Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Recenze (401)

choze 

všechny recenze uživatele

Nevím jak Jana Svěráka, ale mě taková hodinka dvě u televize dokáže naopak solidně nabít, samozřejmě člověk u toho nesmí ležet celej den. Scénář má sice v rámci českého bahňáku originální a plný nápadů, dialogy navíc jistí tatínek (i když někdy mi už ta jejich laskavá důvtipnost leze krkem), ale chybí mu větší sevřenost, takhle z téhle parodie amerických akčních sci-fáren kombinované z hřejivou českou člověčinkou s lůzrem v hlavní roli leckterý konzumní divák nebude moudrý a já sám se docela nudil a mumlajícího Formana neustále klopícího oči přímo nenáviděl. Technicky je to pak parádní, ale u řady trikových scén jsem se nemohl zbavit pocitu, že jsou naprosto samoúčelné (všechny ty pohledy dovnitř těla). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější film od Jana Svěráka. Viděl jsem jej snad stokrát. Skvěle mystifikační příběh, dokonalé zpracování fantastického světa televize, jemný humor a příjemní herci. Běžnému standardu se vymykající film. Zdá se mi, že trochu zapadl mezi nánosem tendenčních českých komedií s těmi stále stejnými herci a je to škoda. Zvlášť ta Edita Brychtová se mi zde líbila. Nakonec dochází i na to parodování všech těch akčních filmů, a že se to děje právě s televizním ovladačem v ruce, je prostě chvály hodné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jakože jsem zvyklý filmy hodnotit ještě v den promítání, na Akumulátor 1se můj mozek potřeboval vyspat, přebrat si ho, analyzovat. No, je fakt, že v konkurenci filmů jako jsou Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět, to nemá vůbec jednoduché, ale zvládl to se ctí. Musím určitě vyzdvihnout originalitu snímku (takováhle díla se moc netočí), civilní herecké výkony (Forman, Svěrák, Polívka, Labuda), humor (ironický, parodující), dobré triky (na tu dobu, ještě v k tomu v českém filmu), některé zajímavé myšlenky ("Svět je složitý jenom tak, jak složitý ho chceme vidět" se mi líbila asi nejvíc + vůbec ten samotný nápad s televizí jako vysávačem lidské energie), obstojný konec a závěrečné "ponaučení". Nejspíš si projekci za čas zopakuju (a třeba Akumulátor 1 budu vidět jinak než teď), ale aktuálně to bude za 4*. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Zvláštní eperiment. Nijak zvláštně na mě nezapůsobil, ale scénář je dost originální a čím více bude podobných filmů, tím líp. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněný film, přeci jen tehdá hodně vybočoval z obecné představy o českém filmu. Méně známý herci v hlavních rolích, pastiš na zatím neprofláknutý Hollywood, sexuálně uvolněný, u nás čerstvé a ještě idealistické new age... Postupem času pro mě snad nejlepší Svěrák a v rámci 90. let českého filmu jeden z nejoriginálnějších počinů. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krásná výkladní skříň zlatých devadesátých ve svobodném českém filmu. Nevšední téma, žánrové hrátky, inspirace zahraničím, ale také cimrmanovská recese (Svěrák starší v páru s Kolářovou, Smoljak se svými průpovídkami), překrásné ženské (a jejich výstřihy sledované hravou optikou velmi mladého režiséra) a vzpomínka na dobu, kdy bylo možné věřit všemu. Některé popkulturní odkazy možná trochu zeslábly, jiné potěší i po letech. Láska k filmovému médiu je nicméně jasně čitelná, nejlepší gagy jsou s ty podtitulky. O práci s hlavními motivy z Nabucca ani nemluvě. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jedno z mých největších zklamání (nejen) v české kinematografii. Mám rád Svěráky, ovšem dosud mi uniká, co mělo být toto. Zkoukl jsem ho třikrát, ale k ničemu jsem se nedobral. Nedobral jsem se ke smyslu filmu. Zůstala pro mě pouze spleť podivných scén, nad kterými jsem kroutil hlavou. Jinak se omlouvám všem, kteří mají "Akumulátor 1" rádi, já se k vám bohužel nepřidám. Jednu hvězdičku (možná ještě půl) dávám z úcty ke Svěrákům, protože jejich filmy mám opravdu rád. "Akumulátor 1" propadl nejen u mě, ale i celkově po premiéře u diváků. Nejdražší český film (alespoň do té doby) mnoho nevydělal. Režisér Jan Svěrák natočil ještě v témž roce lacinou "Jízdu" a o 2 roky později "Kolju", proti kterým nemohu říci ani popel. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tento film proste milujem. A nie len pre jeho myšlienku. Zbožňujem aj jeho atmosféru a v mnohých scénach pokoj, ktorý z nich vyžaruje. Tichý hlas Petra Formana a charizmaticky krásnu Editu Brychta, ich elektrizujúcu kombináciu, smrkajúceho filozofa Svěráka aj scény s nasávaním energie. Nemá to chybu :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Akumulátor 1" je stále mojim najobľúbenejším filmom úspešného českého režiséra Jana Svěráka. Páči sa mi najmä neopozeraný sci-fi námet, jeho odľahčené spracovanie, výkony kľúčových hercov, práca s kamerou i celkové vizuálne prevedenie. Toto dielo má i menšie chybičky krásy, ktoré ale dokážem tolerovať. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí a nevim o tom, protože jsem v bezvědomí." Nevím, po kolika letech jsem dnes Akumulátora viděl, ale vím určitě, že "tehdy" se mi tolik nelíbil. On je to nejen nejoriginálnější film Jana Svěráka, ale podle mě také nejoriginálnější film, který u nás od revoluce vznikl. Na diváka se valí přímo tuny ohromně hravých nápadů (za první scénu ze "světa za obrazovkou" by se rozhodně nemusel stydět ani Terry Gilliam), hudba burácí hlavním motivem přímo elfmanovským, na zpočátku trochu zvláštní herectví Petra Formana se zvyknout dá a Zdeněk Svěrák, Marián Labuda nebo Bolek Polívka jsou samozřejmě jistoty. "Ráno jsme byl u prezidenta. Jedině on by mohl zrušit televizní vysílání." - "A co vám řek?" - "Vůbec mě k němu nepustili." ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po stránce scénaře poměrně průser. Originální námět je fajn a najde se tam pár vychytaných forků, jinak je ovšem film po dějové stránce docela nezajímavý, postavy jsou dokonale placaté a oba hlavní motivy (Oldův boj za navrácení energie + Oldovy milostné patálie) nefungují. Vše však bohatě vynahrazuje takřka geniální podání příběhu a režie. Krom velmi solidní kamery máme možnost vidět několik vskutku originálních záběrů (close-up vrtání zubů, píchaní injekce z pohledu uvnitř žíly atd...) a hlavně - Svěrák obratně dovede pomocí audiovizuálních prostředků navozovat různou náladu a pracovat s divákem. Právě v tomto ohledu Jan svěrák výrazně vykukuje nad ostatní tuzemské režíséry a koneckonců...kdo jiný by se u nás rozhodl natočit film podle podobného námětu? Nezlobte se na mě, ale kdyby to režíroval kupříkladu Hřebejk, mylsím že by to byla sračka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na americké velkofilmy a zároveň film, jehož technickou stránku se nám bohužel už později nepodařilo překonat. Rovněž je to nepříjemné zjištění jaká kvalita se točila v 90. letech a co se dostává do kin dnes. 80% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Originální, hravý a nápaditý kus, nesoucí v sobě pravdu o pohlcování našich životů obrazem televizorů a počítačů. Šílené, zábavné. Další důkaz, že raná tvorba Svěráka mladšího je nejlepší. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl po dlouhé době znovu v televizi. Když jsem na něj byl kdysi v kině nijak mě nenadchnul, ale tentokrát jsem byl téměř nadšen. Film je nadčasový, takový český Matrix. Dva světy, kamerový přechod z reality do televize... Co bych vytknul je možná nevěrohodná výstavba vztahu mezi Oldou a zubařkou a to jak se film snaží být na každý pád milý. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Áno, TV produkcia má silný výkon (či divácky "príkon") a svoje "obete". Maximálne nadčasový snímok, ktorého originálna myšlienka by obstála nielen v "domácej" produkcii. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Čoveče, co s váma ty ženský dělaly?" "Asi všechno doktore." "To bych taky rád někdy zkusil. Ale pochybuju, že by mi to Marta dovolila." ________ Jak již jednou pravil lidový pranostik Jan Werich: "Televize není nepřítel. Televize se dá vypnout." – tvůrčí duo Svěrák/Svěrák tuto tezi posléze inovativně implementovalo do jednoho z nejoriginálnějších českých snímků – 'Akumulátor 1'. Viděl jsem totiž nespočet filmů – ale tak raritní nápaditou žánrovku, navíc v tuzemsku, jen tak neuvidíte. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem Akumulátor viděl už tehdy v devadesátkách. A přiznám rovnou měl jsem z toho v hlavě úplný mix pocitů. Problém tohohle filmu byl, že jej psal Zdeněk Svěrák a i když né celý, jeho rukopis tam jasně poznáte. Díky tomu první část filmu docela dobře funguje jako klasická Svěrákovská komedie. Taková, jakou si Svěrák naučil své diváky předchozími filmy s jeho laskavým humorem očekávat. Jenže pak do toho vskočí ten moderní sci-fi prvek a začne se to třískat. Místy to trochu funguje, ale přiznávám, že ač to bylo originální a na svoji dobu s celkem slušnými triky (někdy schválně olschoolovými), ten moderní prvek mi tam nesedl. Skoro bych raději sledoval tu milostnou linii nezi Oldou a Annou. Třeba ta scénka an chatě u auta byla boží. Modrooká Edita Brychta byla a stále je nádherná ženská, ovšem tehdy jí to fakt seklo. Jak se mi tenkrát líbily ty účesy na krátko... Nosila je i Charlize  Theronová, Anne Heche a další... Snad se ta doba ještě vrátí, současná móda polovylepaných hlav mi evokuje vězeňské filmy po zásahu holicích strojků proti záplavě vší a chybí na nich už jen prášek DDT. Ve filmu se mihne i Čágo belo Tereza, kluci z Lucie a vůbec na vás z toho dýchnou ty devadesátky... Krásná doba! Až si říkám, že si jí člověk nestihl pořádně užít. Jestli měl Honza Svěrák strach z televizí, pak chudák vůbec netušil co přinese už za pár let za morovou epidemii doba počítačová a následně tabletová a mobilová. Na to by jeden les nestačil... Je to zvláštní, ale také se někdy večer cítím bez energie po civění do modré obrazovky :-). Naštěstí i mne dokáže nabít Verdiho Nabuco a nejen to. Nedávno se nám od telky rozbil ovladač. Univerzální co jsem koupil nějak nechtěl s naším typem TV komunikovat, takže jsem musel objednat přesně ten samý přímo do výrobce. Stál mě kolem  400 Kč...  Je to  docela darda za kus plastu s tištákem a desítkou gumových čudlíků.  Je neskutečné, že tahle věc zajišťující aby se člověk nemusel u TV už prakticky vůbec hýbat stála před 28 lety úplně stejně jako dnes. Dnes jsem film viděl znovu a bude to asi také tak po těch 28 letech. Určitě se mi líbil víc než tenkrát, ale pořád je to takový eintopf nápadů a scének, které nedrží pohromadě a netvoří nějakou pevnější linii. Originální to je, ale já mám rád pěkně vystavěné příběhy.  Dávám tedy do dálkáče 3 tužkovky. * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejhorší film Jana Svěráka, oproti všem ostaním dokonalým dílům je tohle pouze vysoce nadprůměrné a na české poměry naprosto originální. Příběh je velmi zajímavou antiglobalizační alegorii, jejíž oblibu u režiséra naznačili již Ropáci. I zpracování je na české poměry nezvykle výpravné a akce nepůsobí hloupě, jak to tak v našich končinách bývá. Největší vadou je tedy scénář, který se ke konci zamotává sám do sebe a především silně netrefené obsazení hlavní mužské a ženské role! ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama