Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebudu film (???) proklínat za nedodělanost danou časovým limitem, protože nevěřím, že by při pečlivější přípravě a delší době natáčení mohl být lepší. Dámy prominou, ale hovno scénář, hovno obsah se nedají zlepšit ani za dobu existence naší Galaxie, jediným řešením je z gruntu předělat (nejlépe vyhodit herce, režiséra a scénáristu v jedné osobě a svěřit to někomu schopnějšímu, třeba mojí babičce). Ale co, i ČR má svou 24. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Film má nejlepší předpoklady k tomu, abych se nechal unést svou předpojatostí. F.A.Brabec, Krajčo, Geislerová, to už je dobrá záminka k nejvyšší ostražitosti. A přesto se tak nestane. Mně se ta podívaná líbila, a to bez ohledu na to, jak rychle byla natočena. Banda dementních frajírků, podivný a pro mě nepochopitlný absurdní svět silvestrovského veselí, všechno vytvořilo atmosferickou mozaiku, při které jsem nelitoval času stráveného před obrazovkou (a to i opakovaně). Nepřipojím se ani ke kritice Petra Jákla, mě jeho Krysař docela chytnul a vzbudil ve mně všechny emoce, které vzbudit měl. Pořád váhám, jestli tři nebo čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

"Krysař je ztrestal písní, že žili v hnilobě a plísní!" ... Tahle věta z výborné písně páně Landy v tomhle počinu sice nezazní, ale zdá se, že místní osazenstvo vrací úder hodnocení mrzkým, mrzčím, nejmrzčejším. Ne že by si ho tohle filmové nic nezasloužilo odpadů možná i víc, ale tady nejde jenom o film, ale o náladu noci, o jakýsi záznam čehosi neuchopitelného, a jako takový funguje Krysař dobře, přesto však absolutně nechápu, který uživatel narkotik rozhodl o kinodistrubuci. ___________ PS: skvělej plakát ()

Brodyman odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha co to sakra je? Však ještě tři roky po prvním shlédnutí při vyslovení slov Brabec a Krysař se třesu hrůzou, začínám projektálně zvracet a prosím o odpuštění. Je sice opravdu krásné, že pan Brabec získal rekord o nejrychleji natočený film (který už mimochodem ztratil), ale občas je lepší si dát na čas, a pokusit se vytvořit FILM, né zbraň hromadného ničení. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Film na motivy románu Viktora Dyka, navíc s super hudbou Daniela Landy ze stejnojmenného muzikálu, to vše znělo velmi slibně. Když si to vzal na starost F.A.Brabec (tvůrce např. Kytice), začínalo mne trochu mrazit, navíc když celý film měl být natočen během jednoho jediného dne - to už jsem začínal mít úplně husí kůži. Navíc v hlavní roli Petr Jákl - to už jsem si představit vůbec nedovedl, nicméně toho měl kompenzovat zase Richard Krajčo. Takže jsem to riskl - a resumé je následující: Film jako celek je totální kravina, která má společného s předlohou snad jen název a hlavní postavu. Jákl je (jak jsem čekal) pěkně topornej, a Krajčo má bohužel roli totálního idiota, takže ten to moc nevyrovnal. Takže jediné, co se na filmu dá hodnotit kladně, je hudba z muzikálu - za to je ta hvězdička. Po znechucení filmem jsem si pro spravení nálady musel hnedka muzikál pustit z cd... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Snímek produkovala matka Petra Jákla ml. (LEGACY)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe v časti Staré Mesto. (dyfur)
  • Film je natočen podle knížky Viktora Dyka. (HappySmile)

Reklama

Reklama