Reklama

Reklama

Poslední výstřel Davida Sandela

  • USA David Sandel's Last Shot
všechny plakáty

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

sud 

všechny recenze uživatele

Krátký westernový příběh o moci zlata podle povídky Jacka Londona. Výprava je sice téměř nijaká, natočili to v nějakém kamenolomu tak za dvě hodiny, výteční herci (zvláště Zdeněk Kryzánek a Ota Lackovič) však z toho podívanou udělali. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Podobně jako oba zbývající pokusy o londonovský western z triptychu Zdeňka Syrového: povídka o posledním výstřelu Davida Sandela je asi nejsilněji poznamenána svým normalizačním zpracováním. Vedle strašlivého zjevení Zdeňka Kryzánka, je asi nejsmutnějším na této povídce utlumení původní temné grotesknosti příběhu banálním pokusem o akčnost výrazu a podivným, zcela nevěrohodným patosem. Všechny tři výstřely Zdeňka Syrového neminuly jen střed, ale snad i samotný terč. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh souboje dvou dvojic zlatokopů o zlatonosnou žílu. Akcentováno je mužské přátelství a vztahy v drsném prostředí, kde ještě vládnou hory a matka příroda, ale také zlatá horečka. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Český western? To byl můj první a asi i poslední, který kdy uvidím. Na naše tehdejší poměry je to klenot v československé kinematografii - 80%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem je i tato povídka, která je součástí povídkové krátkometrážní filmové trilogie, ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové, byť pouze povídkové, filmové oblasti pustili s plnou vervou a dá se říci, že zlatokopecká atmosféra dané doby a vyobrazené prostředí se jim podařilo na české a slovenské  poměry podchytit dobře. Vsadili na jednoduchost a minimalizaci a stačilo to. Ani dnes povídka v ničem neskomírá. Dnes už se něco takového raději netočí, neb by se ukázalo, jak hodně má dnes již tato klasika navrch. ()

Reklama

Reklama