Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Během hezkého letního dne v Krkonoších si na zahradě svého dědy v blízkosti včelína hraje malý pětiletý Petřík. Zakopne o žebřík u stromu, na kterém se usadil roj včel a ten chlapce napadne. Lékař nařizuje okamžitý převoz do nemocnice. Chlapcův stav je velmi vážný, a tak je zorganizována náročná záchranná akce, do které se zapojují nejen zdravotníci, ale i včelaři, policisté, celníci a pracovníci rozhlasu, aby nalezli vhodného dárce krve s protilátkami po včelím bodnutí… Dramatický příběh o lidské solidaritě a obětavosti lékařů natočil režisér Jaromír Borek podle scénáře Pavla Hajného v roce 1986. Byl inspirován skutečnou událostí, k níž došlo v roce 1984 ve východoněmeckém Greifswaldu a při níž pětiletého chlapce pobodalo přibližně pět set včelích žihadel. Vedle Oldřicha Vlacha, Petra Pospíchala, Marty Hrachovinové, Jiřího Vondráčka a Jiřího Němečka se v ústřední dětské roli představil Jakub Zdeněk. Důležitou roli ve filmu sehrály i včely, „kompars“ ovladatelný jen s obtížemi. Jak si s tímto faktem poradil režisér Jaromír Borek? „Pomohli odborníci, radili jsme se ve včelařské ústavu. Filmováni to rozhodně nebylo snadné, zvláště místo, kde roj spadne do tváře malému hrdinovi. Původně jsme nechtěli riskovat, proto jsme pořídili latexový odlitek chlapcovy tváře, ale pak se ukázalo, že by to divák poznal. Proto jsme použili jiné metody, takže včely z roje skutečně nalétávají na jeho obličej. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Filmy o záchraně lidských životů mají vždycky velice silný etický náboj. Nelehká práce lékařů, zachraňující lidské životy, obětavost sestřiček, ale i lidská soudržnost se v tomto filmu ukazuje jako síla, která dokáže zachránit život malého chlapce poštípaného včelím rojem.K filmu mám jen jednu připomínku - v reálu by asi život toho malého za tu dobu, než se sehnala ta správná krev, asi vyhasl, těch komplikací si autoři vymysleli až přespříliš na to, jak krátký film to je. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Malý chlapec zavadí o zapomenutý žebřík a spadne na něj celé hejno včel. Umírá. Jediná možnost záchrany tkví v nalezení dárce se stejnou krevní skupinou, který je včelař, dostal letos žihadla a kolují mu tedy v krvi protilátky proti včelímu jedu. Je to postup proti pravidlům, ztížený tím, že minule se malému děvčátku život zachránit nepodařilo. Rozbíhá se velká akce, nemocniční, policejní, pohraniční, ale hlavně lidská. Nelze ho bohužel přiřadit ke kvalitním filmům, jako např. Skalpel prosím nebo Operace mé dcery. Je těžkopádný a nemá spád. Nápad je dobrý a herecké výkony nic nezkazily. Myslím, že lepší mohl být scénář a režie. Film vystihuje, jak tehdy fungovala vesnice, malá nemocnice a hlavně malá transfúzní laboratoř: bezradná laborantka, oprsklý a všudypřítomný saniťák, rivalita mezi doktory, některé příjemné a některé nepříjemné sestřičky, starý hodný policajt, mladí unudění policajti, bodří hrubí vesničané, bezradný děda a rozhádaní rodiče. Na malých nemocnicích a vesnicích tací lidé opravdu byli. Byli schopní se domluvit, ale papírování a pravidla jim to mnohdy hodně ztěžovala. Dala bych 50%. ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele

Smutný dramatický film, spíše příběh, kdy malý Péťa na sebe strhne včelí roj a velmi zle je pobodán. Začíná pokus o záchranu jeho života, do níž se zapojí nejen lékaři, ale i obyčejní lidé. Tento film ale určitě nezaujme každého, nemá totiž úplně využitý, řekněme, ten správný spád. [6/1O] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film by se dal rozdělit do dvou rovin. Tou první, kvalitnější je snaha lékaře zachránit dítě poštípané rojem včel. Vlachovi role doktora opravdu sedla a souhlasím s ostatními, že je škoda, že těchto charakterních rolí nemá víc. Spíše je nasazován na různé hajzlíky, vychcánky a padouchy ( pominu-li legendární a dnes legrační díl Honzíka Zemanů - Mimikry). Tou druhou rovinou je pak snaha zajistit toho správného včelaře resp. jeho krev s protilátkami. Zde nastupuje pro diváka snad zamýšlená ta zábavnější část, kde kucí od VB ukazují jak jsou prospěšní, milí, lidští a vlastně taky jen taťkové od rodin. Jindy ne tak mile viděné žluto-bílé volhy a žigulíky, tu máme jako vozidla těch hodných...Prostě pomáhat a chránit po socialisticku. Aby toho nebylo málo, byli přihozeni i celníci a šlo se dokonce ještě dál až přes trabanty zakouřené hranice DDR. -- Já si spíš uvědomil tu skutečnou složitou práci tehdejších doktorů. Pokud jste se chtěli někam dovolat, měli jste pevnou linku (a tu ještě neměl každý, nebo na ni roky čekal). Vysílačky měly jen represívní složky, armáda a snad hasiči.. Mobily u nás neexistovaly, ve světě už možná nějaká ta Nokia -01 velikosti kufru byla .-). Pak ale někoho narychlo shánějte... Prostě jste se buď dovolali, nebo ne. Jinak se musel poslat se vzkazem řidič a dotyčného najít... Jak je to dnes jednoduché. Každý má mobil, tablet, operátor je schopen určit přibližnou polohu zařízení podle buněk... Klobouk dolů před dřívějšími doktory, když šlo o podobný průser... Film je ale maximálně za dvě žihadla. * * ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o záchraně malého chlapce pobodaného včelami za dob socialismu plný byrokratických metod a postupů. Ošetřující lékař chce použít novou, ne zcela vyzkoušenou léčbu a to je dát chlapci krev od včelaře, který již pobodaný mnohokrát byl a tudíž má vyvinuté protilátky. A není to věc jednoduchá. Musí mít stejnou krevní skupinu. Ale kde takového urychleně sehnat? Jeden odjel za hranice na dovolenou, druhý měl žloutenku, třetí je značně opilý na zábavě, zkrátka reálné životní situace. Snímek si drží klidné tempo a nikam nespěchá. Nejsou tu v ději ani žádné odbočky jinam. Vše se drží jen v únavném shánění vhodného včelaře. Velmi krátká stopáž filmu je zcela na místě a snímku velice pomohl. Nostalgický dramatický film, který svoji dnes už historickou metodou léčby, má určitě co říct i dnešním divákům. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Přestože žádná z hereček ženských rolí tohoto filmu nehrála v seriálu Nemocnice na kraji města (od r. 1997), zazní hláška, která na zmíněný seriál naráží, a to: "Nedramatizuj, nejsi na kraji města." (VMa)
  • Scenáristu Pavla Hajného k napsání scénáře inspirovala skutečná událost z roku 1984, ke které došlo ve městě Greifswald v bývalé Německé demokratické republice, kde MUDr. Wiesbitzski zachránil pětiletého chlapce, který dostal asi pět set včelích žihadel. (EKLEKTIK)
  • Točilo se na mnoha místech, jedná se o tyto lokality: Hradsko (Jablonec nad Jizerou), Sklenařice, Varnsdorf, Temný Důl, Pec pod Sněžkou a nemocnice ve Vrchlabí. (sator)

Reklama

Reklama