Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Recenze (401)

Adasin 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se bude už navždy pojit zážitek z festivalu v Karlových Varech, neboť tam jej ve Velkém sále hotelu Thermal uvedl sám režisér Jan Svěrák. Film samotný je hodně zvláštní už jen díky kombinaci všech těch nápadů (ať už se jedná o ty zcela originální nebo o inspiraci ze zahraničí), ale přesto zajímavý, jen musíte být otevřeni možnostem. Největšími plusy jsou určitě herectví Petra Formana, Zdeňka Svěráka a Mariána Labudy a taky hudba, ta hlavní melodie (ten "main theme") byla hodně dobrá a skvěle dokreslovala atmosféru filmu (mimochodem skladatel Soukup byl u karlovarské projekce přítomen také). Kéž by dnes opět natočili něco podobného, vzhledem k tomu, že většina současných českých komedií se zde ocitá v "černých rámečcích," je to potřeba jako sůl. 8/10 ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Doslova přecpáno zajímavými nápady! Třeba když výletníci mávají Oldovi a ten jim mezitím vysává energii. Nebo detailní záběr píchnutí injekcí. Nebo pověstní šneci. Nebo nabíjení Verdim. Nebo... I film jako takový má zajímavý nápad - kdo se dostane do televize, vyrobí si tím dvojče. Ovšem energie stačí jenom pro jednoho... Jediná připomínka a vlastně i důvod proč nemůžu dát pět hvězd je, že přes tu spoustu nápadů a vychytaných blbůstek chybí nějaké propojení. Řeknete si - jo tohle je fajn, tohle taky. Ale celkově to k sobě ne tak úplně pasuje. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Naprosto uchvatitelsky enormní. Proč není v top 200 nechápu ale u mě je v top 10 mezi prvníma:) Každou minutu jsem vyjeveně sledoval výjevy ultra originální až mi to uteklo stejně rychle jako večerníček!!!! ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně svěží komedie nabitá vizuálními nápady (nechápu jak mohli vytvořit tak skvělou kulisu vraku Titanicu)a parafrázemi na akční trháky. P. Forman mi sice na začátku moc nesedl, ale každou minutou mě fascinoval více a více, zato Z. Svěrák se mi líbil v každičké scéně stejně jako neuvěřitelná postava M. Labudy. Śkoda jen těch ženských představitelek, které se ani herečkami nazývat nedají. Alespoň se na ně hezky kouká. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Asi najuletenejší Svěrákov film. Akumulátor je kult, implikujúcim pojmom, ktorý niečo nehmotné vyjadruje a v mojom ponímaní predstavuje (čo sa týka karikaturistického zveličenia) socialistickú verziu Pravdivých lží - kde výbežky a otravné zhovadilosti z televízie zapĺňajú životný rytmus hlavnej postavy a do nemalej miery ovplyvňujú jeho súkromie. Dnes by sme toto vyciciavanie energie mohli aplikovať pre mobilné prijímače alebo sociálne siete. Princíp sa nemení, iba doba. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí, a nevím o tom, protože jsem v bezvědomí. Tento film od Svěráků mi byl jako mladšímu zakazován a později jsem ho kdovíproč pořád opomíjel, nebo na něj zapomínal. Naštěstí toto léto jsem už tento svůj obrovský rest konečně dohnal! Nejsem sice fanda sci-fi, ale tenhle film dopadl v mých očích skvěle. Možná nesourodé spojení mladého zapáleného Jana Svěráka, toužícího natočit americký film v Česku, jeho otce Zdeňka s typickým inteligentním slovním  humorem a Sklepáka Jana Slováka (hlavního herce z Kouře, zde se mihne jako mladý pomocník v obchode) nad scénářem v divokých devadesátkách přineslo skvělý výsledek. Něco takového dát dohromady chce opravdu kus úmění a nápadů, byť třeba výsledku k dokonalosti kapánek schází. Ale nadšení mladého Svěráka se například projevuje v unikátních proslavených záběrech vymodelovaných částí těla,  sklepáckou poetiku  jsem zase shledával v momentech uvnitř televize, na které jsem si možná musel chvíli zvykat, jak byly bizarní a ujeté. A tatínek Zdeňěk je bezpečně poznat pod kusem skvělým hlašek (mým favoritem je JEDNOZNAČNĚ: Vidíte, já přírodní léčitel. A nemůžu do přííírody!!!) Užíval jsem si i mistrovo typické neherecké civilní herectví v možná trochu netypické poloze záhadného léčitele. Naprosto úžasný a neodolatelný je ale Petr Forman v hlavní roli, který předvedl přesný chcípacký výkon a v tomto duchu vtipně podat i některé správně mimoňské hlášky (Když já bych si chtěl i povídat, když mi vy mi pořád strkáte něco do pusy.) BTW:  Já byl vždycky Tichoprd.. Líbil se mi  i Labuda a dokonce mě tentokrát celkem bavil i Polívka. A že televize bere energii? No, když někdy (skoro furt) koukám do obrazovky, taky mám najednou občas chcíplý pocit, takže na tom sdělení něco bude. Svěráci ale ve výsledku především servírují laskávý příběh o nalezení lásky, který se nesnaží nějak šokovat. A fakt je to i trochu ze života, otázkou je jen, jak moc konkrétně z toho vašeho života. To už si musíte říct samy.  Jen je to možná místy trochu chaotické s pár hluššími momenty, což mi braní k ještě vyššímu hodnocení. Jinak samozřejmě velká spokojenost. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Sprostě podhodnocený Svěrákův film. Něco tak dokonale úchylně zábavného jsem už dlouho neviděl. Samozřejmě film není stoprocetní, má hodně chybiček, ale kupodivu (nebo právě proto?) je tím ještě krásnější. Člověk se až příliš snadno vcítí do postavy Petra Formana.. a aby ne! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, zajímavé zpracování, zajímavé kamerové záběry, ale nezajímavý a příliš toporný Petr Forman. (Jako herec mě prostě nebaví). ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že divácky nejúspěšnější český film roku 1994 dneska už pomalu nikdo neviděl? Tady si Svěrák se svým postmodernismem dovolil na naše poměry trochu moc. A vůbec, i triky a kamera jsou špičkové a občas skoro šokují svojí světovostí. Jsem rád, že i v našich vodách se dají stále najít takové zatajované skvosty a bezvýrazný Forman a nepřechýlená husička tam nakonec docela dobře sedli. Paráda. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Scénář Zdeňka Svěráka se nezapře. Spousta chuťovek, které potěší (míšenec na loďce, kabel u auta, žárovka a spousta dalších), hravost, jeho osobitý styl, který mám jednoduše rád. Když se vše spojí s režisérskou nápaditostí syna Jana, máme tu opět skvělý film. Silné čtyři hvězdičky, nebýt trochu rozvleklého konce, možná bych dal i pět. Výborná kamera, vizuálnost, hudba O. Soukupa, v tomto filmu i efekty, nejsilnější stránkou jsou ovšem dialogy. Netradiční sci-fi komedie, u které si říkám: škoda, že se takových netočí víc. A také škoda, že Zdeněk Svěrák nepíše více scénářů... Věčná škoda. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Boží parodie na americký akční mainstream. Starý Svěrák - pokud se drží svého kopyta komedie, ne dramatických experimentů jako Tmavomodrý svět - nezklame. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Bez diskuze. Inteligentní, moudrý, skvěle napsaný, ještě lépe natočený (čistě režijně jeden z nejlepších filmů 90. let), prostě dlaší pecka otce a syna Svěrákových. Tihle dva prostě nemohou natočit nic pod 5 hvězd. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo velice zajmavě, ale bohužel časem z toho byla pouhá nudná slátanina. Co Jana Svěráka napadlo tak tam dal, ale tím akorát pokazil tak dobrý nápad. 3 hvězdy za dobrou myšlenku. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejprogresivnější a nejlepší Jan Svěrák, což je trochu smutné. Je asi škoda, že podobný počin přišel tak brzy a diváci ho nepřijali, protože režisérova kariéra se mohla ubírat úplně jiným směrem. Každý záběr je vizuálně nápaditý, originální a neuvěřitelně svěží. Podobně na tom je i tempo, které je dost svižné a celé to vůbec připomíná jeden dlouhý klip, kterému chybí jen nějaký úderný song a výraznější hudební motiv. Ocenit se musí i chytrý a nadčasový scénář, který je paradoxně dnes ještě aktuálnější než před třiceti lety a zároveň je jemnou parodií tehdy populárních akčních filmů a scény jakýchsi "přestřelek" s televizí skrz dálkové ovladače patří k naprostým vrcholům. Petr Forman je v titulní roli zcela přesný a potřebně "nenápadný", hodně zajímavá pak je i Edita Brychta, mezi oběma navíc funguje vztahová chemie, zmínit se pak musí i velmi dobrý Zdeněk Svěrák v asi nejbizarnější roli své kariéry. V závěru je oné progresivity asi trochu moc a poslední třetina je přece jen až moc překotná a tvůrce trochu vyměkne, to ale moc nemění na tom, že Akumulátor 1 je jedním z nejoriginálnějších porevolučních počinů, který na své aktuálnosti neztratil zhola nic a navíc se nestihnul devalvovat pokračováním. 75 % ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tenhle Svěrákovský film není mým šálkem kávy. Jsou tam sice dobré nápady, ale byly zpracovány tak, že mě to nenaplňovalo zrovna nadšením. Navíc mi nijak zvlášť neseděl Petr Forman. ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama