Reklama

Reklama

V novém filmovém vyprávění autorského týmu Pelíšků a Musíme si pomáhat se opět přeneseme v čase, tentokrát těsně před orwellovský rok 1984. Do časů, kdy historie v Čechách odplývala pomalu jako kalná voda řeky Vltavy, která obtéká periferní pražský Libeňský ostrov. Do doby, kdy ovzduší lehce zavánělo zatuchlinou, podobně jako slepá ramena a zátočiny téhle středoevropské řeky. Ocitáme se v době, kdy generaci pražského jara 1968, pamatující záchvěv násilně přetržené svobody, protéká život mezi prsty jako líně plynoucí říční tok, který zanáší dávné iluze naplaveninami a bahnem... Hlavní postavou filmu Pupendo je akademický sochař Bedřich Mára, který žije se svojí rodinou, manželkou - keramičkou Alenou a dvěma syny - Matějem a Bobšem v malém činžovním bytě na pražském nábřeží. Před lety musel z politických důvodů opustit místo vedoucího ateliéru na pražské Akademii. Z týchž důvodů není veden ani v oficiálním Svazu výtvarných umělců. Má znemožněno vystavovat a je odsunut na periferii zájmu a lukrativních zakázek. K osamělému rozjímání u rybářského prutu... Antipodem Bedřichovy netypické rodiny je rodina ředitele základní školy Míly Břečky. Soudruh Míla a jeho ambiciózní žena Magda, spolužačka Bedřicha Máry z Výtvarné Akademie, již drahnou dobu plavou s hlavním proudem, středem řečiště. Pro svá počínání nacházejí ospravedlnění v tradičním postoji té doby: "Někdo musí plavat s "nimi", aby situaci změkčoval, někdo se musí obětovat!", případně: "Proč bych měl zrovna já stát a šlapat vodu, když jiní plavou kraulem?" Vedle generace rodičů, odsouzené ke každodennímu pachtění za kusem žvance, je zde i generace jejich dorůstajících dětí. Tahle generace teenagerů si o snahách a postojích rodičů myslí své. Nevěří ve změnu k lepšímu. Od snah rodičů nic moc neočekává. Poflakuje se bezcílně předměstím, chodí za školu a čas ubíjí sněním o společném úniku za hranice všedních dnů. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (55)

  • Pro postavu Vládi Ptáčníka tvůrci původně vybrali Matěje Rupperta ze skupiny Monkey Business, ale nakonec se ukázalo, že se pro ni Pavel Liška hodí mnohem lépe. Jan Hřebejk vzpomínal: "Začalo to už na castingu, kde jsem mu řekl, ať lže, ale pořádně lže. A Pavel začal takovou kravinou, že na vojně sloužil v jednotce, která měla za úkol odstranit Bin Ládina, ale pak z toho díky jakési vojenské hantýrce, které nikdo nerozuměl, rozvinul neuvěřitelnou story: Jak dostali kávépéčko, ale neměli do toho osmičky, takže jim to bylo naprd a museli si jako vždycky nakonec vzít erka, protože ty jediný se vejdou do elesek... Takhle to tolik nevyzní, ale on to podal s takovou přesvědčivostí, že jsme z toho doslova lezli po zemi." (NIRO)
  • Konečná podoba postavy Vládi z nemalé části vznikla díky jejímu představiteli, Pavlu Liškovi, který k tomu řekl: "Asi tak polovinu z tý postavy jsme vymysleli na místě a to natáčení bylo díky tomu hrozně zábavný a dobrodružný. Ve scénáři bylo třeba napsáno - improvizace: Bolek Polívka a Pavel Liška. A k tomu jedna věta. Ale musím říct, že největší kumšt na tý roli, která je teda hrozně vděčná, je ji vůbec vymyslet. A to Jarchovský s Hřebejkem a Šabachem udělali." (NIRO)
  • Boleslav Polívka (Mára) v rozhovoru o filmu řekl: "Včera mě napadla vzhledem k Pupendu jedna velmi podstatná věc. Svoje filmové postavy beru tak trochu jako hru na někoho a poctu někomu. Čížkem z Musíme si pomáhat jsem vzdával poctu svému tatínkovi, který kulhal a měl hůlčičku, a včera jsem si uvědomil, že sochař Mára z Pupenda je poctou Honzovi Brožovi, který žil tady v Olšanech a který vlastně zavinil, že tu teď bydlím i já. Byl to takový vousatý, dlouhovlasý, temnooký chlapík, v Brně měl aterliér, tady takovou pastoušku, a když jsme sem za ním jednou přijeli na návštěvu, strašně mi to tu připomnělo rodný kraj. Tak jsem se ho hned ptal, jestli tady není něco na prodej, a on že jo. Během natáčení jsem na něj docela často myslel, protože i on má dva syny a manželku-výtvarnici." (NIRO)
  • Část exteriéru měla být natáčena na Libeňském ostrově, ale přišly povodně a ostrov skončil pod vodou. Režisér Jan Hřebejk se ale do lokace vrátil filmem U mě dobrý (2008). (sator)
  • Alois Fábera (Jiří Pecha) nosí na klopě saka odznak polské odborové organizace Solidarita. Ta vznikla v srpnu 1980 a byla považována za ilegální a nošení jejich insignií za trestné. (sator)
  • Jaroslav Dušek (Míla Břečka) řekl, že už viděl hodně nápisů, které ho pobavili, ale ten, co byl v bazénu ve škole, vede. Stálo tam: „Než vstoupíte do bazénu, omyjte celé tělo pečlivě mýdlem, zejména oblast mezihyždí.“ (sator)
  • Scéna v bazénu se točila celý den a přestože měl Jaroslav Dušek (Míla Břečka) na sobě neopren a voda v bazénu byla 28 stupňů, byl tak prochladlý, že už nemohl mluvit, a tak bylo nutno pokračovat v natáčení druhý den. (sator)
  • U Márů doma je možno vidět plakát amerického hudebníka, hudebního skladatele, zpěváka, kytaristy, producenta a filmaře Franka Zappy, který zemřel v roce 1993. (pornogrind)
  • Když přinese domů Mára (Boleslav Polívka) mořské koníky, vytahuje je z krabiček od filtrů k cigaretám německé firmy Vauen, která vyrábí kuřácké potřeby od roku 1848. Před rokem 1989 se tento sortiment dal zakoupit pouze v prodejnách Tuzexu za valuty či bony. Už jen vlastník prázdné krabičky byl středem pozornosti. (sator)
  • Malou roli vedoucího pracovníka svazu umělců si zahrál syn básníka Františka Halase Jan Halas (1945–2010), povoláním publicista, novinář a rozhlasový redaktor. (sator)
  • Rok po natočení filmu vyšla filmová povídka „Pupendo“ v knize společně s povídkami „Šakalí léta“ a „Pelíšky“. Autorem je Petr Jarchovský. (sator)
  • Ředitel Břečka (Jaroslav Dušek) sepisoval protirežimní petici čínským perem. To se k nám dováží v nezměněné podobě přes 50 let a ve své době patřilo k tomu nejlepšímu, co bylo na trhu. (sator)
  • Břečkovi bydlí na adrese Krkonošská 2 na Vinohradech. (sator)
  • Hospoda u řeky se jmenuje Tornádo a je na adrese Kazín 410, Praha-Lipence. (sator)
  • Márovi bydlí na adrese Pavla Švandy ze Semčic 3 na Smíchově. (sator)
  • U Márů v bytě je vyvěšen plakát filmu Amarcord (1973). Hřebejk má film rád a jeho příběhem a náladou se nechal inspirovat i pro tento film. Oba příběhy se odehrávají u vody a v obou se jedná o vzpomínky na dětství a dospívání. (sator)
  • Ve čtvrté minutě filmu přijde Bedřich (Boleslav Polívka) do kuchyně, otevře lednici a vytáhne pivo. Při tom zanotuje: „Good Morning Sunshine.“ Jedná se o hudební rif, který zazněl ve filmu Miloše Formana Hair (1979). Skladbu „Good Morning Starshine“ zpívala Beverly D'Angelo. (PavelKral)
  • Základní škola J.A. Komenského Praha 5, ve které se odehrávají části děje, je ve skutečnosti sokolovna v Riegerových sadech na Praze 2 - Vinohradech. (Brain)
  • Neslyšící herec Lukáš Baborský alias kráska z Finska je opravdu od narození neslyšící. Přesto, že diagnózu zjistili až asi ve dvou letech, úspěšně odmaturoval. Pracuje jako ošetřovatel v jisté ZOO. Roli dostal víceméně omylem – kámoš onemocněl, a tak konkurz kontumačně vyhrál. (Brtniik)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Reklama

Reklama