Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Na základě diváckého dotazu popsal Jan Svěrák záběr se žárovkou, kterou Zdeněk Svěrák (Fišárek) rozsvěcí pouhým dotykem ruky: "Tím jsme se trápili hodně dlouho. Táta trénoval rozsvěcení žárovky pod dohledem člověka nadaného skutečně mimořádnými schopnostmi. Po několika týdnech dokázal vlákno žárovky natolik zahřát, že slabě žhnulo. Když jsme to ale natočili, na plátně nebylo vidět nic. Pro filmový materiál to svítilo málo, tak jsme si museli pomoct trikem. Použili jsme žárovku na 24 voltů, jaké se používají z bezpečnostních důvodů třeba ve výtazích, protože takhle nízké napětí vám neublíží. Táta měl nalepené dráty s oholenými konci na bříšku ukazováku a prsteníčku. Když trik předvedl a měl ukázat holou dlaň na kameru, někdo ležící na podlaze mu za dráty rychle zatáhl. Ty se utrhly z dlaně a zajely do rukávu." (NIRO)
  • Ve chvíli, kdy „4 kapacity“ opouští Oldův byt (cca v 39. minutě), prochází vyraženými vchodovými dveřmi a pan domácí v podání Ladislava Smoljaka se ptá, kdo to udělal. Zdeněk Svěrák odpovídá: „My jen procházíme.“ Stejná slova použil i ve filmu Nejistá sezóna (1987), když herci procházeli skrz hlediště do šaten a on takto odmítal pomoc přednášející zdravotnici. (HonzaR.)
  • V závěrečné scéně, kdy se setkává Olda (Petr Forman) se svým televizním obrazem, využili tvůrci faktu, že Petr Forman má jednovaječné dvojče Matěje. (Dr. Hawkeye)
  • Fišárek (Zdeněk Svěrák) vlastní vo filme automobil Lada 1200 z roku 1981 a Olda Soukup (Petr Forman) starý Renault 4 z roku 1969. Zememerači zas jazdia na Jeepe ARO 240 z roku 1972. (Raccoon.city)
  • Letadlo, které "hrálo" letadlo ATR 72 OK -FXB, byl ve skutečnosti trup jednoho z prototypů letounu L-610 z Letu Kunovice, plánovaný čtyřicetimístný "větší brácha" L 410 turboletu, který se nedostal do výroby. (ČSFD)
  • Rande Oldy a Anny u vodopádu bylo natáčeno u Mumlavského vodopádu nedaleko Harrachova. (hippyman)
  • K natočení scény v letadle byl použit pouze trup zavěšený na jeřábu. (camper)
  • Otočení hlemýžďů je trik natočený pomocí dvou několikanásobně větších loutek, které se ovšem tak povedly, že se režisér neudržel a vymyslel si mystifikaci o tlesknutí či zacinkání zvonečku. Ve skutečnosti hlemýždě takto vycvičit nejde. (Landauer)
  • První český film využívaící počítačové triky. (Chrustyn)
  • Ve své době nejdražší český snímek (40 milionů Kč). (Chrustyn)
  • Film navštívilo v kinech 390 747 diváků a vydělal 10 628 865 Kč. (Pumiiix)
  • Slimáky na ceste sa točili tak, že boli zo silikónu a pod sebou mali tyčku, po ktorej sa posúvali po kuse umelej cesty. Najťažšie to bolo potom v postprodukcii natočený materiál nadviazať na zábery so skutočnými slimákmi. (Raccoon.city)
  • Rozprávka, ktorú číta Olda (Petr Forman) svojej milenke Anne (Edita Brychta) a jej dcére Aničke (Markéta Frösslová) je "Pohádka o princezně Jasněnce, kterou Luftbaba zaklela v želvu". Knihu napísal a vytvoril Zdeněk Svěrák (Fišárek),Matěj Forman (Oldov dvojník) a výtvarníčka Hana Vyoralová v roku 1994 a je vydávaná ako 3D priestorové leporelo s pohyblivými scénami. a nesie podtitul: "...jak ji Olda vyprávěl Aničkám ve filmu Akumulátor 1". (Raccoon.city)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama