Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický příběh začíná téměř nevinně schůzkou dvou mladých lidí ve sklepních prostorách předměstského domu. Koketní a nudící se dívka, nevybírající si příliš mezi svými milenci, vyvolá svou nečekanou odmítavostí u svého protějšku nevypočitatelnou reakci. Nejenže chlapec dívku znásilní, ale v obavě před prozrazením ji zabije. Toto vše vidí malý kluk, který bloumá prázdninově opuštěným domem a stane se tak pro vraha nepohodlným a nebezpečným svědkem. Psychologickým a později i fyzickým "soubojem" těchto dvou nerovných protivníků, kteří vlastně ani protivníky nejsou, vrcholí příběh o vině a trestu a současně o zvláštním přátelství a věrnosti. V hlavních rolích uvidíte Lukáše Vacka, Jana Dolanského a Igora Bareše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nadstandardně podařená česká televizní detektivka naruby, tedy spíše než detektivní příběh dobré psychologické drama s dobře napsanými (a zahranými) postavami a uvěřitelným příběhem. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jako krimi průměr, ale jako psychologický příběh velmi působivé a Jan Dolanský v hl. roli znamenitý. Lépe to zahrát nemohl. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem uvěřitelná-lehce předvídatelná, jinak celkem řemeslně zvládnutá detektivka po česku se silným začátkem, od kterého se rázem odvíjí celý film, průměrným středem, avšak z trochu slabším psychologickým koncem. Výhrad bych moc neměl, snad jen k roli mladého detektiva, který mi zde moc neseděl, podle mě byl nevýrazný jak svými činy tak i svým chováním i třeba vyšetřováním..Dolanský a Bareš velmi dobří, ale špatný nebyl ani mladý recividista s modrými vlasy Matěj Hádek především na Policejí stanici. Malý klučina odehrál, co mohl (ale pochybuji, že ve skutečnosti by udržel tak lehce pusu na zámku a nedal na sobě nic znát). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu, jestli se tohle >drama< (sic!) něčím blíží realitě, tak snad jen těmi vyšetřovacími metodami pánů esenbé... :-/ . . . Jó ono to nebylo z osmdesátých? Aha, vlastně tam měli mobily... 8-o . . . Mě ovšem ovanul dech (duch) doby normalizační. Myslím tedy formu, kterou byla tahle bezzubá a jak jinak než blábolením a jinou vatou z tuzemsko inscenátorských klišé vyplněná televizáčtina natočená... - - - - - (Poprvé a zcela jistě naposled viděno 30.1.2011 na ČT1, hodnocení 385., komentář zde jako třiadvacátý, 31.1.2011) ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá detektivka. Zajímavá zápletka a divák do poslední chvíle přesně neví, jak to celé dopadne. Opět jsem si zde potvrdil, že Honza Dolanský je výborný herec. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bohužel. Jako normální televizní kriminálka je Pátek čtrnáctého nezajímavý, protože divák od začátku ví, jak se věci mají a jen zoufale čeká, až to dojde taky hlavním hrdinů, kteří - ač jim očividné indicie neustále poletují před nosem - jsou nevšímaví jako tetřev hlušec na námluvách (čestnou výjimkou je kluk s modrými vlasy - ten by měl dělat u policie). A jako psychologický film? Směšné. Vždyť scénáristova tužka načrtnula jen nevěrohodné šablonovité postavy; takové, jaké dovede životnosti přiblížit jen opravdu dobrý herec. A takoví se bohužel castingu na tento film nezúčastnili. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Prostředí 7/10/// +výborné obsazení, dobře zahrané, vztah Dolanského a Vacka zaujme, je to uvěřitelné, má to dobré napětí -mohlo být i o něco delší/// Výborný krimi film křížený s psychologickým dramatem jak z pohledu vyšetřovatelů, tak i z pohledu samotného vraha. Sledujeme jeho strach, jednání i snahu aby ho nedopadli. Já vím moc dobře proč mám rád Dolanského. Nikdy nezklame, vždy hraje přesvědčivě. Tento film se mi svým námětem a následným zpracováním moc líbil./// Celkem 79%/// ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nebýt naprosto zbytečné postavy přihlouplého vyšetřovatele (lituji Karla Zimu, že musel hrát téměř normalizačního soudružského troubu, který za svou hloupost pouze není povýšen...), tak psychologické drama působí až do morku kostí. Zachycení vztahu mezi pachatelem a malým klukem je věrohodné. Naznačení rodinného (hluchého a slepého, ale ze strany otce - skvělý Bareš- uřvaného) prostředí je vypovídající. Škoda, že právě tato linie nebyla trochu víc rozvedena místo tápajícího policajtského hejska... Také původní název scénáře Petra Scheuera "Němý svědek" vypovídá víc než Pátek čtrnáctého. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem nečekal, že by mě někdy mohla bavit kriminálka z české produkce a ještě k tomu v hlavní roli s Janem Dolanským. Je to pro mě překvapení, ale celkem jsem se bavil a ty tři hvězdy jsou akorát. Jen už nikdy v životě nechci vidět oholeného Jana Dolanského :-). ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Překvapení a zvratů sice pomálu, ale velmi dobrej pohled takříkajíc z druhé strany. S výjimkou Karla Zimy, kterej je tady za neuvěřitelnýho debila, všichni perfektní v první řadě s Janem Dolanským. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě po letech fakt dostal. Už jen asi proto, že mám doma taky takovýho malý cvrčka, jako byl ten Péťa. Jak jsou tihle prcci naivní a pro kamaráda by udělali všechno. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů televizní detektivky s prvotřídní atmosférou, dobře budovanou zápletkou a bezchybnými hereckými výkony. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Výborný malý Lukáš Vacek, skvělý Dolanský, obtloustlá Alena Mihulová a sexy Adéla Decastelo. To mě ve filmu zaujalo. Zajímavou miniroli převedl i Igor Bareš, bohužel policisti moc neohromili. Každopádně se jedná o povedenou televizní letní kriminálku v zajímavém prostředí Braníka. Proč zdůrazňuji to letní, neboli, že se film odehrává v létě? Při jeho trošku natahované stopáži (film mohl být i kratší) z něj přes jeho vážné téma čišela pohoda okurkové sezóny - pivo na zahrádce, krátké sukně, voda, kemp, letní lásky...na dlouhé zimní večery doma ideální zábava. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny priemer, tato ceska detektivka. Ovsem stale len priemer, viac sa od toho neda cakat. Asi preto, lebo tam nic viac nie je ..... 58 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak na tv snímek je to hodně povedené a působí to hodně realisticky. Staví nás do pozice kam se postavit? Ono co mohla dívka ,když jde s klukem do sklepa asi čekat ,že se tam bude dít? A ještě když ho svádí a pak se diví ,že kluk se na ní vrhne a chce sex. Že pak dojde ke znásilnění ,když dělá drahoty je docela logické. Tady nastává osudová chyba dívky ,která hned poté oznamuje ,že ho udá a pod. Měla držet hubu a jít domů a pak ho teprve udat a né mu to hned předhazovat to ho jenom vystrašilo a snažil se jí umlčet až jí zabil. Jak málo stačí a dojde k vraždě. Co pak? Spoiler-Jít se udat a nebo schovat tělo a utéct. Jenže je tu malý svědek,který ho považuje za kamaráda. Ten ho ukecá at mlčí,ale posléze se pro něj stává hrozbou a chce ho rovněž zabít. Nakonec díky sestře malého svědka ,které dojde ,že on o tom ví a v poslední minutě ho dokáží zachránit. Hodně dobře zahrané. Tv nadprůměr. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Česká kinematografie není můj oblíbený šálek kávy, ale tento film stojí za to. Dobrý a zajímavý psychologický příběh s výborným Janem Dolanským. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Česká psychologická blbinka..Dalo se na to koukat, nebylo to vyloženě špatné .. 3* .. Jan Dolanský byl supr!! ()

Reklama

Reklama