Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto kriminálním příběhu nejsou kupodivu pronásledováni ani všeho schopní zločinci, ani špioni či diverzanti, jak kdysi bývalo běžné. Zápletka je téměř všední: kdosi nenechavý odčerpal z cisterny alkohol, aniž tušil, že se jedná o smrtelně jedovatý metylalkohol, určený pro průmyslové účely. Zjišťování, kam všude byl jed dopraven a které lidi ohrožuje, vyžaduje mravenčí práci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Režisér Miroslav Hubáček byl, spíše asi nevědomky, celkem vizionář, když viděl takhle daleko do budoucnosti. Optikou roku 2012 s jeho methyalkoholovou aférou a následnou prohibicí získává Černá sobota nadčasovější rozměr a trochu reálnější kontury, do této doby byla totiž jen průměrnou černobílou (a to nejen kvalitou obrazu) detektivkou s vynikajícím hereckým obsazením, jak už bylo u filmů té doby zvykem... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Poučenie občanov o nebezpečnosti pitia metanolu a možnosti poskytnutia prvej pomoci sú zvládnuté obstojne. Otázne je, či na populárno-náučný cieľ v oblasti zdravotnej prevencie bolo potrebné napasovať strohú, nepríliš zaujímavú kriminálno-policajnú líniu so sociálnym presahom. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nepijte to!!! Ale jo vnímám tu pokus o netradiční krimi příběh, ale mě to bohužel z výjimkou závěrečnýho pátrání po místu svatby moc nechytlo. Námět zajímavej, ale zpracování povrchní a nedotažený.35% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nuda. Předmluva filmu je vhledem do socialistické současnosti, jejíž vývojový ukazatel diváka seznamuje s moderními technologiemi, aplikovanými v malém okresním městečku kdesi v Čechách. Záblesk přichází s postavami šmelinářů a několika demižony metylalkoholu, aby nosnou kriminální linii vzápětí pohřbili (ne)sympatičtí příslušníci VB a takřka nulová akce, nahrazená nekonečným vysedáváním u telefonu. Nehledě na fakt, že s přítomným hereckým obsazením šlo rozehrát mnohem zajímavější film. Šanci zaujmout má jen Dana Medřická a někteří herci v epizodních rolích (Kemr, Hlinomaz, Fišer, Effa). Zjevná nadčasovost tématu je však ku prospěchu celkové hodnoty snímku. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Když je v tom ženská, tak to bude určitě jednoduchý jako facka.." Hodně slušně obsazený, ovšem jinak dosti režijně i dramaturgicky zbabraný hybrid, jehož tvůrci si zjevně taky rádi lízli.. Ode mě to ovšem slízli, když o nadčasovosti, o níž se tu sem tam cosi bláhově blábolí, nemůže být ani řeči.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kvalitní detektivní film, kde jde o to, kdo bude rychlejší. Jestli Ochránci zákona nebo metla lidstva zvaná metylalkohol. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Začátek byl zvláštní. Myslela jsem, že sleduju nějaký československý filmový týdeník. Bez takového začátku bych se klidně obešla, protože mi přišel až moc násilně naroubovaný. Pak se z toho samozřejmě vyvinul celkem obyčejný kriminální příběh. Takových bylo natočeno hodně. Byl ale velmi dobře obsazený. Potěšil mladý Lubor Tokoš. Málem jsem ho nepoznala, protože jsem ho přece jenom výdávala jako staršího muže s bílými vlasy a vousy a to většinou v dědečkovských rolích. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Methyalkohol je svinstvo, nemusíme se ani koukat na film. V televizních zprávách jsme o tom v minulém roce slyšeli dost a naštěstí jsou Ti grázlové za mřížema. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

No začátek agitka jak fík. Pak to přechází v něco úplně jiného, celkově v celkem trochu podivné všelico. Všechny tyhle filmy té doby jsou z dnešního pohledu hodně podivné. Kdo tu dobu nezažil, jen kouká. Nicméně právě proto mne to zajímá. Chci vědět, co a jak se tady točilo, chci vidět herce té doby. Dana Medřická byla skvělá. A celé to nebylo vůbec špatné. Docela zajímavý námět, který by v dnešní době již nebylo možné zpracovat. K závěru i docela napínavé. Bála jsem se nudy, ale ta zkrátka nepřišla. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Odcizený methyalkohol z nádražní cisterny hospodským (František Holar) a dělníkem z družstva (F. Filipovský) se stane hospodskému osudným. Další štamgasti, kteří se napili buď také zemřou či oslepnou. Jediný případ místního notorika je vyjímkou, neboť čistý alkohol je jedinou zbraní proti methyalkoholu v těle člověka. Řidič ČSAD Valena (J. Bek) vyráží na svatbu kamaráda a veze sebou nevědomky demižon tohoto jedu. Příběh je vlastně o souboji s časem a sháněním Valeny. Ono bez mobilů či počítačů to nebylo tak jednoduché. Třeba ta slečna co měla najít všechny Václavy co byli v březnu na vojenském cvičení, to nejprve brala jako vtip. Samozřejmě vše šťastně dopadne včetně soukromého života Valeny. Ve snímku se dále objeví jako hospodského žena Dana Medřická, policisté Rudolf Deyl, Zdeněk Ditě, Josef Kemr a další. Pobavili mě dva mladí výtržníci Karel Effa a Stanislav Fišer. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Už tenkrát soudruzi věděli, že methylalkohol je jedovatej. Jenže vždycky se najde blb, který toho chce využít a poctivý lidi zneužít. Naneštěstí všechno dobře dopadlo a pachatelé se sami potrestali tím nejhorším možným způsobem. Jen si lízněte trošičku..... 70% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Takový zamotaný příběh, trochu detektivka, trochu sociální drama. Od všeho trochu, ale díky tomu asi nejde tak do hloubky, jak by bylo třeba. Ovšem jako charakteristika budovaného socialismu, přístupu k látce a typologie jednotlivých postav tehdejší doby, tak to zase jako bylo velmi dobré...70% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

I na přelomu 2012/13 aktuální téma s návodem na protilátku ve filmu s plejádou herců v nezvyklých rolích. Hlinomazova automobilová honička po polní cestě. Málem slabé 3* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná detektivka o pančování alkoholu, podezření z vraždy a závodu s časem, zda se podaří zabránit otrávení svatebních hostů. I dnes je téma pančovaného alkoholu aktuální, navíc film má tempo i slušný scénář. Dobrá krimi jednohubka. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Kdyby si tento snímek promítl cizinec, zcela jistě bude přesvědčen, že Češi jsou národem těch nejtěžších alkoholiků a to bez rozdílu společenskýho postavení, pohlaví či věku. Chlastají zkrátka všichni nonstop a dobrou kořalkou nepohrdne nikdo a nikdy. Jinak se jedná o slušnou, ale zároveň velice průměrnou kriminálku inspirovanou dle skutečný události tím nejprostším způsobem, v podstatě žádný hudební doprovod ani vyloženě zbytečný scény, nebo přehnaný herecký výkony, pouze tragédie převedená na plátno. Díky napětí, který způsobuje smrtící koktejl, ale přesto dokáže udržet pozornost až do konce. A ačkoli se film v současnosti jeví kvůli pančování alkoholu jako nadčasový, režisér žádnýma vizionářskýma schopnostma neoplýval, otravy metylalkoholem, v menším či podobnym rozsahu, zde i po celým světě byly, jsou a i nadále budou. 60% ()

Reklama

Reklama