Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Recenze (401)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně originální, skvěle zahraný, plný inovátorských postupů, v některých chvílích neuvěřitelně vtipný a neskutečně zábavný snímek, který se vymyká všemu co bylo doposud v českém filmu k vidění. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LFŠ UH 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Divoká devadesátá (Akumulátor 1 / ACCUMULATOR 1 / Akumulátor 1) - Viděno 1x cca - 60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film pobral ceny a nominácie, no pre mňa je to jeden z najslabších diel z pera Zdeňka Svěráka a normálne mi to prišlo, že si akoby riešil svoje erotické sny, ktoré s postupujúcim vekom sa stávali čoraz viac naozaj len tým snom. Herečky sa ale ochotne vyzliekli, celý čas sa riešili len intímne veci, ale zmysel toho celku som nepochopil. Akumulátr 1 je dobrý len na to, aby vám pri sledovaní na notebooku vyšťavil baterku. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem "Akumulátora" před těmi sedmnácti lety chápal jako sice vtipný, ale zároveň závažný film, dneska ho nedokážu vnímat jinak, než jako čistokrevnou komedii s mnoha geniálními fóry. Svým způsobem tím tenhle film v mých očích ztratil závažnost, jíž jsem mu onehdy přisuzoval, ale o to svobodněji se můžu smát všem těm roztomilým vtipům, geniálním hláškám či parodickým šlehům na mnohé "americké filmy", které tehdy opanovaly naše kina i televizory. Ne, skutečně to není primárně varování před "zhoubným vlivem televize" nebo snad "propagace alternativní medicíny", nýbrž prostě jen neuvěřitelně vtipná a neotřelá reakce na mnoho nových vlivů, které se v Česku po roce 1989 objevily. Svěrákovský "laskavý humor" v "Akumulátorovi" střídají šlehy téměř sklepácké, velmi absurdní a nelítostně si utahující z mnoha tehdejších "novinek" nikoli proto, že tím chtějí pro něco nebo proti něčemu bojovat, ale prostě pro samu očistnou roli humoru a srandy. Je až neuvěřitelné, kolik je ve filmu hravých nápadů, promyšlených, propracovaných a zároveň neuvěřitelně osvobozujících. Možná poslední český film, v němž tvůrci projevili takovou chuť si jednoduše nezávazně hrát, aniž by výsledek působil nedotaženě, upoceně nebo naopak příliš uměle... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, Cival ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

"Kaufmanovský" bizardný gejzír filmovej kreativity a hravosti na český spôsob s geniálnym ústredným nápadom...A dôkaz, že Svěrák jr. je veľmi variabilný režisér...keď chce! A vlastne aj tak "všetko je len slovo a myšlienka"...:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příběh není nový, ale je natočen tak nějak svěrákovsky, česky, s honzosvěrákovským megalomanským rozmachem a se spoustou triků. Průlet televizí je skutečně něco zvláštního a podivného, včetně reklam, ale jinak to tak nějak kupodivu drží a odněkud někam vede, a díky tomu megalomanství a trikům se na to dá i dívat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice vydařená scifi komedie. Filmy podobného ražení (světové) nějak často nevyhledávám, ale jelikož šlo o Svěrákův film, dal jsem tomu šanci a absolutně nelituju. Akumulátor 1 mě učaroval převážně na svou dobu slušnými triky a hlavně tou výukou Tantry. Jelikož jsem chlap, tak tohle bych si určitě nechal líbit. No a to pokoukáníčko na sestřičky…Edita Brychtová – pro mne až dosud neznámá herečka si nevedla vůbec špatně. Každopádně bych si od ní zub vyvrtat nechal (a to nesnáším zubaře). Jinak co se neokoukaného nápadu – nebo lépe řečeno celého scénáře týče, tak k němu nemám sebemenší připomínky. Je jasné, že tohle není podívaná pro všechny, ale já byl doslova učarovaný. Alespoň už vím, proč se nemám dívat na Telku. Už v té době věděli, že se jedná o ZLO a to ještě neviděli dnešní reklamy. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Svěrákův film, jen se obávám, že tohle Svěrák už nikdy netrumfne. Po dlouhé době návrat ke scénáristickým komediálním sci-fi úletům Svěráka staršího (Jáchyme, hoď ho do stroje, částečně Marečku, podejte mi pero). Má to vtip, má to filmařskou krásu, dobré herce a herečky, dobré zpracování, má to co říct, má to nějaký odkaz. Honzo, vzpamatuj se, a zkus se trochu vrátit ke svým začátkům. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Pane, jo, tohle že natočil Svěrák? Akumulátor 1 je smršť těch nejúžasnějších nápadů, která se na mě kdy z televize valila v nehorázném množství. Naprosto mě to vycuclo a na závěrečné titulky jsem koukal jak puk. Je to velmi experimentální komediální dílko s obrovským přesahem. Navíc skvěle zahrané, triky jsou skvělé a poselství je čím dál tím aktuálnější. Tohle je nestárnoucí a bezpochyby nejlepší počin Honzy Svěráků a dost možná nejoriginálnější a nejodvážnější český film vůbec. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tehdejší filmařská elita se sešla ve veskrze odvážném a i ve světovém měřítku unikátním snímku, který předešel trendy technických alternativních realit o pět let a nikdo o tom neví. Ale zatímco Matrix, 13. patro a všechny tyto tematicky podobné snímky jsou do sebe zapadající geniální mechanismus, Akumulátor 1 kašle na to, že má v rukách sci-fi budoucnost a naopak se vyžívá ve prapodivných scénách, surrealismu a vtipných detailech (nejen obligátní inspekce v lidském těle či šneci, ale například lapiduši, zakrývající si uši při nahazování srdce podobně jako vojáci u střelby z minometů nebo Svěrákova jízda skrze město). Právě způsob jakým se samozřejmostí propojuje Jan Svěrák skutečné s naprosto nereálným je unikátní a scény zpoza televize jsou naprosto geniální. Za zmínku stojí vynikající Brabcova kamera (v první polovině 90. let byl český film na vzestupu, takže se jeřábuje jako o život) či dramaticky gradující hudba, která snese srovnání s jakoukoli dnešní zámořskou produkcí. Akumulátor je jednoznačně nejlepší porevoluční český film u nějž nasere nejen jeho naprosté zapadnutí, ale i fakt, že svěrák po debaklu s Tmavomodrým světem točí balasty typu Vratné lahve. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Já jsem nikdy nepatřil k fanouškům ani obdivovatelům Jana a Zdeňka Svěrákových a Akumulátor 1 tento můj postoj rozhodně nezmění ani neupraví. Navždy zůstanou nejspíš nepřekonatelné Jízda, Kolja a Vratné lahve. Ostatní počiny mě za srdce tolik nechytly a ty v posledních letech méně a méně. Rád se však nechám překvapit. Třeba letos :-) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V prvom rade by som chcel povedať dve veci, ktoré ma jednoducho uchvátili na tomto filme. Za prvé to: že film je robený podobnou formou akou sú robené diela Magického realizmu v podaní literárnych velikánoch Marqueza a Murakamiho. - to jest normálny svet, kde existuje hlavný hrdina, ktorý má všedné problémy, ale ktorý sa dostane do nevšednej situácie, a jeho pararela, ktorá sa nachádza v inom svete - v tomto prípade v tom televíznom, čo slúži rovnako ako nepriama kritika. Za druhé je to fakt, že Svěrák tento film natočil naozaj podľa amerického štýlu a nebyť češtiny a hercov, tak by ste vôbec nepovedali, že sa jedná o nejaký ten český film. V tomto je film absolútne novátorský, originálny a pôsobivo spracovaní. Čo sa týka deja, mohol by som mu vytknúť pár samoúčelných scén a tiež mi prišlo, že život normálneho hrdinu, bol natočený len tak, aby s tým ostatkom tvoril nejaký väčší celok a preto sú niektoré pasáže až príliš pomalé a až príliš zbytočné. Inak musím pochváliť Petra Formana, ktorý predvázda znamenitý herecký výkon, aj keď teda jeho postave som neveril. Ako obvykle je geniálny Svěrák starší a Labuda st. Film ktorý jasne dokazuje, že Ján Svěrák patrí k najvšestranejším a najoriginálnejším českým režisérom súčastnosti. Film, ktorému som ochotný odpustiť aj nejaké tie prešľapi. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Svěrákove filmy mám veľmi rád, no pri tomto som skoro umrel nudou. Dávno som nevidel film tak neskutočne o ničom. Napriek tomu som mu dal ešte druhú šancu a vyšlo to nastejno. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi absolutně nesedlo a strašně jsem se u toho nudil. Vizuálně na svou dobu sice hravé, rozhodně neotřelé, ale taky velmi poplatné době vzniku a s děsně nesympatickou ústřední dvojicí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prvý moderný český blockbuster? Pravdepodobne áno. Teda aspoň čo sa týka jeho rozsiahlosti a komplexnosti. Podobne je tam aj cítiť závan západnej kinematografie - rovnako na tom bola aj o niečo skôr uvedená NAHOTA NA PRODEJ. Po stránke filmárskej na svoju dobu skvelé a profesionálne, len občas spojenie Svěrákovského humoru a hollywoodskeho štýlu zaškrípe. ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama