtěně úsměvných scének se taky najde, když policajti nebo saniťáci shánějí včelaře, který by mohl poskytnout krev klučinovi, na kterého spadl včelí roj. Chlapcova maska působí, jakoby vypadla z nějakého béčkového osmdesátkového hororu :). ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Dlouho sem tímhle kouskem opovrhoval a teď bych si dal pár facek.kdo říká že filmů chybí tempo ať si pustí Rychle a zběsile.Jedna se o opravdu podařený normalizační film,ve kterém se o život 5letého chlapce popichaného včelím rojem snaží bojovat jak tým lékařů a sester v čele s charakterním a férovím dokrorem v podání O.Vlacha. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Točilo se na mnoha místech, jedná se o tyto lokality: Hradsko (Jablonec nad Jizerou), Sklenařice, Varnsdorf, Temný Důl, Pec pod Sněžkou a nemocnice ve Vrchlabí. (sator)
  • Přestože žádná z hereček ženských rolí tohoto filmu nehrála v seriálu Nemocnice na kraji města (od r. 1997), zazní hláška, která na zmíněný seriál naráží, a to: "Nedramatizuj, nejsi na kraji města." (VMa)
  • Scenáristu Pavla Hajného k napsání scénáře inspirovala skutečná událost z roku 1984, ke které došlo ve městě Greifswald v bývalé Německé demokratické republice, kde MUDr. Wiesbitzski zachránil pětiletého chlapce, který dostal asi pět set včelích žihadel. (EKLEKTIK)

Reklama

Reklama