Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po filmové pohádce Čarovné dědictví z roku 1985 natočil režisér Zdeněk Zelenka v roce 1990 ve Filmovém studiu Zlín další film pro mladé diváky – Freonový duch. Již z názvu může být patrné, že tématem této strašidelné komedie adresované nejen dětem, ale i jejich rodičům, je ve své době tolik diskutovaná věc – ekologie a znečištění ovzduší na naší planetě. Ale nebojte se – problém nesmírně vážný se postupně rozvíjí do veselého vyprávění o dětech Žanetě a Markovi z jeskynní léčebny, kteří se spolu s dobrým duchem Leopoldem dostanou na mašince Matyldě do neposkvrněné krajiny na přelomu století, ale nejen to – zažijí spoustu „hrůzostrašných“ dobrodružství a bojů. Ve filmu nebude chybět ani několik líbivých písniček, jejímiž autory jsou Jiří Suchý a Jan Krůta. V dětských rolích se nám představí R. Hoppe a K. Pokorná, ducha Leopolda si zahrál Vlastimil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Freonový duch mne zastihl kdysi v rané pubertě a vzhledem k tehdejšímu rozvoji pirátských VHS a jiných dosud neviděných žánrů si na první projekci prakticky nevzpomínám. A tak jsem si po letech tuhle vcelku ojedinělou československou ekologicko-agitační pohádku připomenul. A bohužel naprostý nesoulad.  Nesmyslný a nenapínavý děj, otřesní herci , Jitka Asterová rulez! a nic moc nezachraňuje ani Bóďa nebo Suchého písničky, kteréžto mne osobně nechávají chladným i mimo film.  A tak jen za ten ekologický kontext jednu začouzenou. P.S. Údajně "báječné" 19. století, kde ta naše ekologická bída vlastně začala, pak rovněž úsměvné. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá moderní pohádka o tom, kterak znečištěné ovzduší kazí naše životy. Velmi aktuální v době konce osmdesátých let a stále varující, stále výchovné. Filmově hezky zpracované, opravdu hodně ale dělá Vlastimil Brodský v jedné z hlavních rolí. Občas mrazivé, občas smutné, snad i dnes pro diváky, nejen děti, přitažlivé. ()

Reklama

Renie42 

všechny recenze uživatele

Tento film je jakýmsi začátkem pro osvětu dětí, aby v budoucnosti se začali chovat k přírodě, ke své planetě šetrněji. Viděla jsem to už jako malá holka, ale těch dalších 20 let jsem na něj jaksi zapomněla. Vzpomínky se vrátily a koukla jsem se na něj znova. Žiju v místě, kde je ovzduší relativně dobré, nezávidím lidem žijícím na ostravsku, Praze atd. Buďme ohleduplní k přírodě, určitě nám to jednoho dne vrátí. ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to velmi líbilo....především jsem vzpomínal na krásnou roli pana Brodského. Bohužel po opětovném shlédnutí jsem kromě právě pana Brodského na filmu nenašel nic zajímavého...Max tak nadčasové poselství o ekologii, které je dnes aktuálnější čím dál víc. Bohužel tak jako každý film kde jsou děti v hlavní roli, mě to už dnes moc nebavilo... 39% ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních kvalitních dětských filmů o dětech a s kvalitně hrajícími dětmi v hlavních rolích, který u nás byl natočen. Navíc ekologické téma, to se u nás také nenosí - snad z tohoto důvodu tento film nedávají moc často v televizi? Vlastimil Brodský zde má nádhernou roli opuštěného a životem zklamaného hodného ducha, který pomáhá astmatickým dětem v boji se zlými freony fetujícími duchy a hlupáky, kteří znečiš´tují dětem vzduch k dýchání. Příběh je plný vtipu, krásných písniček a trochu i ponaučení....."Co je to za dobu, když děti nemohou pohladit kočičí srst...?" ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se také v obci Hora Svatého Šebestiána. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Ve filmu zazněly hned 3 písně dvojice Suchý a Šlitr, a to „Sádlo na chleba“, „Láska se nevyhne králi“ a „Máme rádi zvířata“. (ČSFD)

Reklama

Reklama