Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po filmové pohádce Čarovné dědictví z roku 1985 natočil režisér Zdeněk Zelenka v roce 1990 ve Filmovém studiu Zlín další film pro mladé diváky – Freonový duch. Již z názvu může být patrné, že tématem této strašidelné komedie adresované nejen dětem, ale i jejich rodičům, je ve své době tolik diskutovaná věc – ekologie a znečištění ovzduší na naší planetě. Ale nebojte se – problém nesmírně vážný se postupně rozvíjí do veselého vyprávění o dětech Žanetě a Markovi z jeskynní léčebny, kteří se spolu s dobrým duchem Leopoldem dostanou na mašince Matyldě do neposkvrněné krajiny na přelomu století, ale nejen to – zažijí spoustu „hrůzostrašných“ dobrodružství a bojů. Ve filmu nebude chybět ani několik líbivých písniček, jejímiž autory jsou Jiří Suchý a Jan Krůta. V dětských rolích se nám představí R. Hoppe a K. Pokorná, ducha Leopolda si zahrál Vlastimil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční, ale velmi povedená česká pohádka. Trocha ekologie, která je naprosto nevinná stejně jako písničky, které v člověku nějaký ten pátek zůstanou. Vlastimil Brodský sem dokonale zapadl a jsem rád, že jsem se ho dočkal v nějaké povedené pohádce, kam se tak skvěle hodí. Netradiční, ale přesto klasický pohádka. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jedna ze zásadních pohádek mého dětství - jeden čas jsem se kvůli ní dokonce chtěla dát ke Greenpeace, takže výchovný účinek solidní. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film pro děti, pamatuji se, že ho shodou okolností dávali ten den, dokonce i přesně v tu dobu, kdy Vlastimil Brodský spáchal sebevraždu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Navzdory přemíře didaktického poučování a dnes už i vyprchané tematiky povedený fantazijní příběh se správnou tajemně-pohádkovou atmosféru a fajn písničkami. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Freonový duch by se skoro mohl jmenovat "Ať zhynou duchové!" Jako dítě z lázeňské oblasti jsem záviděla těm dětem, které měly za barákem nějakou pěkně čadící továrnu, protože se mohly dočkat ducha a parádního dobrodružství. Nevím, zda písnička o tom, že máme rádi zvířata, byla složena pro tuto pohádku, ale nikdo před tím ani potom mi nepřišel s koncem, že hebkou srst má například ježek, tak vtipný, jako mi přišel Marek - Radek Hoppe. Jako dospělé mi sice vrtá hlavou, proč některým duchům čerstvý vzduch přinášel smrt a jinému svědčil a proč se každý jeden z duchů vlastně stal duchem, stejně jako proč jen Leopold Lorenc měl schopnost se zhmotnit, ale kdo by v tom ryl. Smutně pragmaticky pravdivý je Lorencův povzdech. "Dokud vás budou vychovávat lidé, co kradou spreje, špatně se vám povede." ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Slunce sviť na zemský ráj, vždyť je v něm plno krás..." Dětská láska trvá a Freonový duch zůstává i po letech krásně kouzelným filmem, záměrně nepíšu pohádkou ani pohádkovou komedií. Scénu, v níž hraje v úvodu komentáře zmíněná píseň, bez přehánění miluju, a vůbec jsem moc rád, že takový snímek kdy vznikl. Pro někoho možná příliš mravokárné a nezáživné, pro jiného přinejmenším zamyšleníhodné a kéž by také inspirativní dílko se skvělým Vlastimilem Brodským (co si budeme nalhávat, bez něj by to nemělo smysl). Perfektní Svobodova hudba. Tři a půl hvězdy nahoru. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich klasických pohádek, která dokazuje, že český film pro mládež opravdu uměl. Bohužel v dnešní době už toto pravidlo neplatí. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Freonový duch mne zastihl kdysi v rané pubertě a vzhledem k tehdejšímu rozvoji pirátských VHS a jiných dosud neviděných žánrů si na první projekci prakticky nevzpomínám. A tak jsem si po letech tuhle vcelku ojedinělou československou ekologicko-agitační pohádku připomenul. A bohužel naprostý nesoulad.  Nesmyslný a nenapínavý děj, otřesní herci , Jitka Asterová rulez! a nic moc nezachraňuje ani Bóďa nebo Suchého písničky, kteréžto mne osobně nechávají chladným i mimo film.  A tak jen za ten ekologický kontext jednu začouzenou. P.S. Údajně "báječné" 19. století, kde ta naše ekologická bída vlastně začala, pak rovněž úsměvné. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak by film mohl po obyvatelstvu chtít, aby se chovalo ekologicky, To je přání, poněkud přitažené za vlasy, ne? Film by měl být osvětou, když ji nedokáží uchopit a užít lidé ve školství, politici, pracoviště, rodiče? Překvapilo mě, jak byla v čase natáčení hezká Jitka Asterová, a už se tomu manželovi od jiné herečky nedivím, že se do ní tehdy nešťastně zamiloval, ale nakonec byl rád, že má aspoň Zedníčkovou. Byl to akt rozumu, protože Jitka Asterová je mnohem starší, než ten kluk, takže to byla ona, kdo byl z těch dvou rozumější. A Zedníčkové se na začátku moc nelíbil, ale pak si dala říct. Jako herec ve filmu "Freonový dcuh" vyniká V. Brodský, z herečk se mi nejlépe vyjevila Karolína Pospíšilová. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak spíše realistický film, než pohádka. Písničky mne u tohoto filmu nikdy nevzaly, jako třeba u Ať žijí duchové, který svou kombinací reálného světa a pohádek je tomuto žánrově tak asi nejblíž. Podobně nepřirozené mi přišly i děti, prostředí, téma. Jako když moc chcete natočit něco, jako byli Duchové, ale prostě se vám to sype pod rukama. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, Freónový duch patřil mezi nejděsivější filmy mého dětství. Po letech (a že jich pár uběhlo) se nedá upřít jisté kouzlo záhrobních starostů, mašiny Matildy nebo např. Brodského postavy, ale každopádně pojmy jako strach a fascinace časem vyprchaly a já už v tom vidím jen ten ekologický námět, alias škodlivé freony... Kyjótský protokol na ně! 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Očakávať niečo neočakávané od tejto naivnučkej rozprávky by bolo neočakávané. 90. roky v československej kinematografie v žánri detského filmu začali pomerne chudobne a dá sa povedať, že týmto filmom môžu byť reprezentované. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nekoukal se Al Gore na tuto pohádku? Nu pokud ne at si jí sežene! Muže jí pak pouštět na svých přednáškách , všichni by zpívali a ještě by lidi více oslovil. Pěkné písničky a pohádka , která mě jako malého moc bavila. Pan Brodský jako duch je paradní! ()

Reklama

Reklama