Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragickým hrdinou příběhu je mladý biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, který obětoval veškerý svůj čas výzkumu léku proti infekční žloutence. Cestou na svou chatu se seznámí s pohlednou stopařkou Olgou, ale společně strávený večer zcela nečekaně končí tragicky. Když se totiž podnapilý Petr vrací na chatu poté, co svou novou milenku vezl do Kladna, srazí autem malého chlapce. Odváží ho do nemocnice, ale když zjistí, že chlapec cestou zemřel, zpanikaří a s vidinou ztráty práce, kariéry i dosavadního života ukryje tělo v malé jeskyni. Vzápětí vše ještě zhorší, když se pokusí svalit vinu na dvojici nevinných mladíků, kteří se v době tragické nehody vloupali do jeho chaty. Zpočátku vypadá jeho verze událostí nejen pravděpodobná, ale také podložená řadou důkazů i svědectví. Nejen Olga však záhy pochopí, že chlapce zabil on, i když neúmyslně. Také vyšetřovatel major Válek z pražské kriminálky má pochybnosti a dr. Petr Gabriel začíná chybovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Honajzovi děkuju za vysvětlení pojmů, díky němuž mi došlo, že jsem více detektivní, než kriminální divák. Mimochodem, už se tady řešilo, že na CSFD se žánr detektivní vlastně nevyskytuje?? Všechno, co je i detektivka, je pod žánrem krimi. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ono není tak těžké si domyslet jak to asi celý dopadne , přesto ten film má v sobě určitou dávku nápětí až do konce. Nejspíš to bude tím, jak říká kolega sud, že spíš než kriminálka, hraje film na psychologickou strunu hlavní představitele, kterého velmi dobře ztvárnil Jan Kanyza. Pan Lukavský hrál sice menší roli, ale taky se mě velmi líbil. S tou písničkou to mám stejný jako kolega dobytek a s filmem vlastně taky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný psychologický film, kterému k vysokému stupni hodnověrnosti pomáhají i důvěrně známé reálie osmdesátých let. Kdo by chtěl ve filmu hledat kriminální příběh, bude asi zklamán jeho čitelností a jasným vývojem, ale není tomu tak v devadesáti procentech všech kriminálních případů? Veškerá pozornost je pak nasměřována k vnitřnímu vývoji hlavní postavy, která se zmítá ve víru nejrůznějších pocitů viny, povinnosti a strachu, a u které nám rozhodně není jasné, zda v nich utone či nikoliv. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tyhle starý český kriminálky maj v sobě nějaký kouzlo. O žádný světoborný dílo se teda nejedná, ale já mam ten film prostě rád. Kanyza je ve svý roli docela přesvědčivej a úplně jsem mu držel palce, aby se z toho vykroutil, i když stejně je asi každýmu celou dobu jasný, jak to dopadne. Jinak mi v paměti hlavně utkvěla ta příšerná písnička, co Kanyza poslouchal, když si to tak drtil ve svym Žígu, a dále Julie Jurištová se šílenejma brýlema. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Odloučený biolog nejdřív sbalí na hlas Clooneyho stopařku a na chatě do ní vypustí nektar lásky. Pak v šeru a s alkoholem v krvi přejede poloslepé dítě, mrtvé tělo schová a aby toho nebylo málo, ještě načapá hlasy Františka a Homera, jak mu bílí chatu. No řekněme si na rovinu, že kdyby v rámci autostop-seznamky udržel libido na uzdě a pod vycpanou hlavou srnce si na chatě pomohl od tenze svižnou pravačkou, všechno by bylo v pořádku.. Lehce psychologická krimi o tom, jak trpaslík Kanyza přes noc vyrostl a jak některá svědomí odmítají hryzat a jen tak výhrůžně cvakají zuby. Bylo jasné, že nějaká chyba v komplikovaném krycím plánu přijde a vyšetřovatel Lukavský si ji vychutnal po columbovsku.. P.S.: Nevím, jaká za to byla trestní sazba, ale já bych ho nechal v cele nepřetržitě poslouchat tu Hapkovu italskou odrhovačku. Pár dnů by bylo jako doživotí.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedený film. Není to ani tak čistokrevné krimi, ale drama obyčejného muže, který udělal osudnou chybu. Nezbývá mu nic jiného, než utíkat. Psychologie hlavní postavy je skvěle vykreslena a nemohu říci, že by snímku něco chybělo, co se týče propracovanosti příběhu. Sympatické civilní herecké výkony Jana Kanyzy, Julie Jurištové a Radovana Lukavského také posouvají film mezi nadprůměr nejen v detektivním žánru. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nezajímavě vyhlížející film, snad proto, že smrdí typickou béčkovostí kriminálek své doby. Ale vůbec není špatný, naopak. A hlavně to není "kriminálka" (leda že bychom lpěli na etymologii). Jeho námět (viník tragické nehody se snaží zakrýt svou vinu) je silný a velmi přesvědčivě provedený, včetně osobního pozadí hlavní postavy. Psychologická soustředěnost na vzniklý problém je vynikající. Konstrukce filmu je trojúhelníková, ana sestává ze stran: hrdinovy osobní kvality a možnosti, obludná tragičnost a neomluvitelnost jeho viny, blbá náhoda, jíž k tomu došlo. Následná panická spirála bezohlednosti při snaze o dokonalé zametení stop - dobrý. Cudná milostná scéna - dobrý. Název - dobrý. Kanyza - dobrý. Lapidární závěr - dobrý. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Sotva někdo z nás aspoň jednou nepřemýšlel, jak by se zachoval, pokud by se dostal do podobného maléru jako hlavní hrdina. Jeho psychologická studie a především způsob, jak se ve zkratové situaci zachoval je přímo děsivá a na ní stojí celý film, který je tím spíše filmem psychologickým, než detektivkou. Každopádně velice slušný film, kterým se táhne jak červená nit vtíravá písnička a výborný výkon Jana Kanyzy, možná jeden z jeho nejlepších. Pro mne má ještě jeden nostalgický význam. Točí se v exteriérech údolí Kačáku a v unhošťské restauraci Obecnice, kde si Kanyza kupuje cigarety jsem vypil nejednu číši a zapěl si z plných plic. V hospodě, před kterou odstaví auto, v Malých Kyšicích jsem těchto číší vypil ještě mnohem víc!! :-) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Víte, jen v jednom jsem se zmýlil. Čekal jsem, že...“ ...a to by byl vlastně spoiler, doříct to. Já jsem taky ve výsledku čekal cosi jiného. Nicméně československé kriminálky, nakolik bývají mnoha rozhleděnými filmovými fanoušky označované za neobjevné, tendenční a nanejvýš průměrné, měly pro mě vždycky zvláštní kouzlo silného napětí a psychologie... a tuto noc jsem si potvrdil, že tohle kouzlo pro mě vůbec stále nevyprchalo a funguje na mě pořád. Příliš velkou šanci jsem viděl poprvé a navzdory tomu, že nejde o horror, musím říct, že jsem se už dlouho u žádného filmu tolik nebál.... až to bylo silně nepříjemné, sledovat počínání hlavního tragického hrdiny, který vlivem jedné tragické události takto sešel z cesty... v atmosféře vytvořené tmou, neustálým napětím, kolem pustým lesem, psychologickým dusnem, svítící baterkou, temnou Hapkovou hudbu... brrr, už jen ten děsivý vnitřní prožitek při pohledu na TU reálnou hrůzu a krutou pravdu na zadním sedadle před nemocnicí, nakolik totálně převrátí psychiku hlavní postavy a odkloní člověka od původně férového uvažování směrem k sériově protizákonnému jednání. Zajímavé je i srovnání, jak čestně se pan doktor snaží řešit morální dilema ve své vědecké profesi, kdy mu přijde nefér okamžitě převzít výskum po jiném člověku, který na něm dělal spoustu let, a nakolik jiná tvář z něj vzejde po vhození do existenciální situace s podílem viny. Souhlasím s honajzem starším, že v tom filmu snad není zbytečné scény, nakolik se rozjezd zdá zdlouhavější a nijak objevný. Závěrečnou scénu, která zároveň posunula dlouhodobě ponurou atmosféru do poetičnosti, asi hned tak nevytěsním z paměti. Rád jsem si taky po čase připomněl Radovana Lukavského, výborného herce ve vedlejší postavě kriminalisty. Utkví i neotřelá titulní píseň zpívaná Petrem Hapkou v italštině! [90%] ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Nakonec to nebylo tak špatné, i když rozjezd byl poněkud zdlouhavý. Není to ani tak kriminálka, jde spíš o otázku viny - svědomí - trestu. A hraje v tom pan Lukavský! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem nad 4 hvězdami, protože mi začátek přišel zbytečně zdlouhavý... Ale tam není v podstatě zbytečná scéna. Celá ta psychologická hra, jak jedno sobectví může zabít dva lidi, je rozehraná i dohraná naprosto skvěle. A Lukavský zde stylem vyšetřování působí jako český Columbo. --- Mimochodem, když je od začátku znám vrah, tak to není detektivka, ale kriminálka. To jsou dva různé podžánry. A tohle je navíc psychologická krimi. To jen takový dodatek, když čtu komentář Tosima. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Keď sa vám v živote príliš darí - obzvlášť v prednovembrovom Československu - a nie ste ani príslušníkom strany a vlády a ani iným privilegovaným jedincom, je katastrofa na dosah ruky. Úspešný vyskumník sa to navyše snažil uhrať na "makiaveliho", bohužiaľ neustály rozpor s niečím čomu sa vraví svedomie sa stále hlásil o slovo. Nakoniec gordický uzol rozťal otcovsky sa tváriaci vyšetrovateľ a ja s ním plne môžem súhlasiť v tom, že som takisto čakal až sa výskumný pracovník zlomí, uzná svoje zlyhanie a sám sa udá. No ale také veci sa dejú iba v rozprávkach a nie v psychologických filmoch s atmosférou, ktorá by sa - nebyť príšernej Hapkovej pesničky - dala aj krájať. Takže za 4 rozbité okuliare. (22.3.2021) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Kanyza zde opravdu hraje. Zjišťuji, že to není tak špatný herec, jak se na první pohled může zdát. Některé pasáže ve filmu jsou celkem napínavé. Ve mně držely napětí až do konce. Tento film muselo vidět více diváků, než je zde hodnocení. To vše nasvědčuje tomu, jak je snímek skoro zapomenutý. Škoda. I přes tu chválu, kterou jsem zde uvedl, hodnotím pouze průměrně. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kanyza sa dostal do problémov a riešením týchto problémov si spôsoboval viac a viac nových. Atmosféra bola zachytená celkom dobre, no ambicióznejší scenár by sa zišiel. Doba vzniku tohto filmu mala svoju pachuť, ktorá poskytuje výhodu oproti súčasným filmom. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu není nic, co by výrazně rušilo, přesto zároveň nedokáže stoprocentně zaujmout. Nicméně jako psychologická sonda (spíše než kriminálka) je to zdařilé. Jako v typově podobném filmu ze stejné doby Muž na drátě, tak i tady se dosud řádný občan dostane na scestí, odkud není cesty zpět. A i když se hrdina ve zkratové situaci chová zbaběle a i zákeřně v zájmu zachování své kariéry, má pro něj divák pochopení. Scénáristicky je to vymyšlené nadmíru dobře, i když vrcholem napětí je zazvonění telefonu a každá sebeméně emočně vypjatá situace se řeší za pomoci cigarety. A za všech okolností kladný hlasatel morálky Radovan Lukavský je mírně šablonovitý, ale na to jsme zvyklí. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama a kriminálka v jednom zdařilém balení, Jan Kanyza zvládnul hlavní postavu skvěle, příjemně mě překvapil.. Jedním dechem dodávám, že o příjemné pokoukání se nejedná, spíš je to takové mrazení v zádech.. Příběh pracovitého a v podstatě asi i férového doktora je v každém případě k zamyšlení a diváka v klidu nenechá, dostal se na životní křižovatku, prostě den blbec a vykročil špatným směrem, lépe řečeno mrknutím oka sjel po šikmé ploše.. Moc ráda jsem viděla Julii Jurištovou, slušelo jí to a Radovana Lukavského, ten mě potěší vždy.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Člověk se do něčeho zaplete a ani neví jak. Ve snaze se ze všeho dostat, se zaplete do ještě vetších problémů, které ho smetou jako lavina. Osud prostě dokáže rozehrát s lidmi pěkné divadlo. Děj je naprosto předvídatelný a je úplně jasné, jak to celé dopadne. Ovšem, bylo zajímavé sledovat konaní hlavní postavy. Takže z toho nakonec byla taková psychologická sonda s kriminální zápletkou. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vynikající česká kriminálka s výborným psychologickým dějem. Jan Kanyza hraje perfektně a nikdy bych se nechtěl ocitnout v jeho kůži. Krásná Julie Jurištová je taky skvělá, stejně tak i Radovan Lukavský v roli majora Válka. Žádnej politickej poddtext, pouze čistá detektivní a psychologická sonda osmdesátých let. Hudba Petra Hapky je někdy dost psycho, perfektně se k určitému chování postav hodí. U nás se prostě dříve kriminálky uměly točit a Příliš velká šance je toho jasným důkazem. Rozhodně by potěšilo, kdyby film konečně vyšel na Dvd. ()

Reklama

Reklama